שתף קטע נבחר

סקר: 68% מהאזרחים הערבים מעדיפים לחיות פה

כ-60 אחוז ערביי ישראל משלימים עם מדינה בעלת רוב יהודי, אך 63 אחוז מהם חשים שהדבר אינו מוצדק - כך עולה ממדד יהודים-ערבים שערך פרופ' סמי סמוחה מאוניברסיטת חיפה. "למרות השסע העמוק, יש הסכמה על חיים ביחד"

כ-80 אחוז מהערבים המתגוררים בישראל מאשימים את היהודים באחריות לנכבה, אולם כמעט 60 אחוז מהם משלימים עם ישראל כמדינה עם רוב יהודי - כך עולה ממדד יהודים-ערבים משנת 2011, שאותו עורך פרופסור סמי סמוחה מאוניברסיטת חיפה זה 30 שנה.

 

עוד בערוץ החדשות:

נתניהו: החוק היה פוגע בהתיישבות, נבנה עוד

מאסר עולם לרוצח לאה דרנקין: "נהג בה כחפץ"

 

מהנתונים, שיפורסמו מחר בכנס באוניברסיטה, עולה כי למרות ההשלמה עם ישראל כמדינה בעלת רוב יהודי, 63 אחוז מהערבים סבורים כי הדבר אינו מוצדק. כ-73 אחוז מהם מרגישים כי ממשלת ישראל מתייחסת לאזרחים הערבים כאזרחים סוג ב' או כאזרחים שאינם זכאים לשוויון.

 

עוד עולה מהסקר כי 68.3 אחוז מהערבים מעדיפים לחיות בישראל על פני כל מדינה אחרת בעולם. פרופסור סמוחה מסביר כי "מחד יש את התחושה של האדמה ומצד שני את ההכרה בנוחות, ברווחה וביציבות שיש במדינת ישראל. בישראל יש הטבות רבות ואורח חיים מודרני. גם מבחינת יציבות כלכלית ופוליטית, אי אפשר להשוות את החיים של הערבים מהגליל לאלו של הערבים מפלסטין, לבנון או מצרים. יש גם אלמנט נוסף, שבישראל לא קיים חשש מפני השתלטות איסלאמית". 

 

עוד עולה מהמדד כי 56.5 אחוז משלימים עם ישראל כמדינה שבה השפה השולטת היא עברית, ו-58 אחוז משלימים עם כך ששבת הוא יום המנוחה.

 

"יש תשתית של חברה משותפת"

לדברי פרופסור סמוחה, מבחינת המדד לאורך השנים ניתן להסיק שהשכל וההיגיון הישר גוברים על העמדות הקיצוניות. הוא הוסיף כי מבט לאורך השנים מראה היטב מגמה של פרגמטיזם והשלמה, לצד החרפת העמדות המדיניות.

 

בשנת 2011 שללו 19 אחוז מערביי ישראל את זכות הקיום של ישראל כמדינה, לעומת 11 אחוזי ששללו זכות זאת ב-2003. 57 אחוזים מערביי ישראל אמרו ב-2011 שיצביעו במשאל עם בעד

חוקה שמגדירה את ישראל "מדינה יהודית ודמוקרטית ומבטיחה זכויות אזרח מלאות לערבים", ואילו בשנת 2006 תמכו בעמדה זו 70.9 אחוז.

 

לדברי פרופסור סמוחה, "למרות השסע העמוק, יש הסכמה בין רוב היהודים ורוב הערבים על חיים ביחד במדינת ישראל, כך שעדיין קיימת תשתית של חברה משותפת".

 

במדד השתתפו כ-1,400 איש, חצי מהם יהודים וחצי ערבים. שנת השיא ביחסים הטובים בין יהודים לערבים הייתה ב-1995, השנה שבה נרצח ראש הממשלה יצחק רבין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופסור סמי סמוחה. חוקר את הנושא 30 שנה
מומלצים