שתף קטע נבחר

בדיקות הדם מושלמות: טל מגדלת תינוק טבעוני

טל חייקין, צמחונית בעצמה מגיל חמש, מגדלת את בנה ינאי כטבעוני מגיל 5 חודשים ומתגאה בבדיקות דם מושלמות והתפתחות תקינה. בטור אישי היא מסבירה למה זה הכי בריא לכולנו ורוצה לזעוק: "איך אתם נותנים לילד שלכם קציצות עוף?"

זה התחיל כשהייתי ילדה מושבניקית. קיבלתי מסבא שני אפרוחי ברווזים מתוקים וצהבהבים. יום אחד, כשבאתי לשחק איתם כהרגלי בחצר של סבא וסבתא, הם כבר לא היו שם. בתחושת מועקה רצתי בדמעות למקרר הישן של סבתי האהובה. כשפתחתי אותו ראיתי שני הרים גדולים מכוסים בניילון פח שחור - ידעתי שאלה הברווזים שלי.

 

סבתא הסבירה שהם היו גדולים דיים ומלאי שומן טוב, ולכן לקחה אותם בבוקר לשוחט בנתניה. נפרדתי בצער מהברווזים שכל כך אהבתי ושאהבו אותי, ולא הסכמתי לאכול אותם כשהוגשו לשולחן. מאז אותו יום, כילדה בת חמש, הפסקתי לאכול בעלי חיים והפכתי לצמחונית.

 

 

קראו עוד על טבעונות וצמחונות :

 

לפני שבעה חודשים, כשראיתי את ההרצאה של גארי יורופסקי, הבנתי שעשיתי רק חצי מהדרך שתכננתי לעשות. בן זוגי ואני הפסקנו לאכול מוצרים מן החי אבל ינאי, הבן הקטן שלנו, היה אז בדיוק בן חמישה חודשים, סביב הגיל שבו מתחילים לאכול מזון מוצק.

 

כדיאטנית קלינית בבית החולים הדסה לא הייתי מודאגת מהשינוי בתזונה שלנו, ההורים, אך הייתי בטוחה שיהיה זה לא אחראי מצדנו ליצור לינאי הקטן חוסרים תזונתיים בשלב גדילה קריטי כל כך. חוסרים בחלבון, סידן, ויטמין B12 ואחרים עשויים לפגוע קשות בתינוק, לכן החלטנו שינאי יגדל בשנים הראשונות כצמחוני "בלבד" ויאכל ביצים ומוצרי חלב.

 

כל דיאטנית יודעת שתזונה המבוססת בעיקר על מזונות מהצומח היא הבריאה ביותר. אבל מה בנוגע לתזונה צמחית בלבד, ללא מוצרים מן החי? האם תזונה טבעונית מסוכנת לתינוקות וילדים? לשאלה זו לא התייחסו אפילו פעם אחת בכל שנות לימודיי לשני תארים גבוהים, לכן החלטתי ללמוד את הנושא בעצמי.

 

האם תזונה טבעונית מסוכנת לילדים? טל חייקין ובנה ינאי (צילום: נועה לזר) (צילום: נועה לזר)
האם תזונה טבעונית מסוכנת לילדים? טל חייקין ובנה ינאי(צילום: נועה לזר)

 

בדיקות הדם מושלמות

במשך כשלושה שבועות קראתי עד אמצע הלילה, נרגשת ופעורת פה, את עשרות המחקרים הקליניים העוסקים בשאלה זו, וגיליתי להפתעתי הרבה שהתשובה חד-משמעית: לא. אין סכנה בתזונה טבעונית מאוזנת.

 

כבר בשבוע הראשון למחקר העברתי את ינאי לטבעונות מלאה, וללא כל חשש. היום, לינאי בן השנה יש תוצאות בדיקות דם מושלמות, הוא הולך ומקשקש ונמצא מעל העקומות לגובה ומעל הממוצע בכל בדיקות ההתפתחות.

 

אם להודות על האמת, ההפתעה הגדולה ביותר שנתקלתי בה כטבעונית טרייה שהיא גם אשת מקצוע בתחום התזונה, היא כמה הפיכתי לטבעונית מטעמי מוסר מתאימה לכל מה שאני יודעת על גוף האדם ועל מה שתורם לבריאותו. הפכנו לטבעונים מתוך עיקרון והרווחנו את הבריאות כבונוס, ואת כל המתנה הנפלאה הזו אנו מעניקים לינאי. אני מרגישה שקיבלנו הרבה יותר משיכולנו לבקש.

 

היום, כשאני רואה אמהות מאכילות את ילדיהם בבשר, בביצים ובחלב, אחרי כל מה שלמדתי, אני ממש רוצה לצעוק "איך את ממשיכה לתת לתינוק שלך קציצות עוף? זה פשוט נורא לבריאותו!".

  

באופן מפתיע, דווקא האימהות חיברה אותי לטבעונות יותר מכל. אני מניקה את ינאי ויודעת עד כמה הנקה יכולה להיות קשה ומכאיבה, עד כמה נורא זה גודש ודלקת בשד וכמה הם מחלישים. כאמא שיודעת מה הן אהבה ודאגה אין-סופית לינאי, אני לא יכולה לדמיין מה עוברת פרה, חיה אינטיליגנטית, שמיד עם הלידה לוקחים ממנה את בנה או בתה.

 

איזה כאב עצום ובלתי נתפס גורמת ההפרדה ביניהם. כמה קשה לפרה כאובה ומלאת הורמונים להפוך לעבד של האדם - מכונה לייצור חלב. נזכרתי במשפט שחבריי מהקיבוץ אמרו לי פעם: "כל הקיבוץ יודע מתי מפרידים את העגל מהפרה". הבכי הבלתי פוסק וקורע הלב מפלח את השקט הפסטורלי סביב הרפת ימים רבים אחרי ההפרדה.

 

הבית שלנו טבעוני, אבל אני רגישה לעובדה שינאי עדיין קטן ולא מבין. אם יראה מחוץ לבית חבר אוכל משהו שאינו טבעוני, ולא ירצה את החטיף הטבעוני שאני מציעה לו, לא אתעקש. כשיגדל ויבין שבעלי החיים הם חברים שלנו, ואנחנו לא אוכלים את החברים שלנו, אני נוטה להאמין שיבחר בטבעונות. ילדים מחוברים בעוצמה רגשית גבוהה ליצורים חיים אחרים והם מלאי חמלה.

 

לשואלים מה יהיה אם יבחר אחרת, אני עונה שבביתנו יאכל אוכל טבעוני ומחוץ לו יאכל כל מה שיבחר.

 

אנשים רבים מפחדים מטבעונות, כנראה שחלק מזה באשמתי. כסטודנטית גדלתי תחת כנפיהן של חברות המזון הגדולות, דרך הרצאות, כנסים מרשימים, עיתונים מדעיים, מתנות וצ'ופרים. הפכתי ללוביסטