שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, EPA

בגדה כבר חוגגים: עצרות, ריקודים ודגלים

אלפי פלסטינים משתתפים בהפגנות תמיכה באבו מאזן ברחבי הגדה. התלמידים שוחררו מוקדם מבתי הספר, דגלי פלסטין מתנוססים בהמוניהם. חמאס אישר לפתח לקיים עצרת תמיכה יוצאת דופן גם ברצועת עזה. הלילה: ההצבעה באו"ם

חוגגים עוד לפני ההצבעה: לפלסטינים מובטח רוב עצום בהצבעה על שדרוג המעמד באו"ם, וכבר בשעות הצהריים (יום ה') החלו עצרות ברחבי הגדה המערבית שמציינות את היום ההיסטורי, כ"ט בנובמבר הפלסטיני. 

 

אלפים רבים של פלסטינים משתתפים בעצרות תמיכה באבו מאזן ובפנייה הפלסטינית לאו"ם, שמתקיימות במרכזי הערים בגדה וכוללות גם ריקודי פולקלור פלסטיני. בהפגנה בחברון מול בניין העירייה מתנוססים דגלי פתח ודגלי פלסטין ונוכחים בה גם תומכים ונציגים של הפלגים הפלסטיניים האחרים. העצרת נערכת לאחר פגישות שערכו מנהיגי הפלגים בכדי להביע אחדות שורות, בעקבות מבצע "עמוד ענן".

 

 

עדיין לא מספר 194. ברמאללה משקיפים על פלסטין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עדיין לא מספר 194. ברמאללה משקיפים על פלסטין(צילום: AFP)

 

גם נשים הגיעו להפגנה ברמאללה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גם נשים הגיעו להפגנה ברמאללה(צילום: AFP)

 

גם בשכם מתקיימת עצרת גדולה שארגן המושל ג'יברין בכרי בכיכר השוהדא, הכיכר המרכזית בעיר. בעצרת זו ובאחרות משתתפים גם תלמידי בתי הספר, אחרי שיום הלימודים ברשות הפלסטינית הסתיים בשעה מוקדמת לרגל האירועים. בכל העצרות נוכחים גם פעילי חמאס, אף שבאופן רשמי התנועה אינה לוקחת חלק בחגיגות. בשעות הערב יוקרן על גבי מסכי ענק נאומו של אבו מאזן מול העצרת הכללית. בבית לחם יוקרן הנאום על גדר ההפרדה.

  

הפלסטינים: נבחן את קשרינו עם המתנגדות

הפגנה יוצאת דופן מתקיימת ברצועת עזה. תנועת פתח של אבו מאזן ארגנה את העצרת בעזה, וגם היא נועדה לתמוך במהלך הפלסטיני באו"ם. בחמאס אישרו את ההפגנה ואנשיה אינם מתערבים בנעשה בה. בתוך כך הודיע משרד החוץ הפלסטיני כי הרשות הפלסטינית תבחן מחדש את יחסיה וקשריה עם המדינות אשר צפויות להתנגד או להימנע לבקשה הפלסטינית לשדרוג המעמד.

 

ערפאת ואבו מאזן על קירות בניין עיריית חברון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ערפאת ואבו מאזן על קירות בניין עיריית חברון(צילום: AFP)

ובעזה - הפגנה נדירה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ובעזה - הפגנה נדירה(צילום: AFP)

 

 

בגדה ובעזה יש רוב למהלך של אבו מאזן, אבל לא קונצנזוס. תושב רמאללה אמר כי "אני תומך בפנייה לאו"ם, מכיוון שאני חושב שאנחנו יכולים לזכות בתמיכה של הקהילה הבינלאומית. המצב הבינלאומי הנוכחי טוב עבורנו". בן עירו אמר עם זאת כי "ההצעה תוביל להפסד גדול עבור הפלסטינים, מכיוון שכמה מדינות יפסיקו את הסיוע לגדה".

  

אבו מאזן: 6 שנים התכוננו להכרזה על מדינה

אבו מאזן, שהגיע לניו-יורק, אמר כי למרות הלחצים ברשות לא נסוגו מהחלטתם לפנות לעצרת הכללית לשם שדרוג המעמד. הוא התייחס גם לאיומים מצד ישראל ואמר כי אינו חושש מהם ולא הגביר את האבטחה עליו. "אם ישראל תרצה לפגוע בי היא יכולה לעשות זאת משום שאני חי תחת כיבוש כמו כל הפלסטינים", טען אבו מאזן. הוא ציין כי "כל העולם ראה כיצד הפלסטינים התכוננו בשש השנים האחרונות להכרזה על מדינה בכל המוסדות הפוליטיים, הביטחוניים והשירותיים שלהם".

 

הפלסטינים צפויים לזכות בתמיכת כמעט כל מדינות אסיה ואפריקה, אבל הצבעת המדינות האירופיות היא שמראה את עומק המפולת המדינית של ישראל. הבוקר הסחף נמשך, וגרמניה הודיעה כי תימנע. "לא נוכל להצביע נגד הפלסטינים", אמרו הגרמנים - שהצטרפו בכך לאוסטרליה ולבריטניה, שככל הנראה תימנע אף היא. לפי ההערכות גם צ'כיה שהתכוונה להתנגד תבחר להימנע. המשמעות היא שאף מדינה אירופית לא תצביע נגד הפלסטינים. לפחות 15 מדינות אירופיות יתמכו בהצעה והשאר יימנעו.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו בטוח כי ההחלטה באו"ם לא תשנה דבר בשטח. לדברי נתניהו, החלטה על פלסטין כמשקיפה באו"ם "לא תקדם את הקמתה של מדינה פלסטינית, אלא תרחיק אותה". בביקור במרכז מורשת בגין, אמר נתניהו כי "ידה של ישראל תמיד מושטת לשלום, אבל לא תקום מדינה פלסטינית בלי הכרה במדינת ישראל כמדינתו של העם היהודי. לא תקום מדינה פלסטינית בלי הכרזה על סיום הסכסוך ולא תקום מדינה פלסטינית בלי סידורי ביטחון אמיתיים שיגנו על מדינת ישראל ואזרחיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוגגים בעזה
צילום: AFP
תומכים באבו מאזן
צילום: AFP
מומלצים