שתף קטע נבחר

תסמונת המעי הרגיז: כל דרכי הטיפול ללא תרופות

כ-20% מהאוכלוסייה סובלים מתסמונת המעי הרגיז, הגורמת לכאבי בטן עזים, נפיחות וגזים. מדוע חשוב להפחית ברמות המתח וכיצד יכולה לסייע ההיפנוזה? ד"ר מוטי לוי עם מדריך מיוחד על מגוון הטיפולים המשלימים שיוכלים לעזור

לרפואה תשובות ופתרונות מצוינים לסוגים רבים של תסמונות ומחלות. ועדיין, אחת התסמונות שלא נמצאה תשובה חד-משמעית להיווצרותה וכיצד מטפלים בה היא תסמונת המעי הרגיז, או כפי שנוטים לכנותה כיום: "תסמונת המעי הרגיש". 15%-20% מהאוכלוסייה לוקים בתסמונת זו, שהיא מחלה לכל דבר וגורמת לסבל רב.

 

עוד על תסמונת המעי הרגיז:

שכיח ומרגיז: 10 עובדות על תסמונת המעי הרגיז

תסמונת המעי הרגיז: לרפואה הסינית יש פתרונות

למה מזלזלים בתסמונת המעי הרגיז? 

 

מהי תסמונת המעי הרגיש?

מדובר בבעיות במערכת העיכול, בחלק הנוגע למעי, המתבטאות במצבי עצירות או שלשולים לסירוגין, בכאבי בטן ובתחושה לא נוחה של נפיחות, התכווצויות, גזים ו"רעשים". במקרים קשים יותר יכול המצב להגיע לכדי צרבות, טעם רע בפה, בחילות, הקאות וכאבי ראש.

 

נשים סובלות מהתסמונת פי 2-3 מהגברים, ובדרך כלל גם רמת אי הנוחות והכאב שלהן גבוהה יותר. על פי הסטטיסטיקה הבעיה מופיעה בדרך כלל בגילאי העשרה ושנות ה-20.

 

למה זה קורה?

זוהי שאלה טובה, שאין עליה תשובה ניצחת. גם לאחר בדיקות או סריקות מעיים – אין לתסמונת ממצאים מוכחים ועל כן קשה לאבחן אותה. בדרך כלל, בעיקר במקרים קשים, נוטים להגיע למסקנה שהמטופל סובל ממנה לאחר ששוללים תופעות או מחלות אחרות. גם התדירות לא ברורה: הכאבים או התופעות עשויים להמשך יממה, מספר ימים או לאורך שבועות, ואז להיעלם, ממש כפי שהגיעו.

 

ההשערה היא שמדובר בשילוב בין גורמים פיזיולוגיים ונפשיים. בין הגורמים הפיזיולוגים ניתן למנות רגישות יתר או חוסר סבילות למזונות מסויימים, "היפר-אלגזיה", כלומר רגישות מוגזמת לכאב במעיים, או רגישות למתיחה או למנח המעי (הכוונה היא שהמזון שאנחנו אוכלים יוצר מתיחה מסוימת במעי או תזוזה שלו, מה שלאנשים מסויימים גורם לכאב ולחוסר נוחות".

 

הגורמים הנפשיים שעשויים להיות מתורגמים לתופעות במעי הם מתח, דיכאון, עצבנות, חרדה ולחץ. הסיבה נעוצה כפי הנראה גם בעובדה שבמעיים שוכנת מערכת עצבים עצמאית הכוללת יותר תאי עצב מחוט השדרה, ויותר נוירונים מכל מערכת העצבים הלא מרכזית.

 

כיוון שיש קשר הדוק בין מערכת העצבים המרכזית למערכות העצבים בכל הגוף, ובכלל זה לזו הקיימת במעיים, אך הגיוני הוא שרגישות נפשית או סטרס המורגש במוח, מתבטאים בהתכווצויות או רגישות עודפת גם במעיים. מכירים מצבים שבהם לפני מבחן גדול, נסיעה לחו"ל או אירוע מכונן בחייכם הרגשתם כאבי בטן וחוויתם עצירויות או שלשולים? לכך בדיוק הכוונה.

 

אין תיאוריה מדעית שתומכת בכך אולם נראה כי בתקופות של רוגע אצל חלק מהאנשים מתפוגגות או מתמעטות גם בעיות המעי. זו גם הסיבה להופעת הכאבים בגילאים מסויימים, בהם הלחץ משמש כטריגר: לחץ הלימודים, הנישואים, הלחץ הכלכלי, המרוץ לקריירה וגידול הילדים. כשאדם מגיע למקום של התייצבות, תובנה ושלווה פנימית בגילאים מבוגרים יותר, הסיכוי להופעת המחלה יורד.

 

כיצד מטפלים?

אין כללים ואין חוקים – מה שמסייע למטופל אחד לא בהכרח עוזר לשני ועל כן כל טיפול הוא לגופו, בהתאם לסימפטומים. לעומת זאת, יש דרכים המסייעות להרגיע את המעי באופן כללי באמצעות היפנוזה, נטורופתיה (תזונה מותאמת וצמחי מרפא), הומיאופתיה, דיקור, רפלקסולוגיה/שיאצו ודמיון מודרך.

 

1. נטורופתיה

בקרב כל הסובלים מבעיות מעיים, חשוב לדעת ממה להימנע באופן כללי: לא לצרוך קפאין, אלכוהול, מזון חריף ומתובל במיוחד וטבק, הנחשבים למגרים של רירית המעי. להימנע ממזונות מתועשים מאוד המכילים בדרך חומרים משפרי טעם ואחרים העשויים לגרום גירויים. להימנע ממזונות קפואים או מצוננים כמו מים קרים, קרח, גלידות וכדומה, העלולים לגרום התכווצויות במעי בגלל הקור. עדיף לצרוך מזונות מלאים (דגנים מלאים, קמח מלא) וכאלה שהם בטמפרטורות החדר או חמים.

 

לסובלים משלשולים: מומלץ לשתות הרבה על מנת לשמור על מאזן נוזלים תקין ולאכול מזונות המאטים את פעילות המעיים כמו אורז, צנימים ואבקת חרובים. המשלשלים סובלים בדרך כלל מדילול בכמות החיידקים "הטובים" במעיים, המכונים – "פלורה" או חיידקים פרוביוטים. במעי של אנשים בריאים יש כק"ג וחצי של חיידקים פרוביוטים ואילו אצל מי שסובלים משלשולים הכמות נמוכה בהרבה. לכן מומלץ לצרוך מזונות כבושים (בכבישה ביתית בלבד) כמו מלפפונים חמוצים, כרוב כבוש או כל ירק אחר שנכבש ומכיל הרבה פרוביוטיקה, כמו גם יוגורט טבעי. ניתן גם להיעזר בכמוסות טבעיות המכילות את אותם חיידקים בריכוז גבוה.

 

לסובלים מעצירויות: מומלץ לצרוך מזון עשיר בסיבים ולשתות הרבה, משום שצריכת סיבים ללא שתייה תגרום ל"פקק" ולעצירות גדולה יותר. את הסיבים ניתן לצרוך מפירות, ירקות ודגנים מלאים, והשתייה המומלצת היא מים ותה צמחים.

 

רגישות ללקטוז: בקרב חלק מהאנשים שסובלים ממעי רגיש קיים מחסור בלקטוז, שמפרק את אנזים החלב, ועל כן מומלץ שיימנעו משתיית חלב נוזלי ויצרכו בעיקר יוגורט.

 

2. טיפול בצמחים

כחלק מהמלצות התזונה שלעיל, עשוי הנטורופת להוסיף גם כמוסות או טיפות צמחים בעלי השפעה מרגיעה כמו קמומיל, סקוטלריה, ולעיתים מנטה, שלה השפעה מרגיעה והיא מפחיתה גזים. במקרים של התכווצויות ניתן ליטול ולריאן, המשחרר שרירים מכווצים.

 

3. היפנוזה רפואית

אחד המחקרים המעניינים בתחום הראה כי מטופלים שעברו היפנוזה רפואית, שכללה גם דמיון מודרך, חשו הטבה שנמשכה כחמש שנים אחרי הטיפול (אז הסתיים המעקב). על כן כיום זהו אחד התחומים המובילים בטיפול במעי רגיש.

 

4. ביו פידבק

שיטה המודדת את רמת המתח באמצעות מכשור ממוחשב. בכמה מפגשים מקבלים המטופלים כלים פשוטים להורדת המתח ולומדים תרגילי הרפיה, הנמדדים באמצעות משוב ומאפשרים להם למנוע התקפים וכאבים.

 

5. הומיאופתיה

שיטה המבוססת על "רמדיס", תמציות מדוללות שעברו ניעור ופועלות על פי שיטת ה"דומה בדומה ירפא". כלומר: לכל אדם תמצית ש"דומה" ומתאימה לו ומעוררת את כוחות הריפוי שבו. לדוגמה, "ניטרת הכסף" (ARGENTUM NITRICUM) מתאימה לאנשים שמצויים במרוץ אינסופי, מבוהלים וחרדים מ"הזמן שבורח להם מהידיים", לחוצים מהעתיד לבוא ומגיבים בחרדה, עצבנות, נפיחות בבטן ושלשולים. "כף הזאב" (LYCOPODIUM) מתאימה לחוסר שקט וחוסר ריכוז והיא אחת התמציות המוצלחות לטיפול ב"רעשים", גזים ומקרים של החמרה בכאב בשעות הערב.

 

6. דיקור

הרפואה הסינית רואה בכאבים ביטוי לחוסר איזון ולחולשה אנרגטית של הכבד, הכליות, המעי או הטחול.

דיקור בנקודות מסוימות בגוף יחזק את האנרגיה של אותם איברים, ירגיע את הגוף בכלל וכך גם את המעי.

 

7. רפלקסולוגיה/שיאצו

בשיאצו מעסה ולוחץ המטפל על נקודות בגוף המביאות להקלה בכאבים. הרפלקסולוגיה משקפת תמונה של אברי הגוף בכף הרגל, כך שלחיצות בנקודות נכונות שם – יקלו אף הן על תנועת המעיים.

 

ומה עוד ניתן לעשות?

סגלו לעצמכם חיים רגועים ככל האפשר, שינה טובה, אוכל איכותי, כמה הפסקות ביום גם ביום עמוס במיוחד במשרד, שתייה מרובה, זמן לבלות עם המשפחה ופנאי לעסוק בספורט ובהרפיה – מדיטציה, יוגה, טאי צ'י וכדומה.

• לתסמונת אין חוקיות עונתית אולם ברפואה הסינית האביב נחשב לעונה חלשה ועל כן מי שנוטה לסבול ממעי רגיש – מוטב שיקדים תרופה למכה ויתחיל כבר כעת את הטיפול המתאים לו.


הכותב הוא רופא ראשי, רשת מרפאות "כללית רפואה משלימה"




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תסמונת המעי הרגיז. חשוב שתסגלו חיים רגועים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים