שתף קטע נבחר

האם הפחתות המכסים יגולגלו לכיסי הצרכנים?

האוצר מפחית מכסים, אולם החיסכון לצרכן לא מובטח. מומחה למיסוי: המכס המוטל על נעליים המיובאות מסין הוא בסך הכל 2 שקלים - מאות השקלים הנוספים שאנו משלמים הולכים ממילא למתווך. גם מוצרים מתוצרת ארה"ב ואירופה לא יושפעו, כי הם נהנים כבר היום מהסכמי סחר. אז איפה כן נחסוך כסף?

האם הפחתות המיסוי והמכס עליהם חתם שר האוצר יגולגלו לכיסי הצרכנים - או שמא הרווח יישאר בעיקר בידי היבואנים והמשווקים? ההחלטה, הכוללת שורה ארוכה של מוצרים, בוצעה בהתאם למסקנות ועדת טרכטנברג, שקבעה כי מסי היבוא בישראל מהווים חסם בפני כניסתם של מוצרים מיובאים מחו"ל ותורמים ליוקר המחיה. ואולם, הדעות במשק חלוקות באשר לשאלה עד כמה תשפיע ההחלטה באמת על מחירי המוצרים.

 

 

שר האוצר, יובל שטייניץ, חתם אתמול (ד') על ארבעה צווים המפחיתים את שיעורי המס המוטלים על יבוא מוצרי צריכה לישראל. הצווים כוללים ביטול והפחתה של המכס על מוצרי צריכה שונים, ביניהם מוצרי חשמל רבים, בגדים, מוצרי אלקטרוניקה בידורית, מוצרי מזון טרי ומוצרי מזון תעשייתיים.

 

כיצד ישתנו מחירי המוצרים? בתחום מוצרי החשמל כמו מייבשי כביסה ושואבי אבק, המס שנע בין 8% ל-12%, יבוטל במיידי. בתחום מוצרי המזון, חלק מהשינויים יוגרשו רק בעוד שנתיים עד ארבע שנים. כך למשל, המס על חלבה (ירד מ-12% ל-4%), ממתקים (מ-10% ל-4%), כוסמת (מ-8% ל-0), גלידה (מ-12% ל-4%) עמילן תפו"א (מ-8% ל-0) ובקת אפייה (מ-12% ל-0) ירד רק בעוד שנתיים.

 

המס על מוצרי מזון שלא מיוצר בארץ גם ירד במידי, דוגמת דגים (מ-5 שקל לק"ג ל-3 שקל לק"ג), פרחים (מ-30% ל-20%), פירות מיובשים (מ-25% ל-8%) פטריות (מ-12% ל-8%), תבלינים (מ-15%-8% ל-14%) ואגוזים (מ-16%-12% ל-4%).

 

במוצרי מזון שמיוצרים גם בארץ לעומת זאת, חלק מהשינויים יורגשו בתוך שנתיים כמו בשר כבש (מ-50% ל30%) וחלק בתוך 4 שנים, כמו בשר בקר טרי (מ-190% ל-90%), נקניקים (50% ל-22%) ומיצים (מ-45%-12% ל-12%).

 

מחיר הייבוא של הנעליים: 20 שקל

עו"ד אביגדור דורות, מומחה למיסוי עקיף ובינ"ל ממשרד איתן מהולל & שדות, טוען ההחלטה תשפיע בעיקר על מוצרי המזון, ופחות על מוצרי הצריכה. "בתחום מוצרי הצריכה, המצב הוא כזה: למרות שבתעריף המכס כתוב שיש מכסים בגובה של 8%-12%, בפועל על מרבית המוצרים לא גובים מכסים", אומר דורות, "על סחורה המיובאת מאירופה, צפון אמריקה, דרום אמריקה או טורקיה, אין מכס - כי יש לנו עם אזורים אלה הסכמי סחר חופשי כבר הרבה שנים". הייבואנים משלמים על סחורות אלה רק מע"מ, ובחלק קטן מהמקרים גם מס קנייה, שביטולו ייכנס לתוקף בחודש אוקטובר". .  

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

"המכס נגבה על סחורה מתוצרת מזרח אסיה, כמו סין קוריאה ויפן, אולם גם אם יש הפחתה בגובה של 8%-12% על סחורה המיובאת מסין, ההשפעה לא תהיה גדולה. מדובר בדרך כלל בסחורה זולה, והיבואן משלם מכס על עלות קנייתה בחו"ל, ולא על מחיר המוצר בישראל. פער תיווך הגדול שמוטל על המוצר בדרכו מהנמל לצרכן, לא מושפע מהפחתת המכס.

 

"לדוגמא, נעל ספורט ממותגת שקונים בקניון ב-500 שקל כולל מע"מ, מחיר הייבוא שלה הוא 20 שקלים. שיעור מכס בגובה 12% שמוטל על 20 שקל הם כ-2 שקלים בלבד". ג'ינס ממותג, מעריך דורות, שמחירו בישראל 300 שקל, נמכר במחיר ייבוא של לא יותר מעשרה דולר.

 

למה יש כזה פער תיווך בין מחיר הייבוא למחיר הצרכן?

 

"יש הוצאות ועלויות, שעליהן כאמור לא משלמים מכס, כמו למשל פרסום המותג, הובלה, דמי שכירות בחנויות, תפעול החנויות, ועוד".

 

בתחום מוצרי המזון הבסיסיים, מעריך דורות כי תהיה השפעה גדולה יותר על המחירים לצרכן, בשל המכסים הגבוהים המוטלים עליהם היום. "יש מוצרים שמוטל עליהם מכס גבוה, לפעמים בשיעור של 50% ויותר. כאן תורגש ההפחתה, שתהיה מדורגת כדי להגן על התעשייה הישראלית. מכס של 50% על פילה דג המיובא מסין, שמחירו יירד לחצי, הוא הרבה יותר משמעותי.

 

החלטה נוספת שאושרה היום, היא ביטול מס הקניה בשיעור של 15% מעלות המוצר על מוצרי אלקטרוניקה בידורית. החלטה זו צפויה להזיל משמעותית את מחירם של מסכי טלוויזיה, מערכות סטריאו, מסכי וידאו ומכשירי DVD. עם זאת, לדברי דורות "הבעיה היא שהמוצרים האלה, לפחות בחלקם, נחשבים למוצרי מותרות, ולבטל את מס הקנייה עליהם, משמעותו איבוד של 250 מיליון שקל בשנה לקופת המדינה. זה נראה קצת משונה, אחרי שבאוצר מסבירים לנו בשבועות האחרונים שחסר כסף".

 

האם הפחתות המכסים מגולגלות לרוב לכיסי הצרכן?

 

"ההפחתות שבוצעו בעבר מלמדות שלא הכל מגולגל לכיסי הצרכנים. חלק נשאר בידי היבואנים, שמפצים את עצמם על כל מיני התייקרויות. מחקרים מצביעים על כך ששליש מההפחתה נשאר אצל היבואנים, ואילו הצרכן נהנה משני שלישים מההפחתה".

 

המועצה לצרכנות: כלי אפקטיבי

במועצה לצרכנות דווקא הביעו הערב תמיכה בצעד של האוצר. "הפחתת מכסים היא אחד הכלים הכי אפקטיביים להפחתת מחירים", נמסר ל-ynet מהמועצה לצרכנות, "מדובר בצעד אשר צפוי לקדם תחרות ולהפחית המחירים ובהתאם גם להפחית את נטל יוקר המחיה בטווח הקצר, וזאת בניגוד לשאר ההמלצות אשר היישום שלהן רובן צפוי להפחית את המחירים בטווח הארוך.

 

"זאת ועוד הפחתה וביטול של מכסים שם סוף למצב אבסורדי שנוצר בו הממשלה מטילה מכס שמטרתו המוצהרת היא להגן על התעשייה המקומית, על מוצרים שכלל אינן מיוצרים בארץ".

 

עם זאת, במועצה הודו כי "קיים חשש כי בתנאי השוק הקיימים בישראל הפחתת המחירים תגלגל לכיסיהם של גורמים עסקיים ולא של הצרכן". במועצה לצרכנות מציעים לוועדת קדמי לבחינת התחרותיות בשוק המזון, לבצע מעקב ובקרה אחר מחירי המוצרים שמהם הופחת המכס, כדי לוודא שהפחתת המחירים תשיג את מטרתה - הפחתת מחירים לצרכנים הפרטיים.

 

גם באיגוד לשכות המסחר בירכו על ההחלטה. לטענת עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר "הפחתת מכסים ומסי קנייה על מוצרים הינן הדרך הטובה ביותר ליצירת תחרות במשק ולהוזלת מחירים.

 

"אנו ערים לכך שמהלך זה נעשה למרות לחצים פופוליסטיים מחוגים שאינם רואים לנגד עיניהם את האינטרס של הציבור הרחב לטווח ארוך. מדובר במהלך משמעותי המהווה המשך ישיר של מדיניות פתיחת המשק לתחרות, שהחלה כבר לפני כ-35 שנה והוכתרה בהצלחה רבה. הציבור ייצא נשכר מכך שישלם על מוצרי המזון על בסיס מחיר תחרותי ולא מס הגנה מיותר". 

 

התעשיינים: סיכון למפעלים בלי תמורה לצרכן

התעשיינים, לעומת זאת, הזהירו מפגיעה בתעשייה המקומית וטענו כי המכסים המופחתים לא יגיעו לכיסו של הצרכן. "במצב בו שווקי העולם כולו נמצאים בטלטלה ומדינות נלחמות על שמירת מקומות העבודה ומנסות לייצא את האבטלה שלהן למדינות אחרות, אין זה הזמן לחשוף את התעשייה הישראלית לסכנות חוץ", אמר נשיא התאחדות התעשיינים, צבי אורן.

 

לדבריו, "אם נסתכל על מה שקרה בשנה שעברה בה הורדו מכסים, נגלה כי המחירים לצרכן לא ירדו והרווחים העודפים עברו מכיס המדינה לכיס אחר, שאינו כיסו של הצרכן. לצערי, הממשלה ממשיכה לסכן את התעשייה מבלי להבטיח תוצאות של הורדת מחירים, כתוצאה מהורדת המכסים. ללא תעשיה ישראלית, המשק כולו נמצא בסכנה".

 

אורן הוסיף: "נשאלת השאלה, האם משרד האוצר שזועק על מחסור תקציבי, יכול לוותר על המכסים הללו, ללא תמורה אמיתית של הורדת המחירים לצרכן?".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: עדי גלעד
עו"ד אביגדור דורות
צילום: עדי גלעד
מומלצים