שתף קטע נבחר

סערת 'האח הגדול': סכנת מוות בתרופות פסיכיאטריות

"זהו ניצול אתי חמור", כך אומר ל-ynet פסיכיאטר מומחה לאור עדויות משתתפי "האח הגדול" שקיבלו לכאורה תרופות פסיכיאטריות כדי לנווט את פעולותיהם בתוכנית. תופעות הלוואי מהתרופות כוללות תוקפנות ואי שקט, עיוותי שרירים, סכנת חנק ונטייה לאובדנות שעלולה להופיע גם שנים אחרי הטיפול

תופעות לוואי קשות מתרופות פסיכיאטריות שנתן לכאורה ד"ר אילן רבינוביץ למשתתפי "האח הגדול" , חלקן מופיעות גם שנים אחרי הפסקת הטיפול: מהעדויות שהגיעו לידי "ידיעות אחרונות" ויפורסמו מחר, עולה כי שישה משתתפים בתוכנית טופלו בתרופות פסיכיאטריות, לכאורה כדי לנווט את פעילותם ולמנוע את עזיבתם.

 

על פי התחקיר, קיבל המשתתף סער שיינפיין מד"ר רבינוביץ', ששימש פסיכיאטר יועץ לתוכנית, הוראה ליטול ריספרדל וציפרלקס, שתי תרופות בעלות שורה ארוכה של תופעות לוואי חמורות.

 

עוד על תרופות פסיכיאטריות :

 

שורה של תופעות לוואי קשות

התרופה ריספרדל ניתנת לרוב לחולים פסיכיאטריים קשים, רובם סובלים מסכיזופרניה והפרעות פסיכוטיות המתבטאות בניתוק מהסביבה והזיות בשמיעה ובראייה. התרופה אינה מרפאת את החולה, אך מקלה את תסמיני הסכיזופרניה, הידועה כאחת המחלות הפסיכיאטריות הקשות הידועות.

 

אלא שהתרופה גורמת גם לשורה ארוכה של תופעות לוואי קשות, הכוללות עליית חום, נוקשות, רעד, אי שקט ועיוות שרירים.

 

גם שנים לאחר הפסקת הטיפול בתרופה ריספרדל עלולים להופיע עיוותי שרירים חמורים בצוואר, עד כדי סכנת חנק ומוות.

 

התרופה השנייה שקיבל לכאורה שיינפיין היא צירפלקס, ובשמה הרפואי אסציטאלופראם. מדובר באחת התרופות נוגדות הדיכאון השכיחות ביותר, המשמשת גם להפרעות חרדה. התרופה מעלה את רמתו של המעביר העצבי סרוטונין במוח ובכך משפרת את מצב הרוח בתוך כשבועיים.

 

גם תרופה זו גורמת לשורה ארוכה מאוד של תופעות לוואי, הכוללות בחילה, יובש בפה, קשיי שינה, עייפות, הזעה מוגברת וקשיים בתפקוד המיני. לתרופה נוספה אזהרה, כמו גם לנוגדי דיכאון אחרים, על כך שהיא עלולה להעלות את שיעור מחשבות האובדנות בצעירים המטופלים בה.

 

"זהו ניצול הכוח של הרופא"

"התרופה ריספרדל שקיבל לכאורה אחד המשתתפים היא תרופה פסיכיאטרית כבדה ביותר", אומר ל-ynet ד"ר קרלוס גילוני, פסיכיאטר מומחה מבית החולים בנהריה. "אנחנו נותנים אותה לחולים פסיכיאטרים בעלי פסיכוזות קשות מאוד, ואני מתקשה להאמין שזה מה שקרה אצל משתתפי התוכנית.

 

"החשש הכבד מריספרדל הוא שהיא עלולה לגרום לתופעות לוואי חמורות, שאותן אפשר לראות גם עשר שנים אחרי הפסקת השימוש בה. ישנם חולים שיפתחו התכווצויות חמורות בשרירים, עיוותים בצוואר, אי שקט, רעד ואפילו בעיות בבליעה שיגבירו את סכנת החנק.

 

"מתן תרופה פסיכיאטרית דורשת אבחון מסודר, אבל יותר מכך – צריך לדעת אם היא אכן נחוצה. נראה לי שאם הדיווחים נכונים, הרי שמדובר בבעיה אתית חמורה ביותר. כל רופא יכול לרשום תרופות פסיכיאטריות, אך לתת אותן כדי להשפיע על שחקנים – נראה לי כמו ניצול הכוח של הרופא שרשם אותן".

 

פרופ' זאב קפלן, יושב ראש האיגוד לפסיכיאטריה, ופסיכיאטר מומחה, מסר ל-ynet בתגובה לפרשה: "האיגוד ממליץ למי שרוצה בכך, לשלוח תלונה מסודרת על ד"ר אילן רבינוביץ למשרד הבריאות".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "אין לתת טיפול תרופתי ללא יידוע וללא מתן הסבר על טיבו. ראוי לציין כי התקשורת פרסמה מספר גרסאות אשר חלקן סותרות את הטענה אליה התייחס המשפט הקודם. משרד הבריאות ער לסוגיה שהועלתה ובזמן הקרוב יתייעץ עם ההסתדרות הרפואית וגורמים נוספים על הצורך להנחיית המטפלים הרפואיים במצבים שכאלה. במקביל, מנכ"ל משרד הבריאות הכין פנייה שתגיע לרופא בימים הקרובים".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ריספרדל גורמת לתופעות לוואי גם עשר שנים אחרי הפסקת השימוש בה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים