שתף קטע נבחר
 

סכנה בכדורי שינה: מעלים פי 4 הסיכון למוות

נוטלים כדורי שינה? כדאי שתיזהרו: מחקר מגלה כי שיעור התמותה המוקדמת בקרב הנוטלים כדורים גדול פי 4 ויותר, וגם הסיכון לחלות בסרטן גבוה בעשרות אחוזים. מומחה ישראלי: נדודי שינה קשורים למגוון מחלות, הגלולות בטוחות לשימוש

סובלים מלילה לבן? חשבו פעמיים לפני שאתם נוטלים עוד כדור שינה : מחקר חדש מגלה כי כדורי השינה מעלים משמעותית את הסיכון לתמותה, גם בקרב אלה הנוטלים פחות מ-18 מנות בשנה. המחקר פורסם בגיליון החדש של כתב העת BMJ Open.

 

החוקרים עקבו במשך השנים 2007-2002 אחר תוחלת חייהם של 10,500 אנשים שגילם הממוצע 54. המטופלים קיבלו מרשמים לגלולות שינה לזמן ממוצע של שנתיים וחצי - תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים הוותיקה ותרופות חדישות יותר.

 

קראו עוד על הפרעות שינה :

 

תוחלת חייהם של הנבדקים הושוותה לזו של 23,500 אנשים בעלי אורח חיים דומה ושגילם ופרמטרים נוספים היו זהים, אולם מעולם לא טופלו בכדורי שינה.

 

הממצאים הראו קשר בין נטילת התרופות לבין סיכון תמותה מוגבר, גם כשמדובר במינונים נמוכים: אלה שקיבלו עד 18 כדורי שינה בשנה נמצאו בסיכון הגבוה פי שלושה וחצי לתמותה מוקדמת, בהשוואה לאלה שלא נטלו כדורי שינה.

 

אלה שנטלו 132-18 כדורים בשנה היו בסיכון לתמותה מוקדמת הגבוה יותר מפי ארבעה בהשוואה לאלה שלא טופלו בתרופות. אלה שנטלו כמות גדולה יותר היו בסיכון הגבוה פי חמישה לתמותה מוקדמת.

 

הקשר בין תמותה מוקדמת לנטילת גלולות השינה נמצא בכל קבוצות הגיל שנבדקו, אולם היה החזק ביותר בקרב גילאי 55-18.

 

עוד גילו החוקרים כי אלה שנטלו את מספר הכדורים הגבוה ביותר היו בסיכון הגבוה ב-35% ללקות בסרטן. הממצאים עמדו בעינם גם לאחר שהחוקרים הסירו משתנים אחרים שעלולים היו להעלות את הסיכון לסרטן, כמו עישון, השמנת יתר וגורמים סביבתיים.

 

לדברי החוקרים, הממצאים אינם מצביעים בהכרח על כך שהגלולות גורמות באופן ישיר למוות, אולם הם תומכים במחקרים קודמים שכבר הראו סיכון גבוה לתמותה בקרב המשתמשים בגלולות שינה.

 

"הגלולות לשינה מהדור החדש בטוחות לשימוש", אומר ל-ynet פרופ' גיורא פילר, מנהל מחלקת הילדים ומומחה להפרעות שינה מהמרכז הרפואי כרמל בחיפה. "צריך לזכור שנדודי שינה גורמים לעייפות, עלייה במשקל, תנגודת לאינסולין ותחלואת לב איסכמית. הלוקים בנדודי שינה צורכים המון שירותי בריאות ואלה יכולים להסביר את הסיבה לתחלואה המוקדמת".

 

"שינה היא לא מותרות", מוסיף פרופ' פילר. "שינה נחוצה לבריאות ואריכות חיים, וכאשר סובלים מנדודי שינה יש לטפל בהם, אם באמצעות שיפור הרגלי השינה, הרפיה, טיפול קוגניטיבי התנהגותי או בעת הצורך גם גלולות שינה. התרופות מהדור החדש אינן ממכרות, הן בטוחות לשימוש והתרומה שלהן עולה משמעותית על הסיכון לנזק".  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלה שקיבלו עד 18 כדורי שינה בשנה נמצאו בסיכון הגבוה פי שלושה וחצי לתמותה מוקדמת
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים