שתף קטע נבחר

המין היפה או החזק: מי עתיד לנצח בגירושים?

גברים ונשים מרבים לטעון כי הליך הגירושים מקפח אותם בשל המגדר שלהם. החלטנו לבדוק זאת במספר מישורים: מזונות, מזונות אשה ומשמורת

לאורך שנות עיסוקיי בדיני המשפחה, נוכחתי לדעת כי כל צד טוען לעיתים קרובות כי הליך הגירושין מקפח אותו על בסיס מגדרי. כך למשל, ישנם גברים המשוכנעים כי נשים תובעות מזונות מופרכים על מנת לנקום בהם, ונשים הסבורות כי הבעל רוצה להתגרש מאחר ומצא אשה חדשה, וישאיר להן את עול הטיפול בילדים, תוך התחמקות מתשלום דמי המזונות. במאמרי אבחן את התביעות המוגשות בהליך הגירושין, אבדוק את מצבו של כל צד במחלוקת, ולבסוף – אנסה לקבוע מי המנצח.

 

עוד בנושא:

פורים אסטרטגי:  שלובשים בהליכי גירושים  

גירושים מוקדמים: זוגות שמתגרשים בגילאים צעירים

גירושים: לחייב את האבות הגרושים להורותם

דילמה: האם להישאר יחד למען הילדים?

 

מזונות

נשים: מאחר ונשים מעוניינות בד"כ בקבלת משמורת על הילדים, הן מגישות תביעת מזונות בשם הילדים, כנגד האב. תביעות אלו אמורות לשקף את צרכי הילדים ורמת החיים בפועל. יש נשים הטוענות כי יש לפסוק מזונות גבוהים, מאחר ולדידן, לבעל פוטנציאל השתכרות גבוה, גם אם בפועל משכורתו אינה גבוהה.

 

 

לעיתים עולה גם טענה כי הבעל עובד גם "בשחור". אציין כי נתקלתי בתביעות בהן נשים לא ניסו לנכס לעצמן הישגים כלכליים, אלא דרשו סכומי מזונות הגיוניים, אותם בד"כ, נהג ביהמ"ש לאשר.

 

גברים: גברים בדרך כלל סוברים כי סכום המזונות גבוה מדי ונועד לנקום בהם, וכי הם מצויים בעמדת נחיתות מאחר ועליהם להתגונן מפני טענות האשה. גברים רבים טוענים כי רמת החיים שלהם למעשה נמוכה ועל הנשים להשתתף במזונות, ומציעים מזונות נמוכים מאלו שרוצה האשה.

 

המנצח: ביהמ"ש בוחן בכל מקרה את רמת החיים, צרכי הקטינים והשתכרות ההורים, ובהתאם קובע מזונות. כשמדובר ברמת חיים גבוהה, סביר להניח כי המזונות יהיו גבוהים, ובמקרה של רמה ממוצעת - גם המזונות יהיו כאלה, גם אם נדרשו מזונות גבוהים, ו/או הוצעו מזונות מינימאליים.

 

על מנת להשיג הישגים בהליך זה, חשוב כי התביעה תהיה מבוססת, על מנת שלא תקרוס במהלך ההוכחות.

 

מזונות אשה

נשים: ע"פ ההלכה, הבעל אמור לזון את אשתו במהלך הנישואים, ולכן אשה זכאית למזונות, אולם רק במידה והשתכרותה אינה מספיקה. אולם, קיימות לעיתים נשים התובעות מזונות אף שהשתכרותן מספיקה להן.

 

גברים: לטענת חלק מהגברים, הנשים מבזבזות כספים או מתפטרות על מנת לקבל מזונות אשה. לעיתים הם גם אינם מבינים מדוע עליהם לשלם מזונות לאשה עמה הם מסוכסכים.

 

המנצח: אין מדובר במצב של שחור ולבן. גם אם ביהמ"ש יפסוק לאשה סכום עד לגירושין, הרי שלאחר הגט יהיה עליה לדאוג לעצמה. הצד שדאג לעצמו לעתודות כלכליות יהיה המנצח.

  

משמורת

בעבר היה נהוג כי האם מקבלת משמורת על הילדים, לאב נקבעים הסדרי ראיה, ובא לציון גואל. כיום, אבות יותר ויותר מעורבים בגידול ילדיהם ודורשים משמורת משותפת.

 

הנשים סבורות לעיתים, כי הגברים מנסים לקבל משמורת כדי להתחמק ממזונות, ואינם יכולים, הלכה למעשה, לגדל את הילדים.

 

הגברים טוענים כי כוונתם לקבלת משמורת משותפת - כנה, שכן אינם רוצים לאבד היחסים החמים עם ילדיהם.

 

המנצח: ביהמ"ש אינו מסתפק בבחינת טענות הצדדים, ובד"כ מזמין תסקיר של פקידת סעד, בוחן את טובת הילד, גילאי הילדים, רצונם והיכולת ההורית. אמנם בד"כ הנשים מקבלות משמורת, אולם כיום קיימים יותר ויותר מקרים של משמורת משותפת, בהם להורים זכויות שוות.

 

רכוש

אף שעל פי החוק, על הצדדים לחלק את הרכוש המשותף בצורה שווה, מנסה כל צד להשיג יתרון ולטעון כי עליו לקבל למעלה ממחצית הרכוש.

 

נשים: ישנן נשים הטוענות כי מגיע להן חלק רב יותר ברכוש, מאחר והגט מותיר אותן בעמדה כלכלית נמוכה. זאת במידה כמובן והגברים עובדים במשרה בכירה והן לעומת זאת, בעלות משכורת ממוצעת.

 

גברים: קיימים גברים שיטענו לחלוקה שווה, אולם קיימים גברים שינסו להקטין את חלקה של האשה ברכוש ע"י הברחת רכוש ורישומו ע"ש צד ג', טענות לחובות בהם האשה צריכה לשאת וכדומה, מאחר והם סבורים כי הם אלו שצברו את רוב הרכוש ועל כן הם זכאים לקבלו.

 

המנצח: הצד בעל מלוא המידע על כלל הנכסים אשר צבר וותק וניסיון בעבודתו, בין אם מדובר בגבר ובין אם מדובר באשה, הוא המנצח.

 

גירושין

נשים: לטענת חלק מהנשים, כדאי שיגישו תביעותיהן (למעט גירושין) לביהמ"ש, בשל חשש כי בביה"ד לא יוענקו מלוא זכויותיהן.

 

גברים: חלק מהגברים חוששים כי ביה"ד, הפועל ע"פ ההלכה, יפסוק ביתר קלות מזונות אשה, או כתובה.

 

 

המנצח: ע"פ החוק לא אמור להיות הבדל בין הכרעות ביהמ"ש להכרעת ביה"ד, מאחר והם פועלים ע"פ אותה מערכת חוקים. אולם, בנקודה מסוימת קיים בכל זאת שוני – אני מדבר על מקרים של בגידה.

 

במקרה בו אשה בוגדת בגבר, וקיימות הוכחות – ביה"ד יחייב אותה בגט לאלתר, והיא תאבד זכויותיה לכתובה ולמזונות אשה. מנגד, אם הבעל בוגד, אין הדבר מוביל לגט מיידי, אלא לכל היותר - להמלצה על גט.

 

לסיכום, מאמר זה הראה כי אין מנצחים או מפסידים ברורים, והדבר תלוי באופן משמעותי באופן ניהול התיק, נסיבותיו של כל מקרה וקביעת ביהמ"ש.

 

לכל הכתבות והעדכונים - כנסו לעמוד המעריצים של ערוץ יחסים בפייסבוק  

 

משרד עו"ד דרור, הינו משרד בוטיק לענייני גירושין, רכוש, מזונות, משמורת, אבהות, אפוטרופסות, צוואות וירושות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מי יקבל יותר: הגבר או האשה
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים