שתף קטע נבחר

דו"ח הרפז: היום תוגש עוד טיוטה, הסוף עוד רחוק

לאחר יותר משנתיים מאז נחשף "מסמך הרפז" יגיש היום המבקר טיוטה כמעט סופית של הדו"ח. לגבי גבי אשכנזי לא צפוי שינוי מהטיוטה הקודמת, אך לגבי השר ברק ייתכן שהמבקר ימליץ על חקירה פלילית. וכך, שוב נהיה עדים לסיבוב נוסף במלחמת האגו בצמרת הביטחון, מלחמה שצריכה להדאיג את כולנו

היום (ה') יעביר מבקר המדינה לנוגעים בדבר טיוטה כמעט סופית של הדו"ח בעניין פרשת מסמך הרפז. חידושים דרמטיים לא יהיו לעומת הטיוטה הקודמת, כך אפשר להעריך על סמך מה שכבר התפרסם בתקשורת למרות צו איסור הפרסום שחל על הטיוטה. עם זאת, די ברור שהטיוטה האחרונה תחמיר יותר עם שר הביטחון ואנשי לשכתו.

 

 

לגבי הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי ועוזרו, אלוף-משנה ארז וינר, לא יהיו כנראה שינויים מהותיים. נראה שתהיה לפחות פרשייה חדשה אחת בטיוטת הדו"ח הנוכחית הנוגעת ללשכת ברק שלגביה עשוי המבקר להמליץ על חקירה פלילית. פרשייה זו נוגעת לטענה כי אנשי לשכת ברק ביקשו מדובר מפלגת העבודה, דני בורוביץ', לאסוף חומר המעיד על התנהגות מושחתת של אבי בניהו, דובר צה"ל בתקופתו של אשכנזי כרמטכ"ל, ואולי גם על רעייתו של אשכנזי, רונית.

 

צריך להדגיש כי איסוף החומר המפליל הזה, לכאורה, לא הניב תוצאות. לגבי אשכנזי ווינר עוזרו קיימת המלצה של הפרקליט הצבאי הראשי בפני היועץ המשפטי לממשלה לפתוח בחקירה פלילית בגין איסוף חומר המציג באור שלילי את שר הביטחון.

 

מבקר המדינה לשעבר מיכה לינדנשטראוס (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
מבקר המדינה לשעבר מיכה לינדנשטראוס(צילום: גיל יוחנן )

 

כל זה רלוונטי מפני שיש בו כדי לסמן שהפרשה המביכה הזו לא תגיע לקיצה בזמן הקרוב. כשם הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי ובעיקר עוזרו לשעבר וינר פתחו במערכה ציבורית-משפטית לטיהור שמם אחרי שקיבלו לידם את הטיוטה הקודמת של דו"ח המבקר, כך ייתכן שעכשיו ברק ועוזרו יוני קורן יבקשו (ממש כמו וינר לפני כמה חודשים) את כל חומר החקירות של המבקר כדי להשתמש בו לטהר את עצמם ולהטיח האשמות נוספות כלפי אשכנזי ווינר.

 

יש אפילו מי שמעלה את האפשרות שברק, בעקבות דו"ח המבקר, ידרוש להקים ועדת בדיקה ממלכתית לפרשה וכך תימשך הסאגה הזו עד אינסוף. אם חששות אלו יתבדו, יפרסם כנראה המבקר את הדו"ח הסופי בפרשה עד תחילת אוקטובר. מי שיהיה חתום על הדו"ח יהיה כנראה המבקר הנוכחי, השופט בדימוס יוסף שפירא, שנכנס לא מכבר לתפקידו.

 

ארז וינר בבג"ץ (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ארז וינר בבג"ץ(צילום: גיל יוחנן)

 

אבל מי שהכינו וכתבו את הדו"ח הם שני אנשים שלמעשה סיימו את תפקידם: מבקר המדינה הקודם, השופט מיכה לינדנשטראוס, וראש חטיבת הביקורת במערכת הביטחון במשרד מבקר המדינה, האלוף במילואים יעקב (מנדי) אור. כהונת שניהם הוארכה בשלושה חודשים על ידי הכנסת בחוק מיוחד כדי שיסיימו את הדו"ח.

 

כעת, כאמור, יש אפשרות שהמבוקרים יעירו הערות חדשות וידרשו לראות את החומר ואז עלול להיווצר מצב שבו המבקר החדש ייאלץ ליטול עליו את המשימה. הוא יצטרך ללמוד את החומר ולהטיל משימות חדשות על אנשים חדשים ופרסום הדו"ח הסופי יידחה שוב.

 

יש ספיח לפרשת הרפז שהנפגע ממנו הוא מבקר המדינה עצמו ואנשיו. עניין זה נוגע להקלטות השיחות המבצעיות והמנהלתיות בלשכת הרמטכ"ל ובלשכת שר הביטחון. הקלטות אלו סיפקו את הבסיס שעליו השתית מבקר המדינה את רוב טענותיו כלפי הרמטכ"ל לשעבר ועוזרו.

 

בועז הרפז (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
בועז הרפז(צילום: גיל יוחנן)

 

ההקלטות האבודות

לעומת זאת לא נבדקו הקלטות דומות בלשכת שר הביטחון. מדוע? משום שבאורח פלא "התקלקלו" מערכות ההקלטה בלשכת השר בדיוק בתקופה שבה דרש המבקר לראות אותן. יתרה מזאת, הדיסקים שעליהם היו ההקלטות הושמדו בפטיש ונגרסו. נשארו רק רישומים ידניים שהעידו על קיום השיחות. מנכ"ל משרד הביטחון מינה ועדת בדיקה בראשות אחד מאנשי משרד הביטחון. ועדה זו לא מצאה הוכחה לכוונה להשמיד ראיות.

 

אף על פי כן, סביר להניח שהמבקר נדרש בהרחבה לעניין זה המעורר לא מעט תמיהות בציבור ולא מעט טענות (שעל פניהן הן מוצדקות) מצד אשכנזי ווינר. לדבריהם, זה לא הוגן להאשים אותם בהתנהגות פסולה באמצעות החומר שהיה בהקלטות, בעוד שלגבי לשכת השר אין חומר קריטי כזה.

 

אולם כשבודקים את הפרשה בדקדקנות סביר להעריך שהמבקר לא היה מוצא בהקלטות מלשכת שר הביטחון חומר הנוגע לפרשת הרפז. ראשית, מפני שהחומר שסיפקה המשטרה למבקר המדינה לא העיד על קיום שיחות בין הרפז לשר הביטחון ולאנשיו (אגב, גם לא נרשמו שיחות בין אשכנזי להרפז), ושנית, מפני שמדיניות ההקלטות בלשכת השר הייתה בררנית מאוד.

 

ההקלטות התבצעו רק כשהשר דיבר עם מנהיגים זרים ואישים פוליטיים. בלשכת הרמטכ"ל הוקלטו שיחות הטלפון "השחור" (מנהלתי) והטלפון האדום (מבצעי) כל העת 24 שעות ביממה, כל ימות השנה, מה שלא תקין כשלעצמו מהרבה בחינות - משפטיות ואתיות. בכל מקרה גם עניין זה עלול להיות נושא לחקירה פלילית בעקבות דו"ח המבקר.

 

זה לא הכול. כאמור, צריך עדיין היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, להכריע בשאלה אם לפתוח בחקירה פלילית של היבטים שונים בפרשה, כפי שדורש מבקר המדינה וכפי שממליץ הפרקליט הצבאי הראשי הנוכחי תת-אלוף יהודה עפרוני. במערכת הביטחון ובצה"ל ממתינים עדיין לפרסום דו"ח המבקר ולסיום הפרשה כדי ששר הביטחון ברק והרמטכ"ל בני גנץ יסכמו ביניהם מי יהיה סגן הרמטכ"ל הבא.

 

אשכנזי שמר את המסמך

כדי להבין נקודה זו נחוצה תזכורת קצרה: מה שמכונה "פרשת הרפז" התפוצצה באוגוסט 2010. אמנון אברמוביץ' ורוני דניאל פרסמו בערוץ 2 מסמך שכביכול חובר עבור המועמד לרמטכ"לות אז, האלוף יואב גלנט, במטרה לקדם את עניינו. המסמך "האסטרטגי" הציג באור מביך את הרמטכ"ל המכהן דאז גבי אשכנזי (שהתנגד למינויו של גלנט) ומועמדים אחרים שאשכנזי תמך בהם.

 

פרסום המסמך נועד כביכול להוכיח שגלנט גייס לשירותו אנשי יחסי ציבור במטרה להשחיר את תדמית מי שהתנגד למינויו ולקדם את מועמדותו. אם מסמך זה היה אמיתי, הוא עלול היה להציג את גלנט כמי שחותר תחת מפקדו - הרמטכ"ל אשכנזי. המסמך, שהתברר מאוחר יותר שהיה מזויף, הועבר לחקירת משטרה. מהר מאוד נמצא כי מחברו, ומי שזייף אותו כמסמך אוטנטי של חברת יחסי ציבור, הוא קצין בכיר לשעבר באמ"ן (מערך המבצעים המיוחדים) בועז הרפז.

 

אותו הרפז העביר את המסמך כמסמך אוטנטי ללשכת הרמטכ"ל, לידי עוזר הרמטכ"ל וינר, ושם נשאר המסמך כמה חודשים עד שהודלף לתקשורת. הרמטכ"ל אשכנזי קרא את המסמך ואף הראה אותו לאלוף פיקוד צפון דאז גדי אייזנקוט ולסגן הרמטכ"ל דאז, האלוף בני גנץ.

