שתף קטע נבחר

המחאה בתחריר נמשכת: גז מדמיע על המפגינים

יותר מ-100 אלף התאספו אמש בכיכר המרכזית בקהיר כדי למחות נגד מורסי, וגם אחרי הפגנת הענק נמשכו העימותים עם כוחות הביטחון. במהלך הלילה נרשמו עימותים ברחובות צדדיים, הבוקר הושלכו לעבר המוחים רימוני גז מדמיע

המוני מצרים נשארו גם הלילה בכיכר המרכזית בקהיר כדי למחות על צעדיו של הנשיא האיסלאמיסטי מוחמד מורסי - והבוקר שלהם היה רווי בגז. רימוני גז מדמיע הושלכו בשעות הבוקר (יום ד') לעבר המפגינים ב"תחריר". במהלך הלילה התעמתו מפגינים עם כוחות הביטחון ברחובות הסמוכים לכיכר, בבוקר אותם חיכוכים גלשו לתחריר עצמה. עם זאת, עד כה לא נראה שהמשטרה מנסה לפנות בכוח פיזי את המוחים מהכיכר, מעבר לשימוש בגז.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

כיכר תחריר, הבוקר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כיכר תחריר, הבוקר(צילום: רויטרס)

 

גורמים בשירות בתי הסוהר במצרים מסרו לעיתון הלונדוני אל-קודס אל-ערבי כי הנשיא המודח חוסני מובארק

ושני בניו עלאא וגמאל עוקבים אחר ההתפתחויות במצרים. לדבריהם, מובארק תיאר את שקורה במצרים כ"אנרכיה" ואמר לגמאל כי הזהיר ממנה וחזה שתתרחש. על פי אותם מקורות, מצבו הבריאותי של מובארק יציב.

 

אמש התכנסו יותר מ-100 אלף מפגינים בתחריר, במה שהם כינו "הפגנת המיליון", במחאה על הצו שהוציא מורסי, המרחיב את סמכויותיו ומבטל את כוחה של הרשות השופטת לגבי החלטותיו. בהפגנה שהזכירה בגודלה את הפגנות הענק בהתקוממות שהבילה להדחת חוסני מובארק, התעמתו המוחים עם כוחות הביטחון ויידו לעברם אבנים, ואלה השיבו בירי גז מדמיע. בשלטים שנושאים המפגינים נכתב: "הנשיא מביא את העם למרי אזרחי", "לא לדיקטטור", ו"הסתלק, מורסי, זהו היום האחרון".

 

ההפגנה אמש (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ההפגנה אמש(צילום: רויטרס)

מפגין צעיר תופס מחסה מפני השוטרים (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגין צעיר תופס מחסה מפני השוטרים(צילום: AP)

"לא לדיקטטור מוחמד מורסי" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"לא לדיקטטור מוחמד מורסי"(צילום: EPA)

 

בכיכר הדהדה הקריאה שליוותה את גל ההתקוממויות של "האביב הערבי" - "העם דורש להפיל את המשטר" - לצד הקריאות "הסתלק, הסתלק" ו-"מורסי, מורסי, כלומר מובארק". המפגינים הצטרפו למאות שהקימו אוהלים בכיכר כבר ביום שישי, בדרישה לבטל את הצווים. המשבר הנוכחי הוא מבחן חשוב למנהיגות מורסי והאחים המוסלמים, כמו גם ליכולתה של האופוזיציה לגבש את הרחוב במאבק לביטול הצווים. 

 

על פי הצו המרכזי שפרסם מורסי בשבוע שעבר, כל ההחלטות שקיבל מאז עלייתו לשלטון ועד לכינון חוקה חדשה אינן יכולות להיות מבוטלות על ידי בית המשפט או על ידי כל סמכות אחרת. משמעות הדבר היא שמורסי מציב עצמו מעבר לכל פיקוח של רשות כלשהי. בנוסף, הוא אסר על פיזור הוועדה השוקדת על ניסוח החוקה, והעניק לה חודשיים נוספים להשלים את עבודתה. תוך 60 יום מרגע אישור החוקה החדשה אמורות להתקיים בחירות במצרים.

 

בנוסף לכך, מורסי הוציא צו המגן על מועצת השורא, הבית העליון של הפרלמנט, מפני פיזור, לאחר שבית המשפט כבר פיזר לפני כמה חודשים את הבית התחתון של הפרלמנט. מורסי גם הדיח מתפקידו את התובע הכללי ואמר כי ייתכן שהמעורבים בדיכוי ההפגנות בזמן המהפכה נגד מובארק יועמדו שוב לדין.  

 

שלשום נפגש מורסי עם אנשי המועצה השיפוטית העליונה במצרים. חבר המועצה, השופט עבד א-רחמן בהלול, אמר הבוקר בראיון לעיתון "א-שרק אל-אווסט" הלונדוני כי מורסי סירב לשנות את הצווים שהוציא ואמר כי הם דרושים לשם "הגנה על הביטחון הלאומי של מצרים והשגת יציבות פנימית". הוא הוסיף כי מורסי לא נענה לדרישות שלהם באותה פגישה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהומות בכיכר
צילום: AFP
צילום: AFP
המחאה בתחריר
צילום: AFP
מומלצים