שתף קטע נבחר

צילום: AFP

אובמה ויתר על המעבורות, רומני ימלא את החלל?

המשבר הכלכלי בארה"ב הוביל את הנשיא לסגור פרויקטים שונים בתוכנית החלל ולהביא לאובדן של אלפי מקומות עבודה. במטה יריבו הרפובליקני מבטיחים דווקא השקעות גדולות, אך בכל מקרה, מי שייבחר לנשיא יידרש לחשיבה יצירתית בנושא החלל כדי לשמור על מעמדה הרם של ארה"ב בתחום זה בעולם

תוכניות החלל של ארצות הברית הן בעלות משמעות לביטחון האמריקני ולמשק האמריקני. לאחרונה התבטא בכיר בחיל האוויר האמריקני ואמר כי "כוחותינו צריכים את החלל, הם זקוקים ליתרון הא-סימטרי שהשימוש בחלל מספק".

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet 

אמריקה בוחרת - משדר בכורה מאולפן ynet החדש

 

המרוץ לבית הלבן - כתבות נוספות:

מסך קטן, קרב גדול: כל עימותי הנשיא

כל קול חשוב? לא באמריקה. כך עובדת השיטה

למה מתחלקים האמריקנים לחמורים ולפילים?

התגרשו, נרצחו וזה שקטף בוטנים. הצצה לנשיאים

 

גם בצד האזרחי-מדעי לחלל יש תפקיד חשוב בארה"ב, בעיקר לסוכנות החלל האמריקנית (נאס"א), שלה מקום של כבוד בתרבות האמריקנית, בנרטיב האמריקני להוביל, לפרוץ את הגבולות ולהגיע הכי רחוק. נאס"א היא גם מקור פרנסה לאלפי משפחות ברחבי ארה"ב וקטר של התעשייה עתירת הידע. לכן, לעמדות של המתמודדים בבחירות לנשיאות ארה"ב בנושא החלל, ולמדיניות שיוביל הנשיא הנבחר בתחום זה, יש חשיבות רבה.

 

מעבורת החלל דיסקברי במטס מיוחד מעל מטוס ג'מבו (צילום: AP) (צילום: AP)
מעבורת החלל דיסקברי במטס מיוחד מעל מטוס ג'מבו(צילום: AP)

 

אמנם כנשיא מכהן, שפעל כבר בכהונתו הראשונה לגיבוש תוכנית חלל משלו (צעד נדיר בהשוואה לנשיאים קודמים), מדיניותו של ברק אובמה בנושאי חלל ברורה וידועה ואף נמצאת בביצוע, אך בתקופתו באה לסיומה תוכנית המעבורת, שהייתה ספינת הדגל של נאס"א מאז שנות השבעים עת הוחל בפיתוחה, בטרם פותח תחליף ראוי למסעות אנושיים לחלל. מהלך זה נתפס בעיני רבים כוויתור על מעמדה של ארה"ב כמובילה העולמית בתחום החלל ועל כן לביקורת רבה.

 

"ירידה לצורך עלייה"

תומכיו של הנשיא האמריקני טוענים כי ביטול תוכנית המעבורת הוא "ירידה לצורך עלייה" וששינוי סדר העדיפויות של נאס"א מאפשר להפנות משאבים לפיתוח יכולות ורכבי חלל חדשים שיביאו את האטסרונאוטים האמריקנים למחוזות חדשים.

אחרי הכול "בירח כבר היינו", השיב אובמה למבקריו, "עתה הזמן להגיע למקומות חדשים". אובמה סבור שעל השוק הפרטי לספק את הצרכים העכשוויים (טיסות מאוישות ומשימות במסלולים הקרובים לכדור הארץ), בעוד כספי משלם המסים יושקעו בפיתוח לטווח הארוך. משימתה החדשה של נאס"א, לתפיסתו של אובמה, היא להביא את ארה"ב רחוק יותר במערכת השמש.

 

המשבר הכלכלי בארה"ב הוביל לקיצוצים רבים בתקציב הפדרלי ובכלל זה גם בתוכנית החלל של ארה"ב. סגירה של תוכניות שונות הובילה לאובדן של אלפי משרות במדינות כמו פלורידה וטקסס, שבהן פועלים מרכזי החלל שנפגעו, והדבר פגע בקמפיין של אובמה. כך הפך גם החלל לחלק מהמאבק בין שני המתמודדים לנשיאות.


לתוכנית החלל חלק גדול בתרבות האמריקנית. צוות המעבורת "אטלנטיס" (צילום: AP) (צילום: AP)
לתוכנית החלל חלק גדול בתרבות האמריקנית. צוות המעבורת "אטלנטיס"(צילום: AP)

 

מבקריו של אובמה, בהם מייקל גריפין, לשעבר ראש נאס"א בתקופת ג'ורג' בוש הבן ויועצו לענייני חלל של מיט רומני, טוענים כי המדיניות שמוביל הנשיא דרדרה את ארה"ב ממעמדה הרם כמובילה בתחום החלל בעולם. אחרים אף הגדילו וטענו כי אובמה אינו מבין את המשמעות של תוכנית החלל בתרבות האמריקנית.

 

איך יפעל רומני? הסתכלו על ראיין

מה האלטרנטיבה שמציב רומני? המועמד הרפובליקני לנשיאות הצהיר כי עם כניסתו לתפקיד הנשיא הוא יקים צוות מיוחד שיעסוק בנושא ויגבש מדיניות חלל לארה"ב, אך בהכללה ניתן לומר, כי בשלב זה הוא נמנע מהתייחסות ישירה ומעמיקה לנושא החלל ובפרט לתפקידיה של נאס"א.

 

במטרה לנסות וללמוד משהו על משנתו של הצמד מיט רומני-פול ראיין בנושאי חלל, ניתן לבחון את הפעילות של סגנו של רומני, ראיין, ששימש בתפקידו האחרון בקונגרס כראש הוועדה לנושאי תקציב. ככל הנראה, החלל אינו עומד בראש סדר העדיפויות של ראיין, שלא הרבה להתבטא בנושאים אלה ופעילותו לא מגלמת התייחסות ישירה לתקציבי החלל האזרחיים או הצבאיים. בתקופתו, הונהגו קיצוצים בתקציבים הפדרליים שהופנו למדע וטכנולוגיה המשקפים ירידה של 6.5 אחוזים. תקציב זה כולל גם את נאס"א ו-NOAA (הסוכנות למזג אוויר העושה שימוש רב בלוויינים). אמנם, אין בכך כדי לקבוע שזה אכן יהיה שיעור הקיצוץ בתקציב שיוביל ראיין, אך הדבר מעיד על הכיוון.


המריאה לראשונה ב-1986 והוצאה השנה מפעילות. "אנדוור" (צילום: AP) (צילום: AP)
המריאה לראשונה ב-1986 והוצאה השנה מפעילות. "אנדוור"(צילום: AP)

זכתה למטס כבוד בשמי החוף המזרחי. "דיסקברי" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
זכתה למטס כבוד בשמי החוף המזרחי. "דיסקברי"(צילום: רויטרס)

מי מבין השניים שיזכה, יידרש לחשיבה יצירתית בנושא החלל. אובמה ורומני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מי מבין השניים שיזכה, יידרש לחשיבה יצירתית בנושא החלל. אובמה ורומני(צילום: AFP)

  

התבטאויותיו של ריאן באוגוסט האחרון מלמדות על החשיבות שהוא מעניק לחלל בהיבט הביטחוני. ריאן התייחס לקיצוצים שהנהיג אובמה בתקציבי הביטחון של ארה"ב והגדיר אותם צעדים חסרי אחריות. הוא הצהיר כי בכוונת הצמד רומני-ראיין לשקם את ארה"ב ולהשקיע בביטחון, מאחר ששלום יושג באמצעות עוצמה. תוכנית החלל לדבריו היא חיונית לשימור וחיזוק הביטחון הלאומי של ארה"ב.

 

הצהרות בחלל ריק

בחודש שעבר פרסם המטה של רומני עקרונות בנושא הפעילות בחלל. במסמך נכתב כי התקציב של נאס"א לא יגדל, והכוונה היא למקד את פעילותה של סוכנות החלל האמריקנית. המסמך לא מספק מידע באשר להגדרת התפקיד או המטרה שרומני מייעד לנאס"א בהקשר זה.

 

עוד נכתב במסמך, כי רומני יפעל להגביר את שיתופי הפעולה הבינלאומיים על מנת לחזק את ארה"ב כמובילה בתחום החלל, יפעל לחיזוק הביטחון הלאומי של ארה"ב באמצעות השקעה בתוכניות חלל ביטחוניות ויפעל לחיזוק תעשיית החלל האמריקנית וכושר התחרות שלה בשוק העולמי. גם כאן בחר להסתפק בהצהרות בלבד ולא לפרט עקרונות מעשיים לפעולה. בשלב זה, תוכנית החלל על פי רומני אינה שונה בהרבה מהעקרונות לניהול תוכנית החלל שהתווה אובמה, ולכן לא מביאה עמה בשורה חדשה לקהילת החלל.

 

מי מבין השניים שיזכה, יידרש לחשיבה יצירתית בנושא החלל במטרה לשמור על מעמדה של ארה"ב בעידן של ריבוי שחקנים, עלייה משמעותית בפעילות העולמית בחלל, והגברת התחרות; כל זאת על רקע משבר כלכלי חמור.

 

ד"ר דגנית פייקובסקי היא מומחית למדיניות חלל מהמועצה הלאומית למחקר ופיתוח במשרד המדע והטכנולוגיה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תוכנית המעבורות באה לסיומה. "אטלנטיס"
צילום: איי פי
צילום: AFP
בניגוד לקודמיו, גיבש תוכנית חלל משלו. אובמה
צילום: AFP
צילום: AFP
בינתיים משחרר רק הצהרות ולא תוכניות פעולה. רומני
צילום: AFP
לתוכנית החלל משמעות גדולה לביטחון האמריקני. ד"ר פייקובסקי
צילום: חן גלילי
מומלצים