שתף קטע נבחר

תקדים: בית משפט התיר לזוג הומואים להתגרש

בית דין רבני סירב לדון בבקשת פרופ' עוזי אבן וד"ר עמית קמה, שביקשו להתגרש ולכן הם פנו לבית משפט לענייני משפחה, שקבע כי הוא הפורום שיכול להתיר את נישואיהם

פסיקה תקדימית, המהווה בשורה לזוגות החד-מיניים: בית המשפט לענייני משפחה ברמת-גן התיר לבני הזוג פרופ' עוזי אבן וד"ר עמית קמה להתגרש. בפסיקה ראשונה מסוגה קבע השופט יחזקאל אליהו כי בית המשפט לענייני משפחה הוא "הפורום הטבעי, הפורום הנאות לדון בתביעת גירושין מסוג זה, לאור העובדה שבית הדין הרבני אינו מכיר בנישואים חד מיניים ורואה בהם חטא". עוד קבע השופט כי בית הדין הרבני הינו "פורום זר ומלאכותי לדון בנושא".

 

עוד בחדשות:

ישראל תבנה ב-E1? 'הממשלה מפחדת מאובמה'

יום זכויות בעלי המוגבלויות: כמחצית לא הועסקו

איראן: "מנהל אתר פורנו" התחרט וניצל ממוות

 

פרופ' אבן אמר כי לא הייתה דרך חוקית להפוך מנשוי לגרוש. "זה מצב אבסורדי ואני נלחם בזה שלוש שנים", הוא אמר. "הכרתי מישהו אחר ואני חי איתו. הוא אזרח זר ומשרד הפנים כל פעם מחמיץ את פניו ורוצה לגרש אותו וזה הפריע לי, כי לא יכולתי להמשיך בחיי בלי לפתור את בעיית הגירושים שלי. לא יכלו לתת לו אשרת שהייה, אלא אשרת תייר בגלל שאני נשוי ולא הייתה דרך חוקית להתגרש".

 

פרופ' אבן וד"ר קמה ב-2005 (צילום: אביגיל עוזי) (צילום: אביגיל עוזי)
פרופ' אבן וד"ר קמה ב-2005(צילום: אביגיל עוזי)

 

הוא סיפר כי לאחר מסע ייסורים החליט למצוא דרך מקורית להתגרש. "בהתחלה פנינו לסמכות החוקית, בית הדין הרבני, וכשהגשנו את הבקשה החלה מהומת אלוהים. הם סירבו לרשום את המסמכים, לקבל את האגרה, לקבוע דיון, אמרו לנו תחכו. אז חיכינו כמה ימים. בסוף נמאס לי לחכות ומשכתי את התביעה משם, והגשתי את התביעה לבית דין לענייני משפחה".

 

הוא אמר כי פסק הדין הוא תקדים שיכול לשמש את כולם ולא רק את הקהילה הגאה. "עכשיו נראה מה משרד הפנים יעשה. אם הוא יקיים את פסק הדין. אני בספק אם משרד הפנים יגלה נאורות", אמר פרופ' אבן. "מה הבעיה שלהם לשנות את הרישום שלי כנשוי? מה, הם מכריחים אותי להיות נשוי לאדם שאני לא נשוי לו?"

 

"אם הצלחתי בפעם הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל קצת לקעקע את הרודנות של הממסד הדתי בחיים האישיים של כולנו, אז אני מסופק מאוד", אמר ל-ynet ד"ר קמה, מרצה בכיר לתקשורת בממכללת עמק יזרעאל. "אתמול בערב חברים החלו לשלוח לי ברכות מזל טוב. זה לא בדיוק האירוע המשמח של חיי פירוק יחסים אחרי 25 שנה. הגירושים הללו לא משמחים, אבל יש סיפוק של הצלחה מהמאבק הזה. הדלת לזוגות חד מיניים נפתחה בגדול, אבל אני מקווה שהצלחנו לפתוח דלת לזוגות הטרוסקסואלים".

 

"שאלו אותי למה אנחנו הראשונים", הוסיף ד"ר קמה. "אמרתי שאני לא יודע ושאלתי את עצמי למה אף אחד לא פנה לבית דין לענייני משפחה בעבר. הזוג הבא יוכל להסתמך על המקרה שלנו כתקדים. זה הישג לכל החברה הישראלית. אני תופש את זה כשינוי חברתי שרלוונטי לכל אזרחי מדינת ישראל. זה לא כמו המאבקים הקודמים. פה פרצתי דרך לכל אזרח, בתנאי שהוא לא התחתן ברבנות". את השניים ייצגה עו"ד יהודית מייזלס.

 

חיים בנפרד מ-2009

בני הזוג התחתנו בקנדה ונישואיהם נרשמו במשרד הפנים בישראל. הנישואים נקלעו למשבר ומאז שנת 2009 הם חיים בנפרד. במסגרת ההליכים לסיום קשר הנישואים ביניהם, ערכו השניים הסכם פרידה, שקיבל תוקף של פסק דין על ידי בית המשפט לענייני משפחה בשנת 2011. במסגרת פסק הדין, שאישר את ההסכם, ביקשו בני הזוג מבית המשפט להמליץ למשרד הפנים למחוק את הרישום "נשוי", מפני שאין הליך במדינת ישראל שיכול לבטל את מעמדם כנשואים.

 

השופט המליץ למשרד הפנים למחוק את הרישום, אולם משרד הפנים סירב לשנות את רישום השניים כנשואים על בסיס ההסכם בלבד. לצורך הגירושים היו השניים צריכים לפנות לבית דין רבני. בית הדין הרבני סירב לפתוח תיק גירושין וסירב לקבל את התביעה - מכיוון שנישואים של שני גברים אינם מוכרים על פי דין ותורה ולכן בית הדין אינו רואה בנישואים אלו תקפים.

 

לפיכך, הגישו השניים לבית המשפט לענייני משפחה ברמת גן תביעה למתן פסק דין

 להתרת נישואיהם. השופט כתב בפסיקתו: "לעומת זאת, בתי משפט האזרחיים על ערכאותיו השונות קבעו בשורה ארוכה של פסקי דין כי לבני זוג הומוסקסואלים מוענקות זכויות לפי חוקים והסדרים ספציפיים. בנסיבות אלו, לאור עמדת הדין הדתי באשר לשני צדדים מחד, ומאידך ההליכים שהתנהלו בעניינם של הצדדים בבית משפט זה והדין ההליכות הכלכליות שגובשו בערכאות האזרחיות במרוצת השנים בעניין זוגות חד מיניים - מובילים כולם, כל 'הזיקות' למסקנה כי הפורום הנאות והטבעי לדון בתביעה הינו בית המשפט לענייני משפחה וכי בית הדין הרבני הינו פורום 'זר' ו'מלאכותי' לדון בו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל כהן
ד"ר קמה ופרופ' אבן. "פורצי דרך"
צילום: טל כהן
מומלצים