שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

Look and Listen! מחר הבגרות באנגלית

כ-170 אלף תלמידים יפתחו מחר את מילון "אוקספורד". פגשנו כמה מהם בסימולציה האחרונה לקראת הבחינה שבה תינתן בפעם הראשונה האפשרות להשתמש במילון עברי-אנגלי לתרגום המאמרים. אז איך כדאי ללמוד?

"Here we are in the center of town, look! Everybody's here again". כמילות השיר שוב נפגשים כולם, אמנם הפעם לא במרכז העיר, אלא בבחינת הבגרות באנגלית. מחר (יום ב') בשעה 13:00 בצהריים יינתן האות ומרתון הבגרויות באנגלית יצא לדרך - כ-170 אלף תלמידים ב-1,067 בתי ספר ייבחנו בתשעה שאלונים שונים וברמות קושי שונות.

 

עוד בחדשות:

איראן: ב-2007 סוכל ניסיון להתנקש באחמדינג'אד

חשד: לקח בת 7 מגן משחקים ותקף אותה מינית

שפירא או ריבלין? מתחמם הקרב על זהות המבקר

 

מחברות הבחינה יגיעו לבתי הספר בסביבות השעה 10:00 בבוקר ויאוחסנו למשמרת בחדרי המנהלים. צוותים של משרד החינוך ו-13 אלף משגיחים חיצוניים יפקחו על טוהר הבחינות. על פי ההנחיות תלמיד שייתפס מעתיק בבחינה לא יורשה להיבחן במשך שלוש השנים הבאות. הבחינות יסתיימו רק סמוך לשעה 18:00 בערב, וכל שעתיים לערך תחל הבחינה בשאלון חדש.

 

הכנות אחרונות למבחן (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
הכנות אחרונות למבחן(צילום: רועי עידן)

 

 

יצוין כי לפי הנחיות משרד החינוך, הבגרות מחר תהיה הפעם הראשונה שבה התלמידים יורשו להשתמש במילון אנגלי-עברי לתרגום המאמרים. שלי, תלמידת י"ב מרמת גן אמרה כי "זה מאוד מייגע באמצע המבחן להתחיל לפתוח כל רגע את המילון ולתרגם מילים, אבל ברור שאם יש תרגום בעברית זה הרבה יותר קל, זה עוזר מאוד להצליח בבחינה".

 

בינתיים, בתי הספר ערוכים כבר מהיום לבחינה. במסדרונות בתי הספר הוצבו לוחות מודעות ועליהם רשימת תלמידים ובכל כיתה הותקן רדיו, שישמש את התלמידים בקטע השמיעה. בתיכון "אורט רבין" בגן יבנה תלו המורות שלט גדול על אחד הקירות עליו נכתב: "לא משנה לנו איך אתם אוהבים את ה-100 שלכם, העיקר שתמצו 100% מהיכולות שלכם".

 

הבוקר ערכו תלמידי בית הספר הדמיות אחרונות של הבחינה ונראה כי האצבעות של התלמידים מתורגלות היטב בנבירה המייגעת במילוני 'אוקסופרד' ה"קשישים". השאלות, אגב, לא השתנו הרבה מבעבר, התלמידים עדיין מתבקשים לענות למה מתייחסת המילה Them בשורות 2-4 ומה המשמעות של הביטוי "Any Time Any Place".

 

המילון נשאר אותו מילון. לומדים לבגרות באנגלית (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
המילון נשאר אותו מילון. לומדים לבגרות באנגלית(צילום: רועי עידן)

 

"זה קצת מבאס שאנחנו בסך הכול בני 15 וכבר עושים בחינה שתקבע לנו את העתיד", אמר תלמיד הלומד בכיתה י'. ואילו להב אסרף (י"א), הוסיף: "הדבר הכי מתסכל בבחינות באנגלית זה לשבת עם המילון ולתרגם מילה במילה עד שמבינים את כל הטקסט. יש כאלה תלמידים שמספיק להם לקרוא פעם אחת את הפסקה והם ישר מבינים על מה מדובר, אבל אני לפעמים מבין רק 80% מהטקסט ואני יודע שדווקא יתר המילים הקשות עלולות לשבש לי את הבחינה".

 

השירים והסדרות עוזרים

מנגד, כריסטינה צרבינסקי (י"א) דווקא משדרת נינוחות לקראת הבחינה המלחיצה. "אני שומעת מוזיקה ורואה הרבה סדרות בטלוויזיה, כך שאני מבינה אנגלית די טוב", היא אמרה. "אני לא מרגישה שאני צריכה להתכונן יותר מדי לבחינה. זה לא כמו היסטוריה, שזו בגרות הרבה יותר קשה שצריך לזכור הרבה חומר ולשנן תאריכים ומלחמות".

 

ומה אומרים המורים? שושנה ימין, מחנכת בשכבת י"א, הוסיפה: "הבגרות באנגלית מאוד מלחיצה את התלמידים ובמקרים מסוימים הלחץ משתק. במקרים אחרים הלחץ דווקא חיובי ומעודד השקעה והתמדה. התפקיד שלנו כמורים הוא להרגיע את התלמידים ובעזרת התגבורים והסימולציות לרכך את החששות ולדמות כמה שניתן את התרגול ל'דבר האמיתי'".

 

לא צריך לשנן כמו היסטוריה. לומדים למבחן (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
לא צריך לשנן כמו היסטוריה. לומדים למבחן(צילום: רועי עידן)

 

הבגרות באנגלית כוללת לרוב שלושה קטעים עיקריים unseen (הבנת הנקרא), דקדוק והבנת הנשמע. הטיפים המרכזיים של המורים לתלמידים הם לקרוא את הטקסט קריאה ראשונה ורציפה ולנסות להתמקד בכותרות של המאמר, לחפש בטקסט אותיות גדולות (Capital Letters) שאינן מופיעות בתחילת משפט, וכן ספרות וביטויים בסוגריים שייתכן שמרמזים על נושאים מהותיים במאמר.

 

נטליה, מורה לאנגלית, אמרה שהטיפ הכי טוב שלה לתלמידים הוא להתחיל להתכונן לבחינה כבר בגיל 13. "אני ממליצה מאוד לקרוא ספרים ולהאזין למוזיקה באנגלית כבר מגיל קטן כי הבחינה באנגלית לא קשה, אבל כדי להצליח בה צריך לדעת אנגלית ולא ניתן להסתמך רק על המילון".

 

המנהלת מרי שפונט סיפרה כי מדובר במבצע לוגיסטי מורכב. לדבריה, בשונה מהבגרויות בתנ"ך או היסטוריה שמתחילות בשעה אחידה

 ומסתיימות בשעה אחידה, הבגרויות במתמטיקה ואנגלית הן מורכבות כי הן מחולקות למספר שאלונים וכל יחידה מתחילה את הבחינה בשעה אחרת.

 

"זו כמות אדירה של בחינות שנעשות תחת לחץ של זמן וברגע שאנחנו יודעים שהבחינה הסתיימה בהצלחה וללא תקלות אז יש אנחת רווחה ותחושה גדולה של סיפוק", אמרה המנהלת. המחנכת שושנה ימין הוסיפה: "אנחנו עובדים כל השנה בלחץ ובבגרויות אנחנו לחוצים לפעמים יותר מהתלמידים כי אנחנו מחכים לראות הישגים המעידים על כך שההשקעה שלנו בתלמידים הייתה נכונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיהיה בהצלחה
צילום: רועי עידן
מומלצים