שתף קטע נבחר

חנינה לרוצח, מאסר להעלבת המלך. זוהי תאילנד

נחתתם עם יותר מחפיסת סיגריות אחת? הכינו את הכיס. עישנתם ג'וינט? הכלא מחכה לכם. החוקים בתאילנד מוזרים לעיניים מערביות ודווקא עבירות קלות גוררות עונשים כבדים. אז למה ישוחרר הישראלי שרצח את גרושתו וביתר גופתה?

צדק בנוסח אסייתי: החלטתו של מלך תאילנד לחון את האזרח הישראלי אלי כהן, שרצח וביתר ב-2004 את גופת גרושתו קרול אמסלם, נתפשה בעיני רבים בישראל כהזויה. אולם, לא בטוח שהענקת חנינה לרוצח שנידון למאסר עולם מפתיעה מישהו על רקע אופי מערכת החקיקה במדינה האסייתית, המוזרה לעיניים מערביות, שטומנת בחובה חוקים "מצחיקים" ועונשים כבדים על עבירות קלות. 

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

עוד כתבות בעולם :

ארה"ב: דרסה את בעלה כי לא הצביע בבחירות

הרומן מסתבך: מפקד הכוחות באפגניסטן נחקר

 

אל תעליבו את המלך

משפחת המלוכה נחשבת לנושא רגיש בתאילנד. המלך בהומיבול אדולידג' (פומיפון אדוניאדט), בן 84, הוא המונרך הוותיק ביותר בעולם ויושב על כיסאו זה שישה עשורים. בני עמו מחשיבים אותו לחצי אל ולפי החוק התאילנדי, כל מי שמורשע בהשמצה או העלבה של המלך ובני משפחתו עלול להישלח לכלא ל-15 שנים על כל סעיף בנפרד.

 

העונש: עד 15 שנות מאסר.

 

 (צילום: קאו סוד עיתון תאילנדי) (צילום: קאו סוד עיתון תאילנדי)
(צילום: קאו סוד עיתון תאילנדי)

 

רק בשנה שעברה, למשל, דן בית משפט בתאילנד אדם ל-20 שנות מאסר בפועל בגין שליחת מסרונים פוגעניים כלפי בית המלוכה.

 

אקדמאים במדינה האסייתית הבחינו בעלייה חדה בשנים האחרונות במספר מקרי העלבת בית המלוכה וארגוני זכויות אדם הביעו חשש שהחוק בנושא נועד לאפשר לממשלה לדכא את חופש הביטוי.

 

יותר מפּקט בפּוקט? שכּחו מזה

החוק בתאילנד אוסר להכניס למדינה יותר מאריזה אחת של 10 חפיסות סיגריות.

 

העונש: מעשנים שיעברו על החוק צפויים לקנס של 400 דולר ואף יותר.


 (צילום: תאי ראט   ) (צילום: תאי ראט   )
(צילום: תאי ראט )

 

תייר ישראלי שהגיע ב-2009 לתאילנד נעצר בנמל התעופה בבנגקוק ונקנס בסכום של 550 דולרים משום שבכליו נמצאו 5 קרטונים של סיגריות. "כשנחתתי בבנגקוק התיק הזה היה גלוי אצלי ביד. אני רצתי להספיק לטיסה לקוסומוי. פתאום בא אליי אדם בלבוש אזרחי וביקש שאתלווה אליו לתחנת המשטרה", סיפר הישראלי.

 

"לא הבנתי מה הוא רוצה ממני וכמובן שגם פחדתי. הוא לקח אותי לתחנת המשטרה בתוך הטרמינל ושם היה קצין שהצביע על התיק שלי ואמר: 'יש לך סיגריות. אסור לך להביא סיגריות לתאילנד'".

 

ג'וינט ולכלא

בתאילנד לא מגלים סלחנות יתרה למשתמשים בסמים ובעיקר לסוחרי סמים. על פי החוק המקומי, אנשים שסוחרים בסמים קשים עלולים לקבל עונש מאסר עולם ואף עונש מוות. מספר הזרים היושבים בבתי כלא תאילנדים עומד על כמה מאות, חלק מהם על עדויות של סוחרי רחוב שהופכים מהר מאוד להיות מלשיני משטרה.

 

העונש: ג'וינט קטן ביותר עשוי לשלוח את המשתמש בו ל-5 שנות מאסר ואם כמות הצריכה גדולה יותר, העונש יכול להגיע לעד 50 שנות מאסר. סחר בסמים יכול כאמור להוביל לגזר דין מוות.


חובת עמידה בעת השמעת ההמנון בתחילת כל סרט קולנוע (צילום: AP) (צילום: AP)
חובת עמידה בעת השמעת ההמנון בתחילת כל סרט קולנוע(צילום: AP)

 

בשנת 2008, לדוגמה, נידונו שני ישראלים שנעצרו בגין סחר בסמים למוות בבית משפט בתאילנד. שנה קודם לכן הם נעצרו במסגרת מבצע משטרתי באזור הקווסאן בבנגקוק כשבידיהם 23 אלף כדורי אקסטזי. השניים הורשעו בסחר בסמים ועל פי הרשויות הם הגיעו למדינה מאירופה ונעצרו לאחר שהתקבל מידע עליהם מרשות הסמים בארצות הברית. את הסם הם היו אמורים להפיץ בארה"ב, יפן, אוסטרליה וניו זילנד.

 

אל תקחו להם את הבודהה

הדת השלטת בתאילנד ברובה היא הבודהיזם, ופסלי בודהה ודמויות שלו נחשבים כאובייקטים קדושים לפולחן. החוק המקומי אוסר להוציא תמונות, פסלים או שברירי בודהה שהם חלק ממונומנטים ישנים או חפצים פרה-היסטוריים מהממלכה התאילנדית.

 

העונש: החרמת המוצרים שנושאים את דמותו של הבודהה ואזהרה מצד הרשויות.


מורמים מהעם. מלך תאילנד ורעייתו (צילום: AP) (צילום: AP)
מורמים מהעם. מלך תאילנד ורעייתו(צילום: AP)

 

התחלה ב(כף) רגל שמאל

כף הרגל נחשבת אצל התאילנדים כחלק הנחות ביותר של הגוף ולכן הפניית כף רגל לפסל בודהה או לאדם נחשבת עלבון של ממש. ישיבה אל מול פסל בודהה במקדש או ברחוב תמיד תיעשה בשילוב רגליים כך שכף הרגל לא תצביע אל פסל הבודהה או לעבר מישהו.

 

אגב כף רגל, תאילנד איננה ידועה כמדינה קפיטליסטית במיוחד, אבל החוק בה אוסר על אנשים לדרוך על שטרות או מטבעות כסף. הסיבה לכך נעוצה, כמו ברוב המקרים, בעובדה שדיוקנאות המלך ובני משפחתו המורמים מעם מוטבעים על השטרות ועל המטבעות.

 

העונש: שלוש עד 15 שנות מאסר.

 

אזרח שווייץ שהואשם בהעלבת בית המלוכה בתאילנד לאחר שהשחית פוסטרים של המלך בעת שהיה בגילופין, נידון בשנת 2007 ל-20 שנות מאסר. השופט המיר את עונשו של השווייצרי ל-10 שנים אחרי שהודה באישומים המיוחסים לו.

 

אסור להוציא פסלי בודהה מהמדינה (צילום: index open) (צילום: index open)
אסור להוציא פסלי בודהה מהמדינה(צילום: index open)

 

ההמנון התחיל. תעמדו! 

אין תייר שלא מכיר את זה. ההמנון הלאומי של תאילנד מושמע בכל בתי הקולנוע לפני תחילת סרט ועל המסך מופיע תשדיר שכולו הלל ושבחים לפועלו של "המלך הנדיב והטוב".

תושבי המדינה ואפילו תיירים זרים נתבעים לעמוד דום בעת השמעת ההמנון הלאומי או ההמנון המלכותי, שגם מושמע לפחות פעמיים ביום ברדיו ובפארקים ציבוריים.

 

העונש: עד 15 שנות מאסר בפועל.

 

בשנת 2008 הואשם גבר תאילנדי בהעלבת המלך אחרי שסירב לעמוד למשמע ההמנון המלכותי לפני הקרנת סרט. הוא טען להגנתו: "אני רוצה להדגיש שמה שעשיתי אינו מהווה פגיעה במלך. פשוט ביטאתי את זכות חופש הביטוי שלי". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תאי ראט
שחרור מוקדם לרוצח גרושתו. אלי כהן
צילום: תאי ראט
מלך תאילנד בהומיבול אדולידג'
צילום: רויטרס
מומלצים