שתף קטע נבחר

ביקור פאנטה: "ארה"ב מבינה שישראל ריבונית"

שר ההגנה האמריקני נועד עם הצמרת המדינית-ביטחונית של ישראל במטרה להוריד את האצבע של נתניהו מההדק וביקש לתת עוד הזדמנות לסנקציות קשות. גורמים מדיניים: פאנטה היה ברור מאוד והבהיר שארה"ב תמנע מאיראן להשיג נשק גרעיני. ארה"ב: נתניהו צודק, הסנקציות עוד לא הובילו לתוצאה הרצויה

"השיחות עם לאון פאנטה היו מצוינות, פתוחות, אמינות ושקופות. יש חילוקי דעות לגבי הזמנים, אך בסוף גם האמריקנים מבינים שישראל היא מדינה ריבונית ועצמאית", כך אמרו הערב (יום ד') גורמים במשרד הביטחון בעקבות ביקורו של שר ההגנה האמריקני בישראל, שעסק רובו ככולו בסוגיית הגרעין האיראני.

 

ביקור לאון פאנטה בישראל - דיווחים נוספים ב-ynet:

נתניהו לפאנטה: הזמן אוזל לפתרון בדרכי שלום  

ברק לפאנטה: אין זמן לסנקציות, אנחנו נקבע לבד

לאון פאנטה בישראל, חצי מדינה בפקק תנועה

 

סבב הפגישות האינטימי שערך היום השר האמריקני עם הצמרת המדינית-ביטחונית של ישראל נועד למטרה אחת: להוריד את האצבע הישראלית מההדק, להרגיע את הרוחות ולהבטיח שוב כי ארה"ב תפעל בבוא העת, כשיתברר שאין ברירה אחרת ובוודאי אחרי הבחירות לנשיאות ארה"ב. לא לפני.

 

תקיפה באיראן? כתבות אחרונות ב-ynet:

גורם בכיר: קשה להכריע נגד עמדת הביטחוניסטים

תקיפה בלי גיבוי הצבא? "רה"מ ייתן דין על כישלון"

גנץ על איראן: "כל האופציות על השולחן"

סותם פרצות: אובמה הטיל עוד סנקציות על איראן

 

פאנטה חזר במהלך ביקורו בארץ על העמדה האמריקנית שמשמיע ממשל אובמה פעם אחר פעם. "זו עדיין העת לסנקציות קשות, קשות עוד יותר, אך לא לתקיפה. ארה"ב מתנגדת לתקיפה עכשיו. צריך לתת לסנקציות זמן", אמר שר ההגנה האמריקני בפגישותיו עם הצמרת הישראלית.

 

פאנטה היה "ברור מאוד". עם ראש הממשלה נתניהו, היום (צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות) (צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות)
פאנטה היה "ברור מאוד". עם ראש הממשלה נתניהו, היום(צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות)

 

האמריקנים מצויים היטב ביחסי הכוחות בצמרת המדינית וכן במערכת הביטחון, אך

הם רצו לשמוע גם מפי ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון אהוד ברק כי ישראל מבינה שממשל אובמה רציני. מנגד, האמריקנים רואים בנשיא שמעון פרס כפרטנר. הסיבה: פרס מוביל התנגדות עיקשת לפעולה צבאית ישראלית בטרם עת ולא מתואמת עם ארה"ב.

 

גורמים מדיניים ציינו כי פאנטה היה "ברור מאוד" בנוגע לכוונותיה של ארה"ב, ולדבריהם הוא הדגיש בכל שיחותיו כי גם הוא וגם הנשיא ברק אובמה יפעלו כדי למנוע נשק גרעיני מאיראן, בכל דרך ובכל אמצעי. אולם לא עכשיו, כי מבחינת ארה"ב עדיין מוקדם מכדי לפעול.

 

פאנטה ופרס, היום (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פאנטה ופרס, היום(צילום: EPA)

 

פאנטה וברק (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
פאנטה וברק(צילום: אבי רוקח)

 

"בניגוד למה שחושבים, לא מדובר בביקור היסטורי של פאנטה", אמר גורם מדיני שמעורה בפרטי הביקור. "היחסים בין הצבאות מצוינים, הכי טובים אי פעם והממשל רוצה להראות את זה. לא בכדי הוא הגיע לכאן ולפניו הייתה כאן מזכירת המדינה קלינטון. את ההקשר יכול לעשות כל אחד. בנושא האיראני, ההתייעצויות והשיחות נמשכות ללא הרף, כל הזמן, ולא צריך את הביקור הזה כדי לקיים שיחות עמוקות ורציניות".

 

התוכניות האמריקניות לתקיפה כבר קיימות והן משמשות

כלי במשחק הפוליטי שמתנהל בין ירושלים לוושינגטון. נתניהו וברק דוחקים בממשל להיות ברור יותר בהצהרותיו בנוגע לאופציה הצבאית, על-מנת להוסיף את האיום בהפצצה לסנקציות שמחריפות והולכות על טהרן. נתניהו מאמין כי כל זמן שהאיראנים לא מבינים שארה"ב מוכנה להפעיל כוח צבאי – הם ימשיכו לפתח נשק גרעיני.

 

לכן, בשעה שפאנטה והממשל מתחייבים למנוע נשק גרעיני איראני בכל השיחות האינטימיות, ההצהרות בפומבי חריפות מעט פחות. הסיבות לכך בשלב זה הן בעיקר פוליטיות: הכרזות מלחמה אמריקניות לא תורמות לקמפיין הבחירות של הנשיא המכהן אובמה.

 

בתדרוך במטוס לכתבים המלווים את הנשיא ברק אובמה בקמפיין הבחירות שלו, אמר דובר הבית הלבן ג'יי קרני כי בוושינגטון מסכימים עם נתניהו שאיראן "טרם קיבלה את ההחלטה שהיא צריכה לקבל - לוותר על השאיפות להשיג נשק גרעיני".

 

קרני הדגיש כי בין ארה"ב לישראל יש יחסים קרובים ביותר ושיתוף פעולה מודיעיני. לדבריו, הסנקציות "גובות מחיר מהמשטר האיראני", אבל טרם הביאו לתוצאה הרצויה. "אנחנו מסכימים לחלוטין עם הערכת ראש הממשלה שאיראן לא קיבלה החלטה וזה מאכזב לחלוטין", הודה, אך טען כי "יש לסנקציות השפעה משמעותית על הכלכלה האיראנית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבטיח שארה"ב תפעל, אבל לא כרגע. פאנטה
צילום: מארק ניימן, לע"מ
מומלצים