שתף קטע נבחר

ישראל תבנה ב-E1? 'הממשלה מפחדת מאובמה'

בעוד פעילי השטח מבהירים כי מדובר ב"דגל אדום עבור האמריקנים", תושבי מעלה אדומים תומכים בהחלטת התשיעייה לאשר בנייה במקום, אך מפקפקים ביישומה. "אנחנו פראיירים, בסוף כל המדרכות והרחובות שבנינו יעברו לפלסטינים"

הצהרת כוונות מדינית שתוביל לעימות קשה מול הממשל האמריקני או מהלך פוליטי שנועד להביא קולות ובוחרים ללא משמעות מעשית - החלטת "התשיעייה" לאשר בנייה של 3,000 יחידות דיור בירושלים וביהודה ושומרון עוררה תגובות סוערות מימין ומשמאל. בשטח עצמו - אזרחים הגרים בסמוך ופעילים המעורים בהיסטוריית הבנייה באזור - בעיקר מפקפקים ביישום המהלך.

 

"מי שבונה את הדבר הזה אומר בעצם 'אני לא מאמין בשתי מדינות לשני עמים'", אמר ל-ynet אלוף-משנה (מיל') שאול אריאלי, חבר המועצה לשלום. "זו ממש השתנה מהמקפצה. המחיר שנשלם על זה הוא בלתי הגיוני בעליל, זו הליכה ראש בראש עם האמריקנים ומתן לגיטימציה לפלסטינים לפנות לבית הדין הבינלאומי בהאג".

 

על פי אריאלי, שנחשב לאחד מברי הסמכא בכל הקשור לבנייה ישראלית בקווי התפר, ההחלטה אינה מאפשרת חרטה. "צריך להבין שבנייה שם זה לא כמה דירות חדשות או אפילו מאחז חדש. מדובר על אלפי יחידות דיור, בתי מלון, בית עלמין. ברור שאנשים גם ילכו לגור שם בעקבות הקרבה לירושלים, שאין כבר מקום לבנות בה".

 

בהחלטת השרים, שהוגדרה על ידי גורם מדיני כתואמת את מפת האינטרסים האסטרטגיים של ישראל, אושר גם קידום הליכי תכנון של אלפי יחידות דיור נוספות בירושלים ובגושי ההתיישבות, לרבות בקטע המחבר בין מעלה אדומים לירושלים (E1). על פי הערכות מבוססות, יישומה בשטח "מחסל" למעשה כל סיכוי ליצירת רצף פלסטיני טריטוריאלי באזור מזרח ירושלים.

 

בכפוף לכך, מייחס אריאלי למהלך בעיקר הצהרה פוליטית לפני הבחירות הקרבות. "האמריקנים לא רבו איתנו על שום דבר למעט E1, זה דגל אדום בשבילם. זה מצעד איוולת והכול יכול לקרות, אבל אני מאמין שזה מכוון בעיקר כמהלך תגובה למצביעי הימין ולא יותר מזה".

 

גם בשטח עצמו הביעו ספק באשר לרצינות כוונות הממשלה. "אני שמחה על האישור הזה, זה מה שצריך לעשות, אבל ברור לי ולכל השכנים שלי ששום דבר לא באמת יקרה פה", אמרה רינת, תושבת מעלה אדומים. "אם היו רוצים, כבר מזמן היו בונים פה. הכול מוכן, רק חסר בתים, אבל במציאות הממשלה מפחדת מאובמה. זה הכול כדי שנצביע ליכוד, אם זה ייראה כמשהו שבאמת קורה, כולנו נצביע ביבי ונתמוך בו, אבל בינתיים זה לא נראה ככה, וחבל בשבילו - הוא רק מפסיד מצביעים".

 


אזור מעלה אדומים (צילום: אילן ארד, Lowshot ) (צילום: אילן ארד, Lowshot )
אזור מעלה אדומים(צילום: אילן ארד, Lowshot )
 

האזור המיועד להקמת השכונה החדשה אכן נהנה מהשקעה עצומה בתשתיות. כבישים, כיכרות, תאורה ואפילו עבודות גינון כבר נעשו בשטח, אך בתים עדיין אין. תושבי מעלה אדומים שתומכים בתוכנית לא רואים כאלה נבנים בקרוב. 

 

"אני אהיה הראשון שהולך לגור שם ואני תומך מאוד בממשלה שקיבלה את ההחלטה, הם צריכים לצפצף על העולם ולבנות, אבל אני אברך אותם רק כשאראה טופס 4", הסביר יוסף, שמתגורר בירושלים ועובד במעלה אדומים. "בינתיים עשו שם הכול. יש עיר שלמה, רק בלי בתים. הגיע הזמן שנראה לפלסטינים שגם אנחנו יוזמים ונבנה באמת ולא סתם. אנחנו פראיירים, בסוף מה שיקרה זה שכל המדרכות והמעקות והרחובות שבנינו יעברו לפלסטינים".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אזור מעלה אדומים
צילום: אילן ארד, Lowshot
מומלצים