שתף קטע נבחר

הפגנת ענק בכיכר תחריר: "מורסי - הסתלק"

במחאה על הצווים המרחיבים את סמכויות נשיא מצרים ומבצרים את השלטון האיסלאמיסטי, צעדו יותר מ-100 אלף מפגיני אופוזיציה לכיכר תחריר, סמל המהפכה נגד מובארק. חלקם התעמתו עם כוחות הביטחון. "מפגין מהשמאל מת משאיפת גז מדמיע"

יותר מ-100 אלף מפגינים התכנסו הערב (יום ג') בכיכר תחריר שבקהיר, למה שהם מכנים "הפגנת המיליון", במחאה על הצו שהוציא נשיא מצרים  מוחמד מורסי, המרחיב את סמכויותיו ומבטל את כוחה של הרשות השופטת לגבי החלטותיו. זו הפגנה המזכירה בגודלה את הפגנות הענק בהתקוממות שהבילה להדחת חוסני מובארק. מאות מהמפגינים התעמתו עם כוחות הביטחון, יידו לעברם אבנים, ואלה השיבו בירי גז מדמיע. בשלטים שנושאים המפגינים נכתב: "הנשיא מביא את העם למרי אזרחי", "לא לדיקטטור", ו"הסתלק, מורסי, זהו היום האחרון".

 

תחריר, הערב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תחריר, הערב(צילום: רויטרס)

תחריר, הערב (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תחריר, הערב(צילום: EPA)

 

בכיכר הדהדה הקריאה שליוותה את גל ההתקוממויות של "האביב הערבי" – "העם דורש להפיל את המשטר" – לצד הקריאה "הסתלק, הסתלק". "פתאום מורסי מוציא חוקים והופך לשליט מוחלט שמרכז את כל הכוח בידו", אמרה המפגינה מונה סאדק, מהנדסת בת 31 שעוטה כיסוי ראש. "המרד שלנו נגד הצווים הפך למחאה נגד האחים המוסלמים גם כן".

 

תהלוכה בדרכה לכיכר. "רחוב העם" כתוב בשלט שמניף המפגין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תהלוכה בדרכה לכיכר. "רחוב העם" כתוב בשלט שמניף המפגין(צילום: EPA)

 

בכיר במפלגת הברית העממית הסוציאליסטית, הנמנית עם מפלגות השמאל החילוניות במצרים,

טלעת פהמי, סיפר לפני זמן קצר כי חבר המפלגה בשכונת אל-מטריה בקהיר, פתחי עריב, מת הערב בבית החולים כתוצאה משאיפת גז. "כוחות הביטחון ירו גז מדמיע ליד האוהל של המפלגה מול 'מג'מע א-תחריר', מבנה ממשלתי, שנמצא בקרבת כיכר תחריר. הוא התעלף ואז הועבר לטיפול נמרץ בבית החולים ושם מת לאחר רבע שעה". הבכיר האשים את משרד הפנים באחריות למוות.

 

כמה זרמים פוליטיים איחדו כוחות במחאה הנוכחית, נגד שורת צווים שהוציא מורסי בשבוע שעבר, במטרה לבצר את שלטונו ולהגן על כתיבת החוקה מפני הרשות השופטת. בהפגנה משתתפים גם נשים ומבוגרים. באזור השגרירות האמריקנית מתעמתים צעירים עם כוחות הביטחון.

 

מפגינות בכיכר. מבחן לאופוזיציה ולמורסי כאחד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגינות בכיכר. מבחן לאופוזיציה ולמורסי כאחד(צילום: EPA)

"לא לדיקטטור מוחמד מורסי" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"לא לדיקטטור מוחמד מורסי"(צילום: EPA)

מאות צעירים מתעמתים עם כוחות הביטחון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מאות צעירים מתעמתים עם כוחות הביטחון(צילום: רויטרס)

על פי האופוזיציה, מפגין מת משאיפת גז מדמיע (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
על פי האופוזיציה, מפגין מת משאיפת גז מדמיע(צילום: רויטרס)

מפגין צעיר תופס מחסה מפני השוטרים (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגין צעיר תופס מחסה מפני השוטרים(צילום: AP)

  

"מורסי, מורסי, כלומר מובארק", צעקו המפגינים, שהצטרפו למאות שהקימו אוהלים בכיכר כבר ביום שישי, בדרישה לבטל את הצווים. המשבר הנוכחי הוא מבחן חשוב למנהיגות מורסי והאחים המוסלמים, כמו גם ליכולתה של האופוזיציה לגבש את הרחוב במאבק לביטול הצווים.

 

הכרזתו של מורסי עוררה ובמידת מה גם איחדה את האופוזיציה החילונית והליברלית לאחר חודשים של פילוג וחוסר ודאות מאז שעלו האיסלאמיסטים לשלטון בבחירות שנערכו בקיץ.

 

"אנחנו רוצים לשנות את כל המצב, 'האחים' גנבו את המהפכה", אמר רפעת מגדי, מהנדס שהגיע להפגנה והצטרף לתהלוכה של כ-2,000 מפגינים שצעדו מרובע שוברה בקהיר לכיכר. "אנשים התעוררו בגלל הטעויות שלו ובבחירות חדשות הם (האחים המוסלמים, ר"ק) לא יקבלו קולות".

 

על פי הצו המרכזי שפרסם מורסי בשבוע שעבר, כל ההחלטות שקיבל מאז עלייתו לשלטון ועד

לכינון חוקה חדשה אינן יכולות להיות מבוטלות על ידי בית המשפט או על ידי כל סמכות אחרת. משמעות הדבר היא שמורסי מציב עצמו מעבר לכל פיקוח של רשות כלשהי. בנוסף, הוא אסר על פיזור הוועדה השוקדת על ניסוח החוקה, והעניק לה חודשיים נוספים להשלים את עבודתה. תוך 60 יום מרגע אישור החוקה החדשה אמורות להתקיים בחירות במצרים. בנוסף לכך, מורסי הוציא צו המגן על מועצת השורא, הבית העליון של הפרלמנט, מפני פיזור, לאחר שבית המשפט כבר פיזר לפני כמה חודשים את הבית התחתון של הפרלמנט. מורסי גם הדיח מתפקידו את התובע הכללי ואמר כי ייתכן שהמעורבים בדיכוי ההפגנות בזמן המהפכה נגד מובארק יועמדו שוב לדין.


פורסם לראשונה 27/11/2012 17:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"דיקטטור עולה". שלט שהניפו מפגינים בכיכר תחריר, הערב
צילום: רויטרס
מומלצים