שתף קטע נבחר

תקיפה בלי גיבוי הצבא? "רה"מ ייתן דין על כישלון"

גנרלים לשעבר מסכימים כי ההחלטה אם לתקוף באיראן נתונה בידי הממשלה, אבל מציעים לנתניהו לחשוב טוב אם ללכת בניגוד להמלצות מערכת הביטחון. "ההחלטה לא נעשית ללא תשתית", הזכיר אורן שחור. איתן בן אליהו: "יש משקל רב מאוד להמלצות"

המחלוקת בין ראש הממשלה לבין ראשי מערכת הביטחון לגבי תקיפה באיראן היא לא סוד - ואפילו ראש הממשלה כבר לא מכחיש. אחרי שנתניהו הדגיש אמש (יום ג') בראיון לערוץ 10 כי "מי שקובע זה הדרג המדיני, מי שמבצע זה הדרג הצבאי", אומרים גנרלים לשעבר כי עדיף שלא יקל ראש בהמלצותיהם של הרמטכ"ל וראשי המוסד והשב"כ.

 

מערכה עולמית נגד איראן - כתבות אחרונות:

סתם פרצות: אובמה הטיל עוד סנקציות על איראן

רה"מ לביטחוניסטים: הדרג המדיני יקבע אם נתקוף 

גנץ על איראן: "כל האופציות על השולחן"

דגן: ברק מצחצח חרבות עם איראן בגלל פוליטיקה

 

"איש מבין אנשי הביטחון אינו מפקפק כי ההחלטה היא בסמכות ואחריות הדרג המדיני", אמר ל-ynet האלוף (מיל') איתן בן אליהו, "מצד שני יש משקל רב מאוד לעמדותיהם והמלצותיהם של אנשי הביטחון. לעיתים הדרג המדיני צריך לחשוב טוב מתי להשתמש באחריותו וסמכותו לפעול לא בדיוק על פי המלצות הדרג הצבאי. אבל מוטלת עליו אחריות כפל כפליים, והוא צריך לתת על זה דין וחשבון כפול ומכופל אם יחליט לבצע פעולה והיא תיכשל, למרות שהדרג הצבאי המליץ להימנע ממנה". 

 

"לא חולקים על הסמכות" 

לדברי בן אליהו, מפקד חיל האוויר לשעבר, "הדרג הצבאי מחוייב לומר את הערכתו, לתת המלצתו ולומר את הסתייגויותיו - והדרג המדיני חייב להקשיב. איש מבין אנשי הביטחון שהתבטא בנושא לא פקפק בסמכות של הדרג המדיני להחליט. הם חשבו שאולי ההחלטה לא נכונה, היו שהרחיקו לכת ואמרו שמפקפקים בשיקול הדעת, אבל הם לא חולקים על הסמכות. יכולים לפקפק בטיב ההחלטה אבל לא בסמכות להחליט. זה הבדל דק אך מהותי".

 

בראיון לערוץ 10 אמש אמר נתניהו כי "בדמוקרטיה הישראלית, ובכל דמוקרטיה, מי שקובע זה הדרג המדיני. מי שמבצע זה הדרג הצבאי. כך זה היה וכך זה גם יהיה". הוא הוסיף כי לא ירשה לאיראן להתחמש בנשק גרעיני, אך טען שטרם קיבל החלטה אם לתקוף את מתקני הגרעין. מוקדם יותר רמז הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ לחילוקי הדעות ואמר: "הדרג המדיני מצפה ממני בעצמו שאגיד לו את כל מה שאני חושב ואני עושה זאת".

 

"הדרג המדיני קובע בדרך כלל לפי המלצות הצבא" (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
"הדרג המדיני קובע בדרך כלל לפי המלצות הצבא"(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

 

לדברי אלוף (מיל') אורן שחור, לא ניתן להתווכח עם קביעתו של ראש הממשלה שהוא מי שמחליט, "אבל הדרג המדיני קובע בדרך כלל על פי המלצות הדרג הצבאי. ההחלטה לא נעשית ללא תשתית. מי שנותן את התשתית להחלטה והאופציות הוא הדרג המבצעי, המציע את האפשרויות. הדרג המדיני בוחן את האפשרויות ומחליט על פי רוב בשיתוף. יש גם מקרים אחרים בהם הדרג המדיני מחליט כשהדרג המבצעי מצביע על הגבלות וסיכונים".

 

"ראש הממשלה דיבר גם על תקיפת הכור בעיראק וההחלטה של

מנחם בגין, שנעשתה בסופו של דבר כשהיו כאלה שהתנגדו, כמו ראש אמ"ן, אבל זה לא מקשה אחת, יש דעות מגוונות", הוסיף שחור, "הדבר הנכון הוא להצביע על הסיכונים, היתרונות והחסרונות. המלצות הדרג המבצע לא תמיד אחידות. חובתו של הדרג המבצע להביע את דעתו. ככל שהדברים יותר רגישים ויותר עם סיכון הם גם יוצאים החוצה. צריך להקשיב היטב היטב וברור שלהמלצות הללו יש משקל".

 

שחור סיפר על שיחות מתוחות שהיו לו עם ראשי ממשלה בעבר: "היה מישהו שאמר לי 'אתה מדבר כאילו אתה מחליט', ואני אומר - 'הצוואר שלי'. ולכן הדברים הם יותר מורכבים. החיים הם לא שחור או לבן. ההחלטות הללו צריכות להתקבל בחדרי חדרים ולא בתקשורת, וראש הממשלה צודק בכך שאמר זאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גנץ ונתניהו. אין תמימות דעים
צילום: צפריר אביוב
"הדרג המדיני חייב להקשיב". בן אליהו
צילום: ג'רמי פלדמן
שחור. "חובת הדרג המבצע להביע דעה"
צילום: יותם פרום
מומלצים