שתף קטע נבחר

ביקור חברי הכנסת

קרן משפחת רודרמן הביאה לארה"ב משלחת של חברי כנסת שנפגשו עם נציגים מזרמי היהדות השונים בבוסטון ובניו-יורק

משלחת של חברי כנסת מישראל ביקרה בשבוע החולף בבוסטון ובניו-יורק ונפגשה עם ראשי הקהילות היהודיות, כשהם נחשפים לתפישת העולם של היהודים החיים בארה"ב. זו השנה השניה שמשלחת של ח"כים מגיעה מישראל ולומדת מקרוב על אספקטים שונים של החיים כאן ועל הדרך בה יהודי ארה"ב רואים את ישראל. במשלחת השתתפו חברי הכנסת אופיר אקוניס (ליכוד), רלב מג'דלה (עבודה), פאניה קירשנבאום וליה שם-טוב (ישראל ביתנו) ואילן גילאון (מר"צ).

 

 

אופיר אקוניס ואילן גילאון עם פיני בו ארי במסעדת U קפה בניו-יורק ()
אופיר אקוניס ואילן גילאון עם פיני בו ארי במסעדת U קפה בניו-יורק

 

הביקור שהחל במסצ'וסטס נפתח באירוע מרכזי שהתקיים בבית הכנסת "עמנואל" בעיירה ניוטון, בסמוך לבוסטון, בה שוכנת אוניברסיטת ברנדייס, בנוכחות כ-800 סטודנטים. המפגש הופרע בתחילה ע"י מספר סטודנטים שהפגינו נגד מדיניות ישראל כלפי הפלשתינים וקראו קריאות גנאי נגד הכיבוש הישראלי. "אנחנו הדמוקרטיה הגדולה והרחבה ביותר באזורנו, ואחת הדמוקרטיות הגדולות בעולם", הכריז ח"כ אופיר אקוניס, לאחר שהמפגינים הוצאו מן האולם. "אלה הקוראים לישראל מדינת אפרטהייד לא מכירים את ישראל. בישראל יש מקום לכל הדעות". הדיון על ההתנהלות הדמוקרטית, ההתנחלויות, ותהליך השלום בישראל היו הנושאים החמים שעלו בפורום בהנחייתו של פרופסור אילן טרון, מנהל המחלקה ללימודי ישראל באוניברסיטה. הדיון בנושאים הנ"ל נתן במה להתנצחות בין עמדות הימין והשמאל מעל הבימה. הדוברים מהצד האמריקאי הביאו לידי ביטוי את החשיבות לשיתוף הפעולה וההבנה בין יהדות ארה"ב ותושבי ישראל.

 

"יש סתירה בין 'מדינה יהודית' לבין 'מדינה דמוקרטית'. לעיתים אנו רואים שהיהדות עולה את הדמוקרטיה", אמר לסטודנטים ח"כ מג'דלה, הח"כ הערבי היחיד במשלחת. "ואתם חושבים שהפוליטיקה בארה"ב מסובכת". הסטודנטים, שהאזינו לדעות השונות, שאלו שאלות רבות וניכר היה כי הם נחושים להבין את ההתנהלות המדינית של הממשלה הנוכחית. "בזמן שישראל מצהירה כי היא שומרת על זכויותיו של העם הערבי בישראל", אמר מג'דלה, "היא מפלגת אותו באמצעות חוקים שלא מועילים לאף אחד מהצדדים. אשתי ואני מחנכים את ילדינו לכבד את האחר, גם אם הוא שונה ממך, להיות סובלני גם למי שאינך מסכים איתו".

 

עוד עלו לדיון נושאים חמים כמעמד האישה והדרת נשים, שעלו לשולחן הדיון הציבורי בישראל בשנה האחרונה. ח"כ ממר"צ, אילן גילאון, נזף בקהל היהודי-אמריקאי שלא מתייחס לדעתו מספיק לסוגיה הנידונה כיום בישראל והאפליה הקיימת בקהילות מסוימות בישראל. הוא נגע גם בנושא הנישואים האזרחיים, שלא מוכרים כיום בחוק הישראלי. לעומתו ציין ח"כ אקוניס כי הציבור החרדי ברובו אינו קיצוני כפי שמצטייר ואפילו את המקרה בבית שמש, בו אברך ירק על ילדה בת שמונה, גינה רוב הציבור הדתי. הוא ציין כי ישנו אחוז קטן וקיצוני בהתנהגויות המגזר החרדי שאיתו אנו מתמודדים. בנושא הפוליטי מיהר אקוניס להגן על מפעל ההתנחלויות: "ההתנחלויות הן לא מכשול לשלום", אמר. "זהו הטיעון שיצר השמאל בישראל. אני חושב שהפלשתינים הם המכשול לשלום. התנועה הציונית היא התנחלות אחת גדולה", אמר מתוך כוונה שאין הבדל בין התנחלות מצדו המזרחי של הקו הירוק וישובים יהודים ממערב לו.

 

ח"כ מג'דלה, שנשאל מה יקרה אם שיחות השלום יכשלו, ענה: "לצערנו זו לא שאלה היפותטית. תהליך השלום תקוע. אני קורא לישראל לא לחכות. השלום נמצא באויר והזמן לא לטובתנו. לעצירת הזמן יש מחיר כבד".

 

בניו-יורק התכנסה המשלחת לפגישות עם ראשי הקהילות היהודיות ביניהם נשיא ישיבה יוניברסיטי, ריצ'רד ג'ואל, הרב דניאל פרילנדר, סגן נשיא התנועה הרפורמית (URJ), וד"ר שולי רובין, דיקנית הסטודנטים בסמינר התיאולוגי היהודי (JTS) המזוהה עם התנועה הקונסרבטיבית, לדיון והצגה של הזרמים השונים בקרב היהדות האמריקאית בפני חברי הכנסת. גם שם לא שקטו הרוחות והשולחן העגול סער סביב שאלות פוליטיות, כשהאמריקאים מצידם מסכימים כי בארה"ב הזרמים השונים יכולים לחיות בקלות רבה בשלום האחד לצד השני, למרות היותם מיעוט, בשונה מבישראל שם מתקיים הדיון על "מי הוא יהודי", המשפיע על החלטות משמעותיות בתחום הכלכלי, הגיוס לצה"ל ועוד.

 

ג'יי רודרמן, נשיא עמותת The Ruderman Family Foundation, ומי שמוביל את הפרויקט להבאת חברי הכנסת הישראלין לארה"ב, טוען כי יש חשיבות רבה לכך שאלו יפגשו עם ציבור יהודי-אמריקאי רחב ויכירו אותו מקרוב. רודרמן מאמין גדול במפגשים האישיים, בהשמעת דעות ובשיח ציבורי, ומשקיע מרץ רב בתוכנית. הוא ממשיך ונפגש עם המשלחת בביקורים חוזרים גם בישראל ושם דגש על יישום המסקנות העולות מהביקורים בארה"ב. רודרמן מדגיש את החשיבות להקשיב גם לצד היהודי-אמריקאי ולא רק להשמיע את העמדות הישראליות. במיוחד חשוב, לדבריו, להציג בפני הפוליטיקאים הישראלים עד כמה מגוונות הדיעות בקרב יהודי ארה"ב, שתמיכתם הכספית והפוליטית חשובה מאוד לישראל.

 

 

 


פורסם לראשונה 10/04/2012 19:29

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פאניה קירשנבאום. החשיבות לשיתוף הפעולה בין יהדות ארה"ב ותושבי ישראל
מומלצים