שתף קטע נבחר

מחקר: 80% מחולי סוכרת חוו היפוגליקמיה

ממחקר בינלאומי גדול, שכלל גם את ישראל, מתברר שאחוזים גבוהים של חולי סוכרת מתקשים לאזן את רמת הסוכר בדמם עם התרופות הקיימות, ורובם הגדול חווים נפילות סוכר עקב הטיפול, שיכולות לסכן את חייהם. תרופות ואינסולינים חדשים אמורים להילחם בתופעה זו

הסוכרת לא מאוזנת – והחולים בסכנה: נתונים חדשים ממחקר בינלאומי, שכלל גם את ישראל, מראים שחולי הסוכרת מתקשים לאזן את רמות הסוכר בדמם, וסובלים מארועים חוזרים של היפוגליקמיה – רמות נמוכות של סוכר העלולות להביא לאיבוד הכרה ולפגיעה מוחית בלתי הפיכה.

 

מחלת הסוכרת נחלקת לשני סוגים: סוכרת מסוג 1 הקרויה גם סוכרת נעורים, וסוכרת מסוג 2 הקרויה גם סוכרת מבוגרים. סוכרת נעורים היא מחלה מולדת שבה תוקף הגוף את התאים בלבלב האחראים על ייצור ההורמון אינסולין. האינסולין אחראי על החדרת הסוכר מהדם לתאי הגוף לצורך יצירת אנרגיה. כ-10% מכלל חולי הסוכרת לוקים בסוכרת נעורים, והשאר סובלים מסוכרת סוג 2.

 

סוכרת מבוגרים מופיעה לרוב אחרי גיל 40, עקב רגישות מופחתת של הגוף לאינסולין. במצב זה הלבלב מפריש כמויות הולכות ועולות של ההורמון, עד להידלדלות מוחלטת של מאגרי האינסולין. רבים מהחולים הללו נאלצים להזריק את ההורמון אינסולין מדי יום ביומו.

 

מלבד 400 אלף חולי הסוכרת החיים בישראל, על פי ההערכות ישנם עוד 700 אלף איש במצב המוגדר "טרום סוכרת", המתבטא ברמות סוכר גבוליות ומעמיד אותם בסיכון מוגבר ללקות בסוכרת מסוג 2 בתוך כמה שנים.

 

מהמחקר, שהוצג החודש בכנס השנתי של האגודה האירופית לחקר הסוכרת שנערך בברלין, עולה כי רבים מחולי סוכרת סוג 2 (סוכרת מבוגרים) חוו אירוע של תת סוכר בדם (היפוגליקמיה), 36% מהם חוו אירוע כזה בחודש האחרון.

 

38% מחולי הסוכרת "משחקים" במינוני התרופות

קרוב למחצית מהחולים שהשתתפו במחקר דיווחו על הגברת המעקב אחר רמת הסוכר בדם כתוצאה מהאירוע שחוו ויותר מאחד מכל 10 שינה את משטר האינסולין בעל משך הפעולה הארוכה.

 

בנוסף, לפי המחקר 16% מחולי סוכרת מסוג 2 אמרו שלא לקחו במתכוון את האינסולין שנרשם להם ו-14% שמרו במתכוון על רמת סוכר בדם גבוהה מהמומלץ על מנת למנוע אירוע היפוגליקמי במשך הלילה, פעולה שמסכנת א חייהם. 

 

חוסר שליטה על רמות האינסולין בדם משפיע על רמות הסוכר, ועלול לגרום לאיבוד הכרה, פרכוסים ופגיעה מוחית. ואולם אף שהחולים מודעים להשלכות של סוכרת שאינה מאוזנת, חלק ניכר מהם ממשיך שלא ליטול את האינסולין לפי הוראות הרופא. 38% מהנסקרים אמרו ששינו את מנת האינסולין שרשם להם הרופא, על דעת עצמם. 48% אמרו שנטלו את מנת האינסולין באיחור של יותר משעתיים.

 

במילים אחרות - מתברר שאחוזים גבוהים מחולי הסוכרת נמצאים בסכנת חיים בכך שהם מחליטים על דעת עצמם להפסיק ליטול את התרופה או לשנות את מינונה, ללא התייעצות עם הרופא המטפל.

 

"היפוגליקמיה בטיפול עצמי היא אתגר קליני משמעותי בסוכרת מסוג 2, והיא משפיעה הן על החולה והן על הרופא שרושם את האינסולין לניהול המחלה", אמרה ד"ר מריל ברוד, החוקרת הראשית ופסיכולוגית של הבריאות מ-The Brod Group במיל ואלי, ארה"ב, "חובה עלינו לטפל תגובות שאינן אופטימליות להיפוגליקמיה בטיפול עצמי והתנהגות שאינה מצייתת למשטר התרופתי על מנת לשפר את איזון הסוכר ורווחת החולים".

 

הטיפול הרפואי שימנע תופעות לוואי מסוכנות

"זאת ממש אומנות לטפל בחולה סוכרת עם אינסולין", אומר ל-ynet ד"ר חוליו ויינשטיין, מנהל היחידה לסוכרת במרכז הרפואי וולפסון, "מצד אחד אתה צריך להביא את החולה ליעד הרצוי, להוריד לו את רמות הסוכר בדם, אבל לא נמוך מדי, מכיוון שרמות נמוכות של סוכר בדם גורמות לתופעות לוואי מסוכנות לא פחות מהמחלה כמו נפילות או אפילו איבוד הכרה".

 

חברות התרופות הבינו בשנים האחרונות את הבעייתיות הזו בטיפול בסוכרת, ואת הנשירה המסוכנת של חולים מטיפול או הורדות מינונים על דעת עצמם. תרופות כמו ויקטוזה, שיצאה לפני מספר שנים, עוזרות באיזון נכון של המחלה. "הויקטוזה", מסביר ד"ר ויינשטיין, "שהיא סוג של הורמון שהתגלה בשנים האחרונות, פועלת בצורה חכמה, היא מורידה את רמת הסוכר בדם, אבל עוצרת כאשר הרמה מגיעה לערכים סבירים, וכך נמנעת נפילת סוכר מסוכנת. היא גם פועלת נהדר בכל מה שקשור בהפחתת משקל, כי חולי סוכרת רבים סובלים מעודף משקל. את הויקטוזה צריך להזריק פעם ביום, שזה שיפור לעומת תרופות אחרות אותן היה צריך להזריק פעמיים ביום".

  




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סוכרת. האיזון מסובך
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים