שתף קטע נבחר

4 דרכים לשמור על הזוגיות למרות מכת האבטלה

כיצד משפיעה תופעת האבטלה על מערכת היחסים, ומה ניתן לעשות על מנת לצאת מהמשבר עם זוגיות חזקה, תומכת ואוהבת?

בחודש שעבר נרשם מספר שיא של מפוטרים מאז יולי 2009, כאשר המספרים מדברים על לא פחות מ-16 אלף איש שאיבדו את עבודתם. הכותרות מדברות על רבים נוספים שבדרך לפיטורים במידה ולא ימצא הסדר (עובדי ערוץ 10; עובדי חברת פלאפון; עובדי סוכנויות הביטוח).

 

עוד בנושא:

אני דווקא מקפיד לשכב עם קולגה מהאבטלה

אם לא הכסף, מה כן עושה אדם מאושר?

הוא פוטר מעבודתו, אז היא למדה אותו לתפור

 

בסופו של יום, כל אחד יכול למצוא את עצמו בלשכת התעסוקה בין אם הוא אקדמאי או לא, מתגורר בפריפריה או בערים הגדולות, זוג צעיר או משפחה. מה עובר על המפוטר ועל הזוגיות שלו בתקופה מורכבת זו?

 

 

התופעה הפסיכולוגית המרכזית, שמאפיינת את האבטלה והמזיקה מכולן, היא איבוד ההערכה העצמית. האדם המפוטר נמצא במאבק פנימי ומתחבט בשאלות כמו: "למה דווקא אני פוטרתי?", "האם יכולתי לנהוג אחרת?", "האם אני לא טוב מספיק?" ועוד. שאלות אלה מכרסמות בביטחון העצמי.

 

בתקופה רגישה זו מערכת היחסים הזוגית נמצאת בסכנה, והאדם המפוטר זקוק יותר מכל לתמיכה וחיזוק מצד בן הזוג, שלא תמיד יודע כיצד להעניק תמיכה זו.

 

אינטימיות בנויה מהיכולת להיות אותנטי (ללא מסכות) ולדעת שבן הזוג מקבל אותך כפי שאתה בכל מצב. זוהי דרגה גבוהה מאוד במערכת יחסים זוגית והיא מתאפשרת באמצעות תקשורת וחשיפה.

 

האדם שחווה מערכת יחסים אינטימית מרגיש שהצד השני מקבל אותו "ללא תנאים" ולכן במידה והכסף או היעדרו, מתחיל להשפיע על מערכת היחסים הזוגית, הוא חווה שבכל זאת "ישנם תנאים" בעסקה וזוהי תחילת הגסיסה של המערכת הזוגית האינטימית.

 

לעיתים פיטורי בן הזוג מעוררים אצל הצד המועסק את "כפתורי" הפחדים שלו והאמונות שלו סביב הנושא הכספי. הוא מרגיש שעל מנת לשמור על איכות חיים נאותה בן הזוג מוכרח למצוא עבודה, ויפה שעה אחת קודם.

 

הלחץ שהוא מפעיל בצורה זו על בן הזוג המפוטר הוא עצום, בן הזוג שחש ירידה בערך העצמי שלו כתוצאה מהפיטורים, מרגיש שהוא מאכזב לא רק את עצמו אלא גם את הצד השני, ויכול לשקוע בדיכאון שישיג את התוצאה ההפוכה ויקשה על מציאת עבודה חדשה.

 

כמובן שתחושות כאלו עתידות לפגוע במערכת היחסים עצמה (ירידה בתקשורת, ביחסי מין ועוד). בנוסף, הוא יכול לפרש את ה"עידוד" למצוא עבודה חדשה כשיפוטיות ואת משכורת בן הזוג המועסק כ"נדבה". תחושות הבושה המתלוות להרגשה זו, תורמות לפגיעה באינטימיות הזוגית. אז איך נכון לעודד את הצד המפוטר וכיצד ניתן לשמור על מערכת היחסים הזוגית בתקופה קשה זו?

 

1. שמרו על אפיק תקשורתי פתוח

בתקופות של מתח התקשורת יכולה להיפגע או להיפסק לחלוטין, ולכן חשוב יותר מכל להמשיך בערוץ תקשורת פתוח ולדבר על הכל: על הפחדים של שניכם, על הקשיים היומיומיים, על ההשלכות הזוגיות וכדומה. בהקשר זה יש משמעות לעניין המגדרי וגברים הנמצאים באבטלה ממושכת מתקשים במיוחד לחשוף בפני נשותיהם את הדאגה שלא ימצאו עבודה חדשה ההולמת את כישוריהם.

 

על הנשים לעודד אותם לדבר על רגשותיהם, על העתיד שלהם (אולי זה הזמן לפתח תחביב ישן או למנף רעיון לעסק עצמאי?) ואפילו על נושאים אקטואליים. במידה שהקושי בתקשורת הופך לחריף, על בני הזוג להיעזר בגורם טיפולי מקצועי.

 

2. הדברים היפים באמת הם בחינם

זה הזמן לקיים "דייט זוגי" לחיזוק הקשר. אפשר לבלות בים ולהצטייד בבקבוק יין מהבית (עלות הדייט כ-20 שקלים. בהחלט שווה לכל כיס), אפשר גם להישאר בבית ולשבור את השגרה באמצעות הכנת ארוחת ערב מושקעת ללא עלות של מסעדה. שינוי האווירה יאפשר לשכוח, ולו לכמה שעות, מהדאגות הכלכליות ויעשה טוב לזוגיות.

 

3. אל תחסכו במגע והפגינו אהבה

הסקס במערכת היחסים משרת פונקציות רבות, בין היתר הוא מחזק אינטימיות זוגית ומשחרר מתח. חשוב לשמור על מגע קרוב כמה שיותר: התחבקו והתנשקו בכל הזדמנות, תחמיאו לצד השני על הבגד החדש, על כך שניקה את הבית או עשה קניות או פשוט על מי שהוא עבורכם.

 

בתקופה בה מצב רוחו של בן הזוג נמצא בשפל והוא פחות מתעניין בסקס, זה הזמן להזכיר לו שזמן איכות רב שכזה לא יחזור ברגע ששניכם תעבדו שעות מרובות, ועליכם לנצל את ההזדמנות כעת.

 

4. התייעצו עם איש מקצוע

במידה שאתם מתקשים לעודד את בן הזוג, הפנו אותו לגורם מקצועי או שתגיעו יחד לטיפול זוגי. אתם מנסים לצמצם את ההוצאות הכספיות בתקופה שכזו? תשמחו לגלות שישנם הרבה מטפלים שגובים מחיר הוגן, שתוכלו לעמוד בו. עשו סקר שוק וקבלו מספר הצעות מחיר שתוכלו לבחור מהן.

 

 

כמו כן, קיימות קבוצות תמיכה באינטרנט שמלוות על-ידי מומחים שניתן להיוועץ בהם. נצלו פלטפורמה זו ובהזדמנות זו תרחיבו גם את מעגל החברים. לא ניתן לדעת מהיכן תגיע הצעת העבודה החדשה שלכם, אולי דווקא משם.

 

תמיכה היא מילת המפתח בתקופה קשה זו, הקפידו לשמור על קשר על המשפחה המורחבת והחברים, ויותר מכל היעזרו בבן הזוג. אולי תופתעו לגלות עד כמה המושג "בטוב וברע" הולם את מערכת היחסים שלכם.

 

בהצלחה!

 

יש לכם טיפים נוספים לשמירה על זוגיות אוהבת חרף הפיטורים? ספרו לנו בפייסבוק שלנו   

 

 

הכותבת היא עיתונאית ומטפלת זוגית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אל תדאגי כל כך. נעבור גם את זה
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים