שתף קטע נבחר

מורסי: החלטותיי לא ניתנות לערעור עד לחוקה

בסדרת החלטות דרמטיות, הרחיב נשיא מצרים את סמכויותיו במטרה למנוע את פיזור האסיפה המנסחת את החוקה החדשה. הוא גם הדיח את התובע הכללי והורה להעמיד שוב לדין את מי שאחראי לאלימות נגד מפגינים במהפכה. ייתכן שהדבר יחול גם על מובארק. אל-בראדעי: "מכה למהפכה, הוא פרעה חדש"

המוני המפגינים בכיכר א-תחריר ביקשו להשתחרר מעול הדיקטטורה אך נשיא מצרים מבצר את שלטונו כלפי פנים בסדרת החלטות דרמטיות, לאחר שביסס את עצמו כסמכות אזורית בטיפול במשבר בעזה. הנשיא מוחמד מורסי פרסם היום (יום ה') שורת צווים נשיאותיים שמעניקים לו סמכויות נרחבות. הוא קבע בצו שכל ההחלטות שקיבל מאז עלייתו לשלטון ועד לכינון חוקה חדשה אינן יכולות להיות מבוטלות על ידי בית המשפט או על ידי כל סמכות אחרת. הצווים מתפרסמים על רקע המאבק המתחולל במצרים על אופיה של החוקה החדשה. הוועדה המנסחת אותה היא גוף איסלאמיסטי בעיקרו, המבקש להשתיתה על יסודות השריעה, אך החילונים מתנגדים לכך.

 

החוקה החדשה היא מרכיב מרכזי במעבר של מצרים לדמוקרטיה, ותהליך כינונה מלווה בסכסוכים. בית המשפט כבר פיזר את הפרלמנט, אך מורסי ניסה לכנס אותו, בהחלטה שנתפשה כצעד המנוגד לרצון המועצה הצבאית. מורסי גם הדיח מתפקידו את התובע הכללי. מתנגדו מוחמד אל-בראדעי אמר בתגובה לצעדים: "הוא פרעה חדש".

 

הסיפורים הכי חמים – לפני כולם – בפייסבוק של ynet

 

מורסי. ביסס את כוחו האזורי ופונה כלפי פנים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מורסי. ביסס את כוחו האזורי ופונה כלפי פנים(צילום: AFP)

 

מורסי וקלינטון בקהיר. שיתף פעולה עם הממשל האמריקני כדי להגיע להפסקת אש (צילום: AP) (צילום: AP)
מורסי וקלינטון בקהיר. שיתף פעולה עם הממשל האמריקני כדי להגיע להפסקת אש(צילום: AP)

צו מרכזי שהוציא מורסי נועד להעניק חסינות לוועדה האמונה על ניסוח החוקה החדשה. הוא מגן עליה מפני פיזור ומעניק לה זמן נוסף לסיים את עבודתה. בשבוע האחרון פרשו מהוועדה המנסחת חברים ליברלים ונוצרים במחאה על מה שכינו השתלטות על התהליך בידי בעלי בריתו של מורסי. לדבריהם, אלה מנסים להפיק מסמך בעל אופי איסלאמיסטי, שמפר את חירויות הפרט ומותיר בשוליים נשים ונוצרים.

 

מורסי העניק את אותה הגנה גם למועצת השורא, הבית העליון של הפרלמנט. נראה שהצו הנוכחי ישיב למעשה את הבית התחתון את הפרלמנט על כנו, שכן הוא מבטל רטרואקטיבית את החלטת בית המשפט לפזרו, שעמדה בניגוד להכרעת מורסי. שני הגופים נשלטים על-ידי מחוקקים איסלאמיסטים, שעלו לשלטון בבחירות שנערכו בקיץ.

 

הפרלמנט המצרי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפרלמנט המצרי(צילום: EPA)

 

בכמה ערכאות משפטיות דנים עכשיו בתביעות הדורשות את פיזור שני הגופים הללו. ביוני פוזר הבית התחתון בידי בית המשפט, בטענה שהכללים שלפיהם נערכו הבחירות היו לא חוקיים. הצו של מורסי, שלפיו כל החלטותיו מאז עלה לשלטון ועד לכינון החוקה לא ניתנות לערעור במערכת המשפט, מציב אותו למעשה מעל לכל פיקוח.

 

מובארק על הכוונת המשפטית

בצו אחר הורה מורסי על העמדתם למשפט חוזר של גורמי ממשל שהיו אחראים לאלימות נגד המפגינים נגד שלטון חוסני מובארק. על פי הצו, כל הגורמים שהיו מעורבים בדיכוי הקטלני של ההפגנות שהביאו להדחת מובארק יעמדו למשפט חוזר. מהצו, שנועד כנראה לרכך את זעמו של הרחוב בנושא, עולה האפשרות שמובארק יישפט גם הוא, אך הדבר לא הוכרז.

 

על פי הצו, אלו שהחזיקו במשרות "פוליטיות או ביצועיות" במשטר הקודם עשויים להישפט שוב. מובארק נידון ביוני למאסר עולם בגין חלקו בהרג המפגינים נגד שלטונו, אך מצרים רבים זעמו על כך שלא הורשע ממש במתן הפקודות הקטלניות ועל כך ששר הפנים שלו, חביב אל-אדלי, לא נידון למוות. מספר מפקדי משטרה בכירים זוכו כליל, ומובארק ובניו זוכו מהאישומים בשחיתות.


בימים האחרונים נערכות הפגנות בקהיר נגד שלטון מורסי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בימים האחרונים נערכות הפגנות בקהיר נגד שלטון מורסי(צילום: רויטרס)

הפגנה בקהיר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנה בקהיר(צילום: EPA)

 

מורסי ממנה תובע כללי חדש, טלעת איברהים עבדאללה (צילום: AFP PHOTO / HO / EGYPTIAN PRESIDENCY) (צילום: AFP PHOTO / HO / EGYPTIAN PRESIDENCY)
מורסי ממנה תובע כללי חדש, טלעת איברהים עבדאללה(צילום: AFP PHOTO / HO / EGYPTIAN PRESIDENCY)

 

עבד אל-מגיד מחמוד, התובע הכללי שפוטר לאחר כמעט עשור בתפקיד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עבד אל-מגיד מחמוד, התובע הכללי שפוטר לאחר כמעט עשור בתפקיד(צילום: EPA)

 

מורסי גם הדיח מתפקידו את התובע הכללי, עבד אל-מג'יד מחמוד, שמכהן כבר כמעט עשור, בטענה שהוא רשאי להחזיק בתפקיד רק ארבע שנים. מורסי פיטר את מחמוד לראשונה כבר באוקטובר, אך נאלץ לחזור בו מהחלטתו משום שסמכויות משרדו לא איפשרו לא לממש אותה. מחמוד, שמונה לתפקידו בתקופת מובארק, הואשם שמשרדו כשל בטיפול בראיות נגד עשרות

קציני משטרה שנשפטו בגין מעורבותם בהרג מפגינים וזוכו.

 

אל-בראדעי, חתן פרס נובל לשלום ולשעבר ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, שעמד בראש האופוזיצה למורסי, הביע התנגדות חריפה לצווים. "היום מורסי לקח לעצמו את כל השלטון והכריז על עצמו כפרעה החדש של מצרים", צייץ בחשבון הטוויטר שלו, "זו מכה ענקית למהפכה שעלולות להיות לה השלכות נוראיות".

 

הצווים הנחרצים של המנהיג המצרי מתפרסמים על רקע הפגנות מתמשכת בכיכר א-תחריר, סמל המהפכה. אלפי מפגינים מכונסים שם זה היום הרביעי ברציפות, במחאה על מדיניותו של מורסי ועל האחים המוסלמים. מנגד מפגינים איסלאמיסטים בעד ההנהגה החדשה. חלק מההפגנות הפכו אלימות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורסי. מעל כל רשות אחרת
צילום: AP
מובארק בבית המשפט. יעמוד שוב לדין?
צילום: AP
אל-בראדעי. "השלכות נוראיות"
צילום: AFP
פצוע בהפגנות הימים האחרונים בקהיר
צילום: רויטרס
מומלצים