שתף קטע נבחר

בוניטה תסגור את כל סניפיה עד סוף השבוע

רוב סניפי רשת האופנה כבר נסגרו, אחרי שהבנקים לא כיבדו את המחאותיה, כך שלא יכלה לשלם שכ"ד בקניונים. בעלת בוניטה: "הקניונים והבנקים הפכו אותנו לשק אגרוף והבהילו משקיעים פוטנציאלים. הם יביאו להרס הסוחרים הקטנים. לקחו לי את הכסף, אבל לא את הכישרון. נעשה פסק זמן ונתחיל מחדש"

אחרי 25 שנה, רשת האופנה בוניטה (BONITA) עומדת בפני סגרה. בשבועיים האחרונים נסגרו רוב חנויות הרשת ובשבוע שעבר נסגרה חנות הרשת בעזריאלי וכיום פועלות ברשת מספר חנויות בודדות, מתוך 25, שייסגרו במהלך השבוע.

 

מהחברה נמסר כי "בשנתיים האחרונות, סבלה החברה מירידה בפדיונות, על רקע התחרות המתגברת בשוק ועם כניסת המותגים הבינלאומיים. הבנקים הגבילו את מסגרות האשראי של החברה והפסיקו לכבד המחאות החברה והשתמשו בפקדונות הסניפים על מנת להקטין את החשיפה שלהם, דבר שהקשה על המשך פעילות החברה"

 

לאחרונה, הקניונים חליטו את רוב הערבויות והחנויות של הרשת עברו לבעלותם. רשתות אופנה אמרו ל-ynet שכבר קיבלו הצעות לשכור את החנויות שבוניטה אולצה לסגור, "אבל אנחנו לא ממהרים להיכנס לכל קניון בגלל חוזי השכירות הדרקוניים, בעיקר של עזריאלי. כבר לא עומדים בתור להיכנס לקניונים. התקופה הזאת עברה", אמרו לנו.

 

לפי הבעלים והמעצבת הראשית של הרשת, פרידה ראובני, הקניונים והבנקים אשמים. בקניונים ובבנקים מתנהגים איתנו בצורה חסרת אנושיות. הורסים מפעל חיים של 25 שנה. הפכנו לשק אגרוף של הקניונים והבנקים", אמרה.

 

בבנקים אמרו: אנחנו לא מאמינים בענף האופנה

"בבנקים אמרו לנו שהם לא מאמינים בענף האופנה בישראל, הם לא מאמינים שרשתות ישראליות יכולות להחזיק את הראש מעל ההמים ולא רוצים להיכנס איתנו לסיכון יותר גדול, אף שאנחנו קשורים עסקית ב-30 שנה האחרונות. במדינה הזאת, כשטייקון חייב מיליארדים עושים לו תספורת וכשאנחנו חייבים כמה מיליונים, שמים לך אקדח על הרקה ונותנים לך לגסוס אט אט. ולא משנה עד כמה החברה תהיה טובה או לא. היא יכולה להיות טובה שנים ואז בתקופה של מצוקה זמנית בשוק, כשהיא צריכה להגדיל את האשראי, יש מדיניות שבאה מלמעלה ומישהו עוצר את האשראי ומפיל את העסק".

 

כבר שלושה חודשים שהרשת לא משלמת שכר דירה בקניונים. " הבנקים הפסיקו לכבד את ההמחאות שלנו ואת הפיקדונות מזרימים לחשבונות שלהם. ב-3 חודשים האחרונים אני לא יכולה להוציא צ'קים. זה כמו כדור שלג, אם את לא יכולה להוציא המחאות את לא יכולה לכבד צ'קים בעצם כופים עלייך לחדלות פרעון.

 

"הבנקים סרבו להגדיל את מסגרת האשראי ואף עמדו על כך שנקטין אותו ומצאנו את עצמנו מתעסקים בשנה האחרונה בתזרים מזומנים במקום להתעסק בייצור, שיווק, עיצוב. לאורך כל השנים התבססה החברה על ייצור כחול לבן והיה חשוב לנו לייצר סחורה באיכות טובה, מחומרי גלם טובים ולא להתפשר על האיכות. יש מיתון בארץ אבל כולם מפחדים לדבר על זה".

 

בגלל החוזים הדרקוניים בקניונים - קונים פוטנציאליים נבהלו

לפי גורמים בשוק האופנה, מבין שתי קבוצות הקניונים הגדולות, מליסרון וקניוני עזריאלי, האחרונה היא הקשוחה יותר כלפי הרשתות הקטנות והבינוניות שנמצאות במצב קשה מול התחרות מצד רשתות הענק מחו"ל. "במליסרון היו קשובים אלינו יותר", מסבירה ראובני.

 

גורמים בשוק מספרים שבוניטה היא הסנונית הראשונה, אחרי המשבר בגריפ. שגם רשתות אחרות נמצאות בקשיים. "יש בממוצע 10 חברות אופנה ישראליות בדרך למטה", אומרים הגורמים. "הן באותו מצב של בוניטה, זה רק עניין של זמן. קבוצות הקניונים סוגרות על הקמעונאים. בקניונים אומרים שאין להם בעיה שרשתות ייפלו".

 

לפי ראובני, שכר הדירה שבוניטה שילמה בקניונים עמד על 600-400 שקל למטר. "זה מחיר לא יאומן" , כך לטענתה. "זו רשת משפחתית, שלא עומד מאחוריה שום גוף או חברה בורסאית. הקניונים עדיין יצטרכו רשתות ישראליות חוץ מפוקס וקסטרו. הם יורים לעצמם ברגל.

 

"קונים פוטנציאלים שהתעניינו ברכישת החברה טענו כי בשל המחירים והחוזים הקיימים מול הקניונים, עדיף להם לפתוח רשת חדשה עם חוזה חדש מול הקניון, מאשר לרכוש את החברה ולהכנס לחוזים הקיימים. גם האפשרות לסגור סניפים מפסידים התגלתה כבלתי אפשרית בשל אותם חוזים דרקוניים והצלבה של הביטחונות בין הקניונים באותה קבוצה".

 

העובדים הציעו לוותר על פיצויים

בפגישה שנערכה השבוע עם -120 עובדי החברה נאמר להם שהרשת כשלה במציאת משקיע והם לא יקבלו את משכורות חודש אוקטובר. העובדים יגישו בימים הקרובים בקשה לפרוק, ולטענת הרשת, הם מבוטחים "ויקבלו את כל המגיע להם".

 

ראובני אומרת בעצב: "העובדים הסכימו לוותר על פיצויים של 8 שנים ועל משכורת אוקטובר, אם זה יעזור לרשת. עצוב לי על העובדים והלקוחות. יש לנו לקוחות שהן גרופיות של הרשת. הן מוציאות את מיטב כספן מדי חודש, זה לא ברור מאיליו התופעה הזאת. יש לנו מאה אלף לקוחות, זה לא הולך ברגל".

 

הבנתי שתהיה מכירת חיסול. תחשבי אולי לעבור למכירה באינטרנט?

 

"מכירת חיסול תהיה רק אחרי התייעצות עם הרו"ח שלי. לגבי מכירה באינטרנט – אולי. מאז שהמצב התחיל. אני קמה בבוקר ומתעסקת רק בתזרים המזומנים לבנק. את נכנסת ללופ את לא פועלת מתוך היגיון. הבנק מתחיל לנהל לך את העסק. אבסורד.

 

"לקחו לי את הכסף, אבל לא את הידע הניסיון והכישרון שלי. לא אוותר על המותג ולא על 100 אלף לקוחות נאמנות שלי. אלה לא דברים שהולכים ברגל. נעשה פסק זמן ונתחיל מחדש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
בוניטה. "יש מיתון ומפחדים לדבר על זה"
מומלצים