שתף קטע נבחר

קיצוץ מלגות לסטודנטים עולים: לא נוכל לחיות כאן

הסוכנות היהודית ומשרד הקליטה מפסיקים לממן מלגות סיוע לסטודנטים עולים. אחת מהן העידה: "הגעתי לכאן כדי לבנות בית בישראל. אבל אם לא אוכל ללמוד, אצטרך לחזור לשבדיה". לדבריה, "אם לא אלמד אהיה תלויה תמיד בכסף מהמדינה"

האם עלייתם של סטודנטים צעירים ארצה עומדת להיפסק? אלפי סטודנטים עולים ימצאו את עצמם מול שוקת שבורה, אם הקיצוץ במלגות שמעניק להם מנהל הסטודנטים ייצא לפועל. לאחר דיונים אינטנסיביים בין המשרד לקליטת העלייה, משרד ראש הממשלה, האוצר והסוכנות היהודית, הסבירו במשרד הקליטה שלא מסתמן פתרון בנושא.

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

תקציב עמותת פרס התיאטרון יקוצץ בשליש

6 מיליון ש' יוקצו להרחבת כפר הסטודנטים בלוד

 

המשמעות: הקפאת כל מימון וסיוע כלכלי לאלפי סטודנטים עולים חדשים - למכינות, אולפנים, לימודי הנדסה וכלל הלימודים האקדמיים בשנת הלימודים הקרובה, וזאת כבר מתחילת חודש יולי, שבו אמורים להיפתח מכינות ואולפנים עבורם. "הדבר מהווה פגיעה אנושה באלפי סטודנטים עולים, ופגיעה בעידוד עליית צעירים לישראל", הסבירו במשרד הקליטה.

 

"אני בהלם", ספרה ל-ynet שרה חזנסון (21) סטודנטית שנה א' לביולוגיה באוניברסיטת בר אילן שעלתה לישראל משבדיה לפני שלוש שנים. "המדריכים במנהל הסטודנטים הסבירו לנו שהמדינה לא תממן בשנה הבאה את המלגות שלי ושל חבריי העולים. אני לא יודעת מה לעשות במצב כזה, בקרוב אני אמורה להירשם לשנת הלימודים הבאה".

 

שרה, שהותירה מאחור את הוריה ושלושת אחיה, ועלתה לבדה ארצה, הסבירה: "אני תלויה לחלוטין במלגה הזאת. אין לי כסף שממנו אני יכולה לממן את הלימודים כאן. בשבדיה הלימודים חינם, הוריי לא חסכו לצורך כך". היא סיפרה עוד: "אני אוהבת את ישראל והיא ביתי היחיד, מבחינתי החיים הם כאן. הגעתי לכאן כדי להישאר, כדי לבנות בית בישראל. אבל אם לא אוכל ללמוד, אצטרך לחזור לשבדיה. אם לא אלמד אצטרך להיות תלויה תמיד בכסף שאקבל מהמדינה. לא ככה אני רוצה לחיות", סיכמה. 

 

עולים ארצה. האם סטודנטים ימשיכו להגיע? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עולים ארצה. האם סטודנטים ימשיכו להגיע?(צילום: AFP)
 

בתחילת השבוע מתכוונים סטודנטים מהאוניברסיטה העברית להפגין מול ישיבת הממשלה בירושלים במחאה על המהלך. שרה וחברתה לספסל הלימודים תמר ספקטור (20) שעלתה לישראל לפני שנה מניו-יורק מתכוונות להגיע להפגנה. לדברי ספקטור, "המדריך של מנהל הסטודנטים הסביר בפייסבוק שהממשלה רוצה לחתוך את המימון לעולים החדשים ושעלינו לשלוח אי-מייל לאנשים שעובדים בסוכנות היהודית ובכנסת". לטענתה, "לי ולרוב העולים הצעירים אין כסף או משפחה שתוכל להחזיק אותנו כאן ולממן לנו את הלימודים. עשיתי עלייה כי אני מאמינה שזו המולדת שלי ושל כל יהודי, אני ציונית גאה אבל אני זקוקה לעזרה של ממשלת ישראל כאן בשנים הראשונות".

 

עלות הפעלת מנהל הסטודנטים עומדת על 70 מיליון שקל בשנה, ועד שנת 2008 התחלק התקציב שווה בשווה בין המשרד לקליטת העלייה והסוכנות היהודית. בשנת 2009 הודיעה הסוכנות על הפחתת השתתפותה בתקציב המנהל לסטודנטים עולים מ-35 מיליון שקל ל-16 מיליון. בארבע השנים האחרונות עמד מספר הסטודנטים העולים שקיבלו מלגת לימודים באמצעות מנהל הסטודנטים על כ-6,500.

 

משרד הקליטה מקצץ בלית ברירה

דמיטרי אפרצב, מנכ"ל משרד העלייה והקליטה אמר ל-ynet כי מדובר באלפי סטודנטים עולים שיזדקקו בשנה הקרובה לסיוע מנהל הסטודנטים. לדבריו, "השנה הודיעה הסוכנות היהודית כי ברצונה לקצץ גם את חלקה שנותר, 16 מיליון שקל, דבר שיוצר בעיה חמורה בתפקוד התקין של מנהל הסטודנטים. קל וחומר במסגרת תקציב דו-שנתי הקבוע מראש ובשנה של קיצוצי רוחב של מעל 30 מיליון שקלים בתקציב משרד לכלל פעילותו".

 

אפרצב הסביר: "בשנה הנוכחית, בעקבות הקיצוצים הרוחביים הכבדים שהוטלו על המשרד לקליטת העלייה, הגיע המצב לידי כך שהמשרד אינו מסוגל לתקצב את הפעלת המנהל לסטודנטים עולים ואינו מסוגל להוציא אישורי סיוע לפני פתיחת שנת הלימודים לסטודנטים עולים שכבר צובאים על דלתותיו".

 

לדבריו, "המשרד לקליטת העלייה שב והתריע בעל פה ובכתב בפני הגורמים הרלוונטיים, ביניהם משרד ראש הממשלה ומשרד האוצר, על כך ששנת הלימודים הבאה נמצאת בסכנה". במשרד הקליטה הוסיפו כי נסיגתה של הסוכנות היהודית מתקצוב מנהל הסטודנטים תוביל להפסקת לימודיהם של אלפי אקדמאים עולים וכן פגיעה קשה במפעל העלייה במדינת ישראל.

 

במסגרת מנהל הסטודנטים העולים שפועל משנת 1968, כל הסטודנטים העולים זכאים לשכר לימוד וחלקם גם למלגות קיום, כמו למשל יוצאי אתיופיה, יוצאי קווקז ובוכרה.

 

בדיון שהתקיים בוועדת החינוך של הכנסת אמר ג'וש שוורץ, מזכ"ל הסוכנות היהודית כי הסוכנות נמצאת בדיונים מול הממשלה בנושא, והדגיש: "לא נצא מהתוכנית אלא בתיאום מלא עם הממשלה. נמשיך ונעביר את 16 מיליון השקלים המתוקצבים על ידינו גם כיום". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרה חזנסון ותמר ספקטור. רוצות להישאר
צילום: לירז גרוס
מומלצים