שתף קטע נבחר

משעל פורש: מחלוקת עקב ההתקרבות לאיראן?

הפרשנים הערבים מספקים כמה הסברים אפשריים לעזיבת ראש הלשכה המדינית של חמאס ב-16 השנים האחרונות. ומי היורש?

מדוע פורש ראש הזרוע המדינית של חמאס, חאלד משעל , מתפקידו? שתי סיבות עיקריות מובאות הבוקר (יום ב') בעיתונים הערבים הלונדוניים. האחת מנמקת את הצעד בחילוקי דעות עם הנהגת החמאס בעזה, במיוחד נוכח ניסיונותיו של משעל להתפייס עם הפתח ולהימנע מהתקרבות לאיראן. השנייה מנבאת לו הפסד בבחירות לתפקידי הנהגת התנועה, ולפיכך הודעת הפרישה מהווה חילוץ מכובד למה שממילא צפוי היה להתברר מאוחר יותר.

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

משעל לא מתמודד: "לוקח דוגמה מהאביב הערבי"

ישראלים הואשמו: עזרו לפעיל חמאס לסחוט מסתנן

 

בחירות בארה"ב 2012 - כל הדיווחים ב-CNN ו-ynet

 

אמש הבהיר ראש הלשכה המדינית של חמאס ב-16 השנים האחרונות, כי סירב לניסיונות שכנוע של מנהיגי התנועה ואישים ערבים בולטים להמשיך בתפקידו, ואמר כי ברצונו "לתת הזדמנות לאנשים חדשים". אך מקורות יודעי דבר מסרו לעיתון א-שרק אל-אווסט היוצא לאור בלונדון, כי הצעד נובע מחילוקי הדעות שהתגלעו בינו לבין הנהגת חמאס בעזה. זו קראה תיגר בחודשים האחרונים על מנהיגותו.

 

משעל ואבו מאזן. צעדים שלא זכו לגיבוי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
משעל ואבו מאזן. צעדים שלא זכו לגיבוי(צילום: רויטרס)

עם ראש ממשלת מצרים, מוחמד מורסי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עם ראש ממשלת מצרים, מוחמד מורסי(צילום: רויטרס)
 

את חזית האופוזיציה למשעל הנהיג בכיר התנועה בעזה, מחמוד א-זהאר, שנתמך במידה רבה על ידי סגנו של משעל, מוסא אבו מרזוק ועל ידי ראש ממשלת חמאס ברצועה, איסמעיל הנייה. במקביל, צוין בעיתון כי לאחרונה ביקר א-זהאר באיראן על מנת לפתוח ערוצי תקשורת חדשים נוכח המתיחות ביחסים בין חמאס לאיראן, וזאת בניגוד לרצונו של משעל.  

 

המקורות הוסיפו: "משעל לא מוכן לעוד מאבקים. הם התנגדו להחלטותיו בקשר לפיוס עם פתח ולהשקפותיו הפוליטיות, ואפילו במה שקשור ליחסים עם איראן". כידוע, הנהגת חמאס בעזה התנגדה להסכם הפיוס האחרון שנחתם בין משעל לבין יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, בדוחא בחודש פברואר.

 

העיתון אל-חיאת הלונדוני דיווח מפי מקורות יודעי דבר כי הציפייה היא שסגנו של משעל, מוסא אבו מרזוק, יתמנה לתפקיד ראש הלשכה המדינית של חמאס - שבו החזיק לפני משעל. בראשות התנועה יעמדו או ראש ממשלת חמאס, איסמעיל הנייה, שזכה ברוב הקולות בבחירות הפנימיות בעזה, או אבו מרזוק שהצליח לבסס את מעמדו בתנועה, בנוסף לקשריו הייחודיים ולעובדה שהוא נמצא מחוץ לעזה.

 

תנועת חמאס מורכבת משתי מערכות ארגוניות נפרדות: "פנימית" בשטחי עזה (וגם עדיין בגדה המערבית) ו"חיצונית" (חמאס-חוץ) בארצות ערב. שתי המערכות עומדות בקשר זו עם זו; המערכת החיצונית נחשבת קיצונית יותר בעמדותיה.

 

הבחירות למועצת השורא, הגוף המנהל של התנועה, מתקיימות באופן חשאי זה מספר חודשים, ותוצאותיהן צפויות לקבוע מי יכהן בתפקידי המפתח של החמאס. נראה כי התוצאות שהתקבלו עד כה לא נזקפות לטובתו של משעל, כשכמה מיריביו הצליחו לגבור עליו משמעותית.  

 

משעל (56), נשוי ואב לשבעה, מזוהה עם חמאס עוד מימי הקמת התנועה ב-1987. ב-1997 ניסתה ישראל לחסלו, אך מבצע המוסד בירדן נכשל, וראש הממשלה נתניהו נאלץ לשחרר את מנהיג חמאס ומייסדה, השייח אחמד יאסין.

 

על פי החשד משעל מעורב בהנחיה ובהוצאה לפועל של כמה פעולות טרור, דוגמת חטיפת החייל גלעד שליט, ביוני 2006. במהלך 2007 היה מעורב בניהול המו"מ בין חמאס לתנועת פתח על הקמתה של ממשלת אחדות. המו"מ הגיע לשיאו עם השתתפותו בוועידת מכה, שהסתיימה בהשגת הסכם בין הצדדים. אך זה הופר כעבור מספר שבועות. הוא נחשב לאחד האישים הבולטים בניהול המו"מ בעסקת שליט שבמסגרתה שוחררו 1,027 אסירים פלסטינים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משעל. חמאס בתנועה
צילום: AP
מוסא אבו מרזוק. חוזר להנהיג?
צילום: איי פי
מומלצים