 

אשכנזי ווינר לא טרחו לברר עד כמה המסמך אוטנטי ועד כמה תוכנו מהימן, מפני שהוא התאים לחלוטין לתמונה שבנו לעצמם על התנהלות גלנט והתנהלות לשכת שר הביטחון שגלנט היה מועמדו לרמטכ"לות. מאוחר יותר התברר גם כי האלוף אייזנקוט וגם ראש המוסד המכהן כעת, תמיר פרדו, היו מעורבים בהעברת המסמך המזויף לתקשורת, דבר שלא הפריע לנתניהו למנות את פרדו לראש המוסד במקום דגן ולברק, בהסכמת נתניהו, להציע לאייזנקוט את תפקיד הרמטכ"ל אחרי שמועמדותו של גלנט נפסלה על ידי היועץ המשפטי לממשלה בשל פרשת הקרקעות.

 

כעת נמצא האלוף גדי אייזנקוט בחופשת לימודים בהמתנה להחלטה אם ימונה לסגן רמטכ"ל. בשעתו נקבע כי האלוף יאיר נוה יכהן תקופה מסוימת כסגן רמטכ"ל תוך כדי כהונת גנץ כרמטכ"ל ואחר כך יוחלף בתפקיד על ידי אלוף אחר. שניהם יהיו מועמדים כשירים למינוי הרמטכ"ל בתום שלוש שנות כהונה של גנץ. מבין האלופים המועמדים להחליף את נוה, אייזנקוט הוא המנוסה ביותר בתפקידי מטה כללי. הוא כנראה גם המועמד המועדף על הרמטכ"ל בני גנץ לסגנו.

 

האלוף אייזנקוט לצד שר הביטחון ברק (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
האלוף אייזנקוט לצד שר הביטחון ברק(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

אולם, להערכת קצינים בכירים ברק מתקשה לסלוח לאייזנקוט על מה שנחזה להיות כחלקו בהדלפת מסמך הרפז. לכן מחכה ברק לדו"ח המבקר כדי שיחליט סופית מהי עמדתו לגבי אייזנקוט כסגן רמטכ"ל. בינתיים נאלצים גם שאר המועמדים לסגנות הרמטכ"ל, ביניהם האלוף אבי מזרחי, אלוף פיקוד מרכז לשעבר, לחכות להכרעה שתיפול. נראה שהרמטכ"ל גנץ רואה באלוף מזרחי מועמד כשיר וראוי בהחלט להיות סגנו אחרי שנווה יסיים את תפקידו (ויהיה מועמד לרמטכ"לות הבאה).

 

ההתנהלות במערכת הביטחון בעניין מינוי סגן רמטכ"ל היא ההוכחה לכך שפרשה זניחה לכאורה של מאבקי אגו בצמרת הביטחון, פרשה שהיו רבות כמותה במשך שנות קיומו של צה"ל, מצליחה לשבש את עבודת מערכת הביטחון לתקופה ארוכה. קרוב לוודאי שהפרשה הזו נעשתה חמורה כל כך בהשלכותיה מפני שהיה אדם אחד שהחליט וידע לנצל את ה"דם הרע" בין שר הביטחון ברק לרמטכ"ל אשכנזי כדי להפיק תועלת לעצמו.

 

לכאורה, האדם הזה הוא בועז הרפז. הוא כבר הודה בחיבור ובזיוף המסמך שחולל את הפרשה ולאיש מבין חוקרי הפרשה במשטרה ובמשרד מבקר המדינה אין ספק שהוא מחבר תוכן המסמך ומי שגם זייף אותו כמסמך של סוכנות יחסי ציבור. הדבר המוזר הוא שכעת, יותר משנתיים אחרי שהפרשה התפוצצה, לא הוגש כתב אישום נגד הרפז.

 

היועץ המשפטי לממשלה מסביר שהוא ממתין בעניין זה לסיום חקירת מבקר המדינה. אפשר להבין טיעון זה מפני שידוע שבועז הרפז מסר, ביוזמתו, למבקר המדינה מספר עובדות וגרסאות. נראה שחלקן סותרות זו את זו ואת חלקן אי אפשר לבדוק אלא באמצעות חקירה פלילית. כך או כך כמה אירוני הוא שהאיש שסיבך את אשכנזי ואת ברק ואת אנשיהם בפרשה זו מתהלך חופשי ולא פגוע מהפרשה.

 

אבל עובדה זו אין בה כדי להתיר תופעה אחרת, מדאיגה יותר מכל התופעות האחרות שחשפה הפרשה: העובדה שאנשים רציונאליים שגורלנו הופקד, ומופקד גם כעת, בידם בונים לעצמם תמונת מציאות מעוותת בגלל יצרים וחשדות המפעמים בהם. ומה שגרוע יותר - הם גם מקבלים החלטות ופועלים על סמך תמונת מציאות מעוותת זו גם בעניינים הנוגעים לכל אחד מאתנו. מי שממשיך להנהיג כיום את מערכת הביטחון הוא שר הביטחון ברק ולכן טוב יעשה אם יתעשת וינהג סופסוף כמבוגר האחראי וישים קץ למחול השדים הזה.

פורסם לראשונה 12/09/2012 23:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק ואשכנזי, עימות בלתי נגמר
צילום: אריאל חרמוני, תקשורת שר הביטחון
מומלצים