שתף קטע נבחר

המל"ט שהופל: בדיקה איראנית למערך הגילוי

את המל"ט שהפיל חיל האוויר בדרום ירו מלבנון אנשי חיזבאללה ואולי האיראנים עצמם. המסלול נבחר בקפידה - מעל הים התיכון וכניסה מאזור רצועת עזה. הגילוי המוקדם והיירוט המוצלח הם הישג לחיל האוויר. תגובה ישראלית תישקל בכובד ראש כדי לא להצית התלקחות אזורית כוללת

שעות ספורות לאחר הפלת המל"ט בידי חיל האוויר ניתן לומר שגורם הפועל בלבנון בחסות ובתמיכת איראן, כנראה חיזבאללה, ייתכן שאפילו איראנים, הם שהפעילו את מערך הבקרה והניהוג של המטוס הזעיר. גם המל"ט עצמו, שהופל בדרום הר חברון, הוא כנראה מתוצרת איראן. ההפעלה בטווחים שכאלה מצריכה אמצעים מתקדמים שעד כה לא היה ידוע שקיימים בידי חיזבאללה.

 

אחת האפשרויות שייבדקו כעת על-פי שרידי המל"ט היא אם לא נשלט ממתקן בקרה בלבנון אלא הוכוון על-ידי GPS (ניווט לוויני) לפי נקודות ציון שנקבעו לו מראש. ייתכן שאז הוא ניווט את עצמו באופן אוטומטי והיה אמור לחזור למפעיליו בדרך זו או להשמיד את עצמו מעל הים. אם אפשרות זו תתברר כנכונה ייתכן שהוא ניסה לצלם אזורים בדרום.
 

מסוקים הוזנקו לאזור יער יתיר  (צילום: חיים הורנשטיין) (צילום: חיים הורנשטיין)
מסוקים הוזנקו לאזור יער יתיר (צילום: חיים הורנשטיין)

 

אתר יירוט המל"ט ביער יתיר ()
אתר יירוט המל"ט ביער יתיר

 

בעבר החדיר חיזבאללה מל"טים לצפון ישראל אך הפעלתם לא דרשה אמצעי ניווט וניהוג כפי שדרש המל"ט הזה. יירוט מל"ט הוא משימה קשה למטוס קרב בגלל מהירותם האיטית ובגלל גודלם הזעיר. ישראל הוכיחה שהיא מסוגלת לגלות וליירט את המל"ט. לחיל האוויר היו היכולות להפיל את המל"ט בכל שלב במעופו.

 

המשימה של האיראנים או בעלי בריתם בלבנון הייתה כנראה לבדוק את יעילות מערך הגילוי והיירוט של צה"ל ומדינת ישראל, ואולי אף לאתר במדויק מטרות על הקרקע בדרום המדינה. ככל הנראה, המל"ט בעל הטווח הארוך נשלח בתחילה משטח לבנון מערבה לעומק המרחב האווירי שמעל לים התיכון, ואז עבר מסלול דמוי האות חי"ת, שהצלע השלישית שלו הייתה לכיוון החוף מעל לרצועת עזה. מסלול זה נבחר בתחכום רב, לא רק מפני שהוא מנצל את עומק המרחב האווירי של הים התיכון, אלא מפני שכלי הטיס תוכנן לחדור מעל רצועת עזה, שמעליה טסים באופן קבוע כלי טיס בלתי מאוישים של ישראל.

 

הדמייה של מל"ט איראני מדגם "אבאביל" (צילום: CC Aspahbod) (צילום: CC Aspahbod)
הדמייה של מל"ט איראני מדגם "אבאביל"(צילום: CC Aspahbod)

 

אוספים את שרידי המל"ט ()
אוספים את שרידי המל"ט

מאתרים את שרידי המל"ט ()
מאתרים את שרידי המל"ט

 

ייתכן שמי ששיגר את המל"ט התכוון לנצל עובדה זו, כדי לחמוק ממערך הגילוי והיירוט של ישראל ולבלבל אותו. אולם, המטוס הבלתי מאויש זוהה עוד בהיותו מעל הים התיכון, והוא הופל אחרי כחצי שעה מעל אזור יתיר שבדרום הר חברון אחרי שמטוסי חיל האוויר שהוזנקו לעברו קבעו ברמה גבוהה של ודאות שהוא אינו נושא עמו מטען נפץ גדול, וכי משימתו היא בעיקר משימת מודיעין ולא משימת הרס וחבלה.

 

כאמור, אין ספק ששיגור המל"ט בנתיב המדובר מעיד על תחכום רב של מפעיליו, שהם כנראה אנשי חיזבאללה, ועל כוונה שיש להם אולי בעתיד להשתמש בכלים כאלה מתוצרת איראן כדי לפגוע ולהרוס מטרות בשטח ישראל. זו כנראה הייתה אחת ממטרות הניסוי. ברור גם לחלוטין שחיזבאללה בחר בנתיב כה ארוך ועוקף בעומק שמי הים התיכון כדי שהאצבע המאשימה לא תופנה לעברו, ושהוא לא יסתכן בתגובה ישראלית בשל כך. במילים פשוטות, חיזבאללה ניסה להסוות את העובדה שהוא שיגר את המל"ט באמצעות מסלול עוקף בים התיכון וכניסה באזור רצועת עזה, שאולי תפיל את האחריות על חמאס, שכרגע נתפס כיריב לגורמים הנאמנים לאיראן. 

 

יכולות שליטה ובקרה שטרם היו לחיזבאללה

בעבר שיגר חיזבאללה כבר כמה פעמים מטוסים זעירים ללא טייס לשטח ישראל, ושני שיגורים כאלה לפני מלחמת לבנון השנייה הצליחו - צה"ל לא יירט את כלי הטיס, והוא נמלט חזרה לשטח לבנון. באותם המקרים היה מדובר במל"ט מתוצרת איראן מדגם "אבאביל" (עוף דורס מיתולוגי). במלחמת לבנון השנייה שיגר חיזבאללה מל"טים דרך הים, במטרה להחדיר אותם לשטח המדינה, אולי כדי שיתפוצצו עם המטען שנשאו ביישובים ישראליים. ניסיונות אלו כשלו, ובמקרה אחד לפחות הופל מל"ט ששיגר חיזבאללה מעל הים בידי מטוס F-16.

 

לאחרונה הודיעה איראן שפיתחה מטוסים זעירים ללא טייס וטילי שיוט שהטווח שלהם מגיע למאות ואף לאלפי קילומטרים. ייתכן שהמל"ט שיורט היום הוא אחד הדגמים החדשים של כלי הטיס שמייצרת איראן, ושטיסתו נועדה לבחון את יכולותיו. טיסה בטווח כזה מעל הים התיכון ובשטח ישראל מחייבת אמצעי שליטה ובקרה, שעד כה לא היה ידוע על הימצאותם בידי חיזבאללה. כל זאת, בהנחה שחיזבאללה הפעיל את המל"ט. גם לסוריה יש יכולות להפעיל מל"טים לטווחים ארוכים.

 

מבחינת ישראל, הופעת המל"ט מול חופי דרום הארץ מחייבת הגברת עירנות, ועריכת הכנות וכוננות ליירוט כלי טיס כאלה גם בעתיד. אם יתברר שמדובר במל"ט איראני ששוגר על-ידי איראנים או על-ידי חיזבאללה ישראל תצטרך לשקול את תגובתה על הפרה כה חמורה של המרחב האווירי. ייתכן שישראל תחליט לנוכח היירוט המוצלח ולנוכח המצב הנפיץ באזור כולו לגלות איפוק ולא להגיב. בוודאי שלא תגובה מאסיבית שעלולה להצית התלקחות אזורית כוללת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רגע הפגיעה
צילום: באדיבות דובר צה"ל
איתור חלקי המל"ט
מומלצים