בכיר בליכוד: יותר מחצי קדימה ניהלה איתנו מו"מ
בכיר בליכוד אמר כי רמון הבטיח לח"כים שריון במפלגה החדשה שלו - וסיכל את המהלך הנוכחי. בקדימה ניסו להתנער מהרביעייה שחתמה עם נתניהו, ואלו ירדו בינתיים למחתרת. מופז פוסל את הדרישות להתפטרותו: "נבחרתי ברוב מוחץ"
כך נראית מלחמה על החיים הפוליטיים: מפלגת קדימה התכנסה בצהריים (יום ב') לישיבה ללא ארבעת החברים שאמש חתמו עם הליכוד על הצטרפות לקואליציה תמורת תפקידים בממשלה ובכנסת. הארבעה, אבי דואן, אריה ביבי, עתניאל שנלר ויוליה שמאלוב-ברקוביץ', ירדו למחתרת ואינם מגיבים לדרישת יו"ר קדימה שאול מופז "להפריש" אותם מהסיעה. בינתיים, חושף בכיר בליכוד שמעורב במגעים כי "יותר מחצי מסיעת קדימה ניהלה איתנו משא ומתן". בתוך כך דנה היום הכנסת בהצעות אי אמון של סיעות האופוזיציה. ynet העביר שידור חי מהמליאה.
הבכיר בליכוד הסביר ששתי קבוצות שונות מקדימה הבינו שהן יכולות לפרוש יחד, ואנשיו של צחי הנגבי בדקו מה הם יכולים לקבל בתמורה לחבירה לקואליציה. "הבהרנו להם שיש תפקידים בקואליציה, אבל אין שריונים", אמר, וטען כי לפורשים לא הוצעה ראשות ועדת הכלכלה.
קדימה מתפצלת? דיווחים נוספים בחדשות ynet:
ייסורי דליה איציק: "יש לי כאבי בטן"
קדימה מנסה להיפטר מהמורדים. מופז: 'מושחתים'
תעשיית הזנות הפוליטית / פרשנות
רמון: מילה שלי שווה יותר מהקומבינות של רה"מ
חיים רמון, מקורבה של ציפי לבני שמקים בימים אלה מפלגה חדשה, ביקש להעביר פורשים מקדימה לצדו. רמון הבהיר לח"כים בקדימה התומכים ביו"ר המפלגה לשעבר כי אם יפרשו מהסיעה במסגרת קבוצה זו ולאחר מכן ירצו לפרוש למפלגה אחרת, יוכלו לעשות זאת. המהלך נועד להבטיח כי השביעייה הנדרשת לפילוג קדימה תישמר.
בליכוד טענו כי המהלך של רמון טרפד את הצטרפות הפורשים למפלגתם. לדברי בכיר בליכוד, "רמון התחייב לפעול לפרישת קבוצה של שבעה ח"כים לפחות עוד השבוע. הוא גם הבטיח מקומות ברשימה החדשה שלו ולכן אנשים החליטו ללכת על המהלך הזה ולא להצטרף לקבוצת הנגבי".
רמון מצדו אישר כי התחייב בפני חברי כנסת בקדימה כי יוכלו לעזוב את הקבוצה שתפרוש בכל עת, ללא קלון וללא "ביזיון". הוא אמר בתגובה להאשמות מכיוון הליכוד: "מתברר שהמילה וההבטחה של האזרח רמון שווה יותר מכל הקומבינות של ראש הממשלה".
בליכוד אומרים כי כעת "הכדור אצל רמון. אם תהיה פרישה של קבוצת לבני, הרי שקדימה תתפרק לגמרי וכולם יחפשו בית חדש. ואם לא תהיה פרישה כעת, הרי שקבוצה חדשה כבר תתגבש". לבני עצמה שוחחה עם חברי כנסת וניסתה להניא אותם מלהצטרף להנגבי.
מופז: לא מתפטר
במהלך ישיבת סיעת קדימה אמר מופז: "אני לא מתכוון להתפטר. נבחרתי ברוב מוחץ לא ב-15-20 קולות. אני ארוץ בראש רשימת קדימה בבחירות הבאות, ואחרי זה אם מישהו ירצה להתמודד הדלת פתוחה".
מופז הגיב למעשה לדבריו של ח"כ רוברט טיבייב, שהתנגד למהלך הכניסה לממשלה, וכתב הלילה מכתב חריף ובו דרש ממנו להתפטר. "את הנזק שגרמת לקדימה בכניסתך לממשלה, בצורה בלתי סבירה, אנחנו רואים היום, כאשר המפלגה מפולגת ומפוררת, שבה אנשיך הקרובים ביותר לא מביעים אמון בך ובמנהיגותך ובוחרים לקבל את מנהיגותו של ראש הממשלה, אותו אתה שואף להחליף", כתב טיבייב, שמזוהה עם הפלג שתומך בציפי לבני.
כדי לפרוש מקדימה צריכים שבעה חברי כנסת להתפלג. בליכוד מצפים שהפורשים יתמכו בחוק הגיוס החדש ובתקציב 2013, ואמש כבר האמינו שיש להם שביעייה. ח"כ לשעבר צחי הנגבי היה אמור לכהן כשר להגנת העורף, ח"כ ביבי כסגן השר לביטחון פנים, ח"כ שמאלוב-ברקוביץ' כסגנית שר התקשורת וח"כ אבי דואן, ראש המטה של מופז בפריימריז שנכנס לכנסת רק לפני כחצי שנה, כסגן שר הרווחה.
בתגובה, פנה היום מופז לוועדת הכנסת בבקשה לסלק את הארבעה מסיעתו - כך שלא יוכלו להתמודד על מקום בכנסת הבאה מטעם הסיעה וכן יישללו מהם כספי מימון המפלגות. עם זאת,
גם תומכיו הודו שהמהלך, שדורש אישור בוועדת הכנסת, אינו ריאלי במיוחד. מופז מבקש לפעול בהתאם לסעיף 61 בחוק הכנסת, שמסמיך את ועדת הכנסת "להפריש" חבר כנסת. זהו מעין הליך שיפוטי, שבו שומעת הוועדה את טענות הצדדים ומצביעה. חבר כנסת שהופרש יכול לערער על כך בבית המשפט המחוזי.
שטרית: אפשר לתקן את המצב
בישיבת הסיעה אמר ח"כ מאיר שטרית ש"אפשר לתקן את המצב, במצב הנוכחי ביבי יגיע לבחירות עם המון בעיות. לא סתם הוא עושה את זה, קדימה יכולה עדיין להשאר על המפה". ח"כ יוחנן פלסנר התייחס לנושא שבו עסק, הצעת החוק לשוויון בנטל: "אנחנו הכנו ספר, הם יצאו בספינים. יהיה ברור לציבור שש"ס הכתיבה את חוק טל החדש". פלסנר הציע "להפריש את הפורשים, ואני מציע שנטפל בזה בכלים שלנו כסיעה, כי זה לא יעבור בוועדת הכנסת".
ח"כ יואל חסון אמר אחרי ישיבת הסיעה במליאת הכנסת: "נתניהו לא יודע לזהות הזדמנויות היסטוריות אבל הזדמנויות פוליטיות הוא לא מפספס". לדבריו, "אירועי הלילה האחרונים מחייבים אותנו ללכת לבחירות. עד מתי הכנסת הזאת תסבול ראש ממשלה ללא גבולות? עד מתי הציבור יסבול ראש ממשלה ללא גבולות? נתניהו הוציא הלילה צ'ק של 12 מיליוני שקלים מקופת המדינה - לקנות אצבעות בכסף".
גם יו"ר האופוזיציה היוצאת, יו"ר העבודה ח"כ שלי יחימוביץ', הזכירה את עמדתה לפיה "חייבים ללכת לבחירות. התאריך שהצענו - 27 בנובמבר, בעינו עומד". היא הודיעה שתשמח לקבל "אותם חברי כנסת מעטים, טובים, ערכיים, שמחוברים גם בהשקפת עולמם למפלגת העבודה והבינו שקדימה סיימה את תפקידה ורוצים להיות חלק מבית אידיאולוגי אהוד בציבור. בלי הבטחות, ג'ובים, שריונים ובלי חלוקת שלל. מסיבות אידיאולוגיות וכחלק מהמאבק לחברה צודקת, אבל לא כחלק ממהלך שיחזק את ממשלת נתניהו".
לנושא הפוליטי התייחס בבדיחות שר הביטחון אהוד ברק, שדיבר בפתח ישיבת סיעתו על התחליף לחוק טל לגיוס החרדים. "אנחנו נצטרך לטפל בנושא בשבועות הקרובים, ונעשה את זה קודם במשרד הביטחון ואחר כך, אני מניח, בממשלה. בהקשר הזה אני רואה שאנחנו בימים מאוד מעניינים ואני רוצה לומר פה בנוכחותכם וכדי שהציבור ידע,
שמפלגת העצמאות בשום מקרה לא תקבל יותר משבעה חברי כנסת, מאף אחת מהסיעות שכרגע שוקלות את עתידן".
על רקע הטלטלה בקדימה, דנים בכנסת בהצעות אי אמון של סיעות האופוזיציה. קדימה העלתה הצעה בנושא משבר הגיוס ומאשימה כי "נתניהו הפקיר את הנושאים בנטל", העבודה העלתה הצעה הדורשת "ללכת לבחירות לאלתר" בשל "הבזבזנות וחוסר האחריות של ממשלת נתניהו בשנת בחירות". הצעת האיחוד הלאומי עוסקת בכישלון הטיפול בבעיית המסתננים, הצעות מרצ וחד"ש עוסקות ב"כישלון הממשלה בתחום המדיני, החברתי והכלכלי", וסיעת בל"ד העלתה הצעה שעניינה ההכרה במכללת אריאל כאוניברסיטה.