שתף קטע נבחר

"האמירה של שר האוצר היא אטומה ומתנשאת"

תגובות חריפות מצד ארגוני המחאה, כלפי התבטאותו של שר האוצר, יובל שטייניץ כי "לא צריך לחשוש לצאת כנגד המחאה החברתית". ישראל יקרה לנו: "מי שפוגע בשמו הטוב של המגזר העסקי הוא לא אחר מאשר שר האוצר שטייניץ"

תגובות חריפות מצד ארגוני המחאה, כלפי התבטאותו של שר האוצר, יובל שטייניץ הבוקר (ג') כי "לא צריך לחשוש לצאת כנגד המחאה החברתית". כזכור, שטייניץ דיבר בכנס של איגוד לשכות המסחר כנגד מה שהוא כינה "ההתלהמות נגד המגזר העסקי". 

 

 

שר האוצר טען כי רוח המחאה מחבלת במאמציה של הממשלה להתמודד נגד המשבר העולמי והאתגרים שמציבה הגלובליזציה בפני הכלכלות הלאומיות. "הייתה במחאה הזו התלהמות והתעלמות מהמאבק שכל מדינה מנהלת נגד המשבר הכלכלי ולמען התעסוקה של אזרחיה". 

 

התגובות מצד מנהיגי המחאה לא איחרו לבוא. "ד"ר יובל שטייניץ עדיין אינו מבין שהכלכלה בנויה על אנשים", אמר בתגובה לדברים דובר תנועת "ישראל יקרה לנו", איל עופר. 

 

"כבר לפני שנה, בעת שמקימי תנועת 'ישראל יקרה לנו' היו שותפים ליוזמת חרם הקוטג' הקפדנו להבהיר שאנו לא נגד המגזר העסקי", ציין עופר והבהיר כי להשקפת התנועה, "יש הבדל תהומי בין אנשי עסקים הגונים המכבדים את עקרונות התחרות החופשית לבין מספר אנשי עסקים שלמדו לנצל את המערכת ו'לקמבן' אותה נגד ועל גב אזרחי ישראל".

 

לטענת עופר, "מי שפוגע בשמו הטוב של המגזר העסקי הוא לא אחר מאשר שר האוצר שטייניץ שלא מבדיל בין רוב אנשי העסקים ההגונים לבין מספר טייקונים וסקטורים אשר חולבים את אזרחי ישראל".

 

"אמירה אטומה ומתנשאת"

יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, איציק שמולי, שנחשב בקיץ האחרון לאחד ממנהיגיה הבולטים של תנועת המחאה אמר: "האמירה של שר האוצר היא אטומה ומתנשאת. דווקא מי שמיהרה להתנער מאחריות ולזרוק את כל האשמה על המגזר העסקי הייתה הממשלה".

  

לדברי שמולי, "מוטב ששר האוצר יצא מעמדת הפרשן החברתי ויתחיל להתמודד עם יוקר המחיה והמצוקות החברתיות שרבות מהן נוצרו במהלך כהונתו. האחריות הלאומית והרצון לשמור על משק פתוח ויציב היא לא שאיפה פרטית של שר האוצר אלא גם של ציבור הסטודנטים, יחד עם זאת אסור שהמשבר הכלכלי העולמי ישמש תירוץ לחוסר מעש בתחום החברתי".

 

שמולי הוסיף כי "בשונה מהמחאות שקרו בעולם המחאה בישראל הייתה אמיתית, עניינית ולא אלימה".

 

"זו לא התלהמות – זו מציאות"

גם מחוץ לתנועת המחאה הגיבו בחריפות לדברים. מנכ"ל מכון מאקרו למדיניות חברתית כלכלית, ד"ר רובי נתנזון, אמר: "430 אלף משפחות מתחת לקו העוני, וש-40% מהם עובדים זו אינה התלהמות, זו מציאות. מציאות חברתית עגומה בכל קנה מידה".

 

לדברי נתנזון, "שר האוצר יובל שטייניץ שכח כי הוא האחראי לפתרונות ולא לפרשנות כלכלית, תקיפתו את המחאה משולה לרופא שבא בתלונות לחולה על דרישתו לקבל טיפול. 

 

ההתעלמות מהמשבר היא לא של אזרחי ישראל מהמשבר העולמי אלא של שר האוצר מהמשבר של האזרחים שנמאס להם לעבוד קשה ולהמשיך לשקוע תחת הנטל, החובות, הידרדרות החינוך ורמת החיים בכל פרמטר".

 

בהמשך היום דיבר הכלכלן פרופסור מנואל טרכטנברג, שעמד בראש הוועדה שהוקמה בעקבות המחאה. בכנס של איגוד לשכות המסחר לא התייחס טרכטנברג ישירות לדברי שר האוצר אך בחר למנות את הישגי המחאה, ששינתה לדבריו סדרי עולם בישראל.

  

"המחאה הצליחה לשנות את השיח הציבורי שנשלט זמן רב מדי על ידי סוגיות פוליטיות שהביאו לשסעים בעם" אמר טכרטנברג. "הנושאים האלה, שנוגעים ליומיום של ישראל, לא היו בשיח הציבורי והמחאה הביאה אותם למרכז הבמה. התופעה הזו חיובית ביותר - יותר מדי זמן החברה הישראלית נראית שסועה".

 

הג'יני יצא מהבקבוק

"ההישג השני הוא שהמחאה העצימה דור שלם וגרמה להתעוררות לצימאון לדעת ולהתחנך", הוסיף טרכטנברג. "היא הבליטה מושגים שהדור הזה בכלל לא הכיר - רצון ללמוד ולעצב עתיד זה דבר אדיר. הג'יני יצא מהבקבוק ואי אפשר להחזיר אותו. הדברים לא יחזרו למה שהיו".

  

"ההישג השלישי הוא תוצאות ממשיות: המחאה הציבה חסם אפקטיבי בפני הדורסנות של חברות גדולות עם כוח מונופוליסטי. ללא המחאה, ועדת הריכוזיות לא היה מניבה דו"ח ראוי שיעשה הבדל חברתי כלכלי. גם מסקנות ועדת המזון וחוק התספורות - הם הודות למחאה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יובל שטייניץ ח"כים מפלגה ליכוד כנסת ממשלת אחדות עם קדימה לילה
צילום: אוהד צויגנברג
נערים מפגינים נגד חוק טל למען שוויון בנטל תל אביב יו"ר אגודת הסטודנטים איציק שמולי
צילום: ירון ברנר
ד"ר רובי נתנזון ראש מרכז מאקרו למחקר כלכלי
מומלצים