שתף קטע נבחר

שכיח ומרגיז: 10 עובדות על תסמונת המעי הרגיז

ישראלים רבים סובלים מתסמונת המעי הרגיז, חלקם אף חוששים לצאת מהבית בשל התופעות הקשות. איך תדעו אם לקיתם בתסמונת, ומה ניתן לעשות כדי להקל על הסימפטומים? 10 דברים שלא ידעתם על המעי הרגיז

מאות אלפי ישראלים, לפי הערכות, שוקעים במחלה שממררת את חייהם. תסמונת המעי הרגיז מחוללת שמות במערכת העיכול, פוגמת בבטחון העצמי ויוצרת חרדה ודיכאון. הנה כמה עובדות חשובות על התסמונת המסתורית:

 

1. כמעט בכל מקום

התסמונת הזו שכיחה ביותר ועל פי הדיווחים סובלים ממנה בין 10% ל-20% מהישראלים. רבים מהם כלל אינם יודעים כי לקו בה ומשלימים עם התופעות הקשות ללא טיפול.

 

2. הבדידות

חלק מהחולים אינם יוצאים מהבית בשל חשש ל"תאונה", בשל בטן נפוחה או חשש שיקלקלו לחברים או לבן זוגם את הבילוי המשותף. אחרים חרדים לנסוע בתחבורה הציבורית, אינם אוכלים במסעדות ואף נמנעים משירותים משותפים.

 

3. לא מחלת נפש

בעבר היו מזלזלים רופאים רבים בחולים שהתלוננו על התסמינים ומשלחים אותם כלאחר יד בטענה כי מדובר במחלת נפש. כיום ידוע כי התסמונת איננה מחלה נפשית. עם זאת, אחוז לא קטן של החולים סובלים מחרדה,

דיכאון והחמרת תסמינים במצבי לחץ והתרגשות. חולי התסמונת מדווחים גם על בעיות שינה: יקיצות מרובות במשך הלילה, מעברים לשלב שינה רדודה ותחושת עייפות במשך היום.

 

4. גם לא פטריה

אין כל עדות כי קיים קשר בין פטריית הקנדידה לבין התסמונת, זאת למרות שמרפאים טבעוניים רבים דוחקים במטופלים לטפל ב"פטריות במערכת העיכול". הטיפול בפטריה אינו משפיע לטובה על החולים בתסמונת.

 

5. בין הסדינים

התסמונת משפיעה גם על יחסי המין וגורמת לירידה בחשק המיני, כאבים בעת קיום יחסי מין והחמרת כאבי הבטן ובעיות העיכול בעקבות קיום יחסי מין.

 

6. כך תזהו אותה

הקריטריונים לאבחון תסמונת המעי הגס כוללים כאבי בטן עם שניים מתוך שלושה מאפיינים: הכאבים מוקלים לאחר יציאה, מופיעים כתלות בתכיפות היציאה או לשינוי בצורת היציאה. קיימים סימפטומים נוספים התומכים באבחנה ואלה כוללים יותר משלוש יציאות ליום או פחות משלוש יציאות לשבוע, צואה קשה או מיימית, התרוקנות לא תקינה, יציאות ריריות ותחושת נפיחות בבטן, צרבת, כאבים בחזה, עייפות, חרדה ודיכאון.

 

7. לא אותה המחלה

תסמונת המעי הרגיז לעתים מתבטאת באופן דומה למחלות אחרות כמו פעילות יתר של בלוטת התריס, צליאק, טפילים נגיפים וחיידקים במערכת העיכול ואלרגיות שונות. אם עניתם לקריטריונים לאבחון תסמונת המעי הרגיז, יפנה אתכם תחילה הרופא לבדיקות צואה, ספירת דם, בדיקת כימיה בדם, תפקודי בלוטת התריס, בדיקת רגישות ללקטוז וסורביטול, בדיקות דם לצליאק ולפי הצורך תישלחו לאנדוסקופיה. אם הבדיקות ימצאו תקינות, תעלה הסבירות שאתם סובלים מתסמונת המעי הרגיז.

 

8. למרות השכיחות, עדיין תעלומה

קיימות מספר השערות להתפתחות התסמונת, אך שורשיה עדיין בגדר תעלומה.

חלק מהמחקרים הראו כי שינויים נוירולוגים והורמונליים משפיעים על הקשר בין המוח למערכת העיכול וגורמים להפרעה בתנועתיות המעי, ולרגישות מוגברת לכאב.

 

9. הכל מתחיל בתזונה

הדרך הראשונה לטיפול מוצלח היא האבחון הנכון של התסמונת. במידה ונמצא כי אתם סובלים מתסמונת המעי הרגיז, יתחלק הטיפול לתפריט תזונה מתאים ללא מוצרי מזון הגורמים לבעיות במערכת העיכול ובשילוב סיבים תזונתיים, יחד עם שינוי בהרגלי החיים, טיפולי הרפיה, ביופידבק והיפנוזה, הניתנים במרפאות הגסטרו בבתי החולים.

 

10. ויש גם תרופות

אם הטיפול התומך לא מסייע, עשוי להמליץ הרופא על תרופות העוצרות שילשול, מפחיתות עוויתות והתכווצויות במעי, מעודדות פעילות מעי ומטפלות גם בעצירות. טיפול תרופתי בנוגדי דיכאון נמצא כיעיל ביותר ומפחית את תסמיני הדיכאון והחרדה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
בין 10 ל-20 אחוז מהישראלים
צילום: גבי מנשה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים