שתף קטע נבחר

על הסט: יעל אבקסיס, שרי גבעתי וגם אלוהים

הבמאי הישראלי עמוס גיתאי משתתף בפרויקט הקולנוע הבינ"ל "Words With Gods" לצד אמיר קוסטוריצה ואחרים. בסרט הקצר שצולם ביפו, יעל אבקסיס, זוהר שטראוס, שרי גבעתי ועוד מגלמים את הנביא עמוס. "הוא היה נביא סוציאליסטי" הוא אומר

אם יש מילה שמעוררת עניין ובזיק של שובבות בעיניו של הבמאי עמוס גיתאי תהיה זו ככל הנראה המילה: ספק. גיתאי, שהוכתר על ידי היומון הצרפתי "לה מונד" כצייר הדיוקנאות של ישראל, מאמין שספק בשילוב עם מבט ביקורתי על העולם ישפרו באופן כזה או אחר את המצב האנושי, ואת איכות הסביבה בה הוא מדשדש. בערך.

 

הנביא עמוס? גיתאי על הסט (צילומים: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
הנביא עמוס? גיתאי על הסט (צילומים: עופר עמרם)

 

כשהתסריטאי והבמאי המקסיקני, גיירמו אריאגה, פנה לגיתאי לפני מספר חודשים כדי שייקח חלק בפרויקט הבינלאומי, "Words With Gods", גיתאי נשנק. "אני לא אדם דתי", אמר, וכבר במילותיו אלא חדר לליבו הספק שאולי בכל זאת יש בפרויקט הזה פתח למבט ביקורתי על השיח הקיים והמתקיים עם בורא עולם.  

 

צילום: עופר עמרם

 

גיתאי, שהחל הבוקר בצילומי הסרט הקצר, "ספר עמוס", הוא אחד מבין עשרה במאים בעלי שם עולמי שלוקחים חלק בפרויקט. בין הבמאים הבולטים לצדו גם אמיר קוסטריצה הסרבי, מירה נאיר ההודית, ז'וזה פאדילה הברזילאי, הידאו נקאטה היפנית, וורוויק ת'ורנטון האוסטרלי ואריאגה. בסרטו של גיתאי, שמצטלם בעיר יפו, משתתפים בין היתר גם יעל אבקסיס, זוהר שטראוס, ערן סבג, שרי גבעתי, שאדי סרור ורותי אסרסאי. כולם, במפתיע, כולל הנשים, משחקים את הנביא עמוס.

 

יעל אבקסיס משננת טקסטים. תמיד עם גיתאי (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
יעל אבקסיס משננת טקסטים. תמיד עם גיתאי

  

את הסרט מקדיש גיתאי לשחקן, הבמאי ומייסד תיאטרון החופש, ג'וליאנו מר-חמיס, שנרצח בחודש אפריל אשתקד בג'נין. "אנחנו זקוקים לאנשים אמיצים שיתייחסו ביצירה שלהם גם לממד הביקורתי. עם כל הכבוד לרדיפה אחרי תארים וכיבודים, תרבות מקבלת משמעות, במובן העמוק של המילה, רק כשהיא מביעה טון ביקורתי. זה בעצם ההומאז' הכי גדול שיוצר יכול לעשות לחברה שבה הוא חי".

 

אז מה לגיתאי ולאלוהים? שאלה טובה. "זה נכון שדת במובן העכשווי של המילה, זה לא בדיוק טריטוריה טבעית בשבילי", הוא אומר ומוסיף, "גם אלוהים אינו חלק מהעולם שלי, ולכן כשגיירמו הציע לי להשתתף בפרויקט, די הופתעתי.

 

מתכתב עם אלוהים ביפו (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
מתכתב עם אלוהים ביפו
 

  

"האינסטינקט הראשון היה לומר שאני לא האדם לדבר על אלוהים. אני לא אוהב את החלק הטִקְסי של הדת שאנחנו יותר ויותר מטפחים. אני כן אוהב את הטקסט התנ"כי בגלל הגישה הביקורתית שבו. אם יש מרכיב אחד שעזר ליהודים לאורך הדורות, זה בדיוק הספק. זה הבסיס של המחקר המדעי ושל החשיבה. יראה אוטומטית כלפי אוטוריטות לא מובילה אותך רחוק. בזה עניין אותי לעסוק".

 

אז למה דווקא הנביא עמוס?

 

"על פי הפירושים שרצו במשפחה שלנו, עמוס היה נביא סוציאליסטי. הוא לעג לפרות הבשן, קרי לבורגנות שעושקת את הדל והאביון ודיבר על פשעי דמשק. כשקוראים היום את הטקסט הזה, נראה שהוא מדבר על המצב הנוכחי פה ובמזרח התיכון כולו על כל הכאוס, מלחמות האזרחים והפערים החברתיים שבו. אם לדבר על אלוהים, במידה שיש אלוהים, המרכיב החברתי במושג הזה הוא מהותי.

 

שרי גבעתי בסיגריה של בין לבין (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
שרי גבעתי בסיגריה של בין לבין

 

"היופי בטקסט של ספר עמוס הוא שהעורך הראשי של התנ"ך לא צנזר אותו. למרות המשפט 'חוזה לך ברח', שגם לי נאמר עשרות פעמים ואני מזדהה איתו מאד, עמוס מתמודד מול הכוח השלטוני, עונה לו, לא בורח מהמשימה שלו כמתבונן במציאות החברתית ומבקר אותה".

 

עושה הרושם שאתה מוצא לא מעט דמיון בין הנביא לבינך.

 

"ספר עמוס נתן לי תירוץ לדבר על עצמי אם לזה את מתכוונת. השם שלי, שנתן לי סבי, מראשוני חברי 'הפועל הצעיר' שהגיע לפלשתינה כבר בשנת 1905, תמיד אתגר אותי. אני מוצא את עצמי בדברים שעליהם דיבר עמוס ללא ספק. יש לו הרבה ביקורת על הסביבה, אבל המניע שלו היא ליצור מציאות טובה יותר. בסופו של הספר הוא נותן גם נבואת נחמה, כלומר אחרי ההתפוררות הכללית הוא מצייר איזו שהיא אידיליה. צריך לקוות שהיא תגיע גם אלינו".

 

זוהר שטראוס ושרי גבעתי. חוזרים לנביא עמוס (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
זוהר שטראוס ושרי גבעתי. חוזרים לנביא עמוס

 

סרטו של גיתאי דובר עברית וערבית. כל אחד מהשחקנים והשחקניות בסרט יגלם את דמות הנביא באינטרפרטציה שונה. פסקול הסרט נערך מהפרק השלישי של "עבודת קודש",

יצירתו של המלחין היהודי-אמריקני, ארנסט בלוך. היצירה שמיועדת לבריטון, מקהלה ותזמורת, הולחנה בשנת 1933 למילות התפילה העברית של בתי הכנסת הרפורמים בארה"ב. הטקסט לקוח מתפילת השבת ומצטט גם מתוך תהילים, דברים, שמות, ישעיהו ומשלי ויבוצע במסגרת הסרט על ידי זמרי מקהלת בת שיר.

 

פרויקט "Words With Gods" עתיד להסתיים לקראת סוף הקיץ ויוצג בבכורה, ככל הנראה, בפסטיבל ונציה הקרוב. עשרת הסרטים שייכללו במסגרת זו הם חלק מפרויקט נרחב יותר שיזם אריאגה תחת הכותרת: "HeartBeat Of The World", שנחלק לארבעה נושאים: דת, זהות מינית, פוליטיקה, התמכרות לסמים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
עמוס גיתאי. חובר לגדולי עולם
צילום: עופר עמרם
לאתר ההטבות
מומלצים