שתף קטע נבחר

בדיקה מגלה: איפה האוויר הכי מזוהם ומסוכן בארץ?

בתל אביב, בירושלים ואפילו ביישובים פסטורליים: בדיקות מקיפות ברחבי המדינה גילו שהאוויר שלנו מסוכן לבריאות, כך מדווח "ידיעות אחרונות", ולעתים מספיקה חצי שעה באוויר הפתוח כדי להגביר את הסיכון לסרטן. איפה לא כדאי לנשום?

בדיקות חדשות ומקיפות של המשרד להגנת הסביבה מצאו שורה של חומרים מסרטנים באוויר שאנחנו נושמים - ברמות החורגות מהכמויות שעלולות לסכן אותנו, לדעת המשרד. הבדיקות בוצעו לראשונה בערים רבות בישראל, ובכולן אותר לפחות בבדיקה אחת חומר מסרטן במינון מסוכן.

 

בשנים האחרונות החל המשרד להגנת הסביבה לבצע בדיקות לאיתור נרחב של חומרים מזהמים באוויר. עד אז הוא הסתפק בהפעלת תחנות ניטור אוטומטיות באזורים שונים בארץ, שבדקו באופן שוטף מספר קטן של חומרים.

 

הסכנות בזיהום האוויר:

 

במסגרת העלאת ההילוך במלחמה בזיהום אוויר, לפני שלוש שנים אף נחקק חוק אוויר נקי, ונקבעה רשימה של כ‭30-‬ חומרים, חלקם מסרטנים, שעלולים להימצא באוויר כתוצאה מפעילות תעשייתית, מפליטות מכלי רכב וגם משריפת דלקים לייצור חשמל. לפי חוק זה רשאי המשרד להגנת הסביבה להגדיר אזורים שונים בארץ כמוכי זיהום אוויר ולחייב את ראשי הרשויות לפתור את הבעיה.

 

אחרי שבעשור הקודם התמקד המשרד בעיקר באזור מפרץ חיפה, בשלוש השנים האחרונות הורחבו בדיקות זיהום האוויר לתל אביב, לירושלים, לאשדוד, לאשקלון - וגם ליישובים גדולים פחות.

 

כדי לבצע את המדידה הונחו שפופרות זכוכית מיוחדות בנקודות שנקבעו מראש, ובהמשך נשלח האוויר ש"נאגר" בהן למעבדה. הממצאים שהתגלו מדאיגים למדי.

 

חלק נכבד מהחריגות התגלה בבנזו-א-פירן, חומר הנחשב ל"מסרטן ודאי" - כלומר חומר שבוודאות מעלה את הסיכון לחלות בסרטן. לחומר זה אומנם אין תקן סביבתי, אך החוק הגדיר עבורו "ערך יעד‭,"‬ המסמל את הכמויות שמעבר להן הוא עלול להיות סיכון בריאותי.

 

ואיפה התגלו הזיהומים של החומר, שמקורו בעיקר בפליטות אגזוז ובמפעלים? נתחיל בתל-אביב: בשנתיים האחרונות בוצעו בה שוב ושוב בדיקות בסמוך לכבישים בתוך העיר, ובכולן התברר כי הבנזו-אפירן מצוי ברמות חריגות. בירושלים כל הבדיקות שנערכו בשנה שעברה העלו חריגות. השנה המצב בבירה השתפר, ורק ‭63%‬ מהבדיקות חרגו מהיעד.

 

גם באזור התעשייה ברמלה ובאזור התעשייה באשדוד התגלו חריגות משמעותיות. באשקלון, באריאל ואפילו בפרדס-חנה הפסטורלית התגלו חריגות חד-פעמיות, כולן בשנה שעברה. בחיפה, שיאנית החריגות בחומר זה ב‭,2011-2010-‬ דווקא לא התגלה השנה זיהום של בנזו-א-פירן.

 

עם זאת, לבירת הכרמל אין סיבה לפצוח בחגיגות. באוויר של מפרץ חיפה התגלו חריגות רבות בחומרים אחרים, בהם החומר המסרטן פורמלדהיד. חומר זה נמצא בכמויות חורגות בלא פחות מאשר 95 מתוך 98 בדיקות שבוצעו באזור בין 2010 ל‭.2012-‬ זיהום פורמלדהיד בהיקף גדול נמצא גם כמעט בכל הבדיקות שנערכו בירושלים, בתל אביב, באריאל, באשקלון, באזור התעשייה באשדוד וביישובים נוספים.

 

אלא שבמקרה של חיפה הבעיה מטרידה מאוד, כיוון שבניגוד לשאר הערים, הסכנה לא נגרמת רק כתוצאה מחשיפה שנמשכת יממה: ב‭29%-‬ מהבדיקות שבוצעו שם השנה עולה כי גם מי שנחשף לאוויר למשך חצי שעה בלבד עלול להיות בסיכון.

 

לתושבי מפרץ חיפה ולעובדי המפעלים באזור יש עוד סיבה לדאגה: חריגות רבות נמדדו גם בהיקפי הבנזן. מדובר בחומר מסרטן, המשמש כתוסף לבנזין, ומקורו בעיקר בכלי רכב ובפעילות זיקוק. חריגות בודדות התגלו שם גם בכמויות הקדמיום, אף הוא חומר מסרטן, שמקורו בשריפת דלקים. במקרה של החומר הזה, אזור התעשייה אשדוד נמצא מזוהם במיוחד, וזיהום במקרים בודדים נמצא לפני שנתיים גם בפרדס-חנה.

 

ויש עוד שני חומרים מזיקים שהתגלו באוויר שאנחנו נושמים: עופרת וניקל. הבדיקות שנערכו גילו חריגות בודדות בכמויות שלהם באזור התעשייה באשדוד ובחיפה. לרשימה השחורה אפשר להוסיף גם את המתילן כלוריד והדיכלוראתילן, אשר חריגות בודדות שלהם נמצאו במפרץ חיפה.

 

למרות היקפי החריגות המשמעותיים, גורם במשרד להגנת הסביבה אמר אתמול שעדיין אין מספיק נתונים כדי להגיע למסקנות ברורות לגבי היקף הזיהום. כדי להעלות הילוך במאבק בו, הסביר הגורם, ימשיך המשרד בביצוע מדידות. ומה לגבי הרשויות עצמן? ירושלים הכינה תוכנית מקיפה לטפול בזיהום אוויר מתחבורה.

 

באחרונה הודיע המשרד כי בכוונתו להכריז על תל אביב וגוש דן כאזור מוכה זיהום, אך הדבר עדיין לא בוצע. דווקא אזור חיפה והקריות זכה לפטור מטיפול בזיהום, בעקבות לחצים שהופעלו על משרדי הממשלה.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תל אביב וגוש דן יוכרזו אזור מוכה זיהום
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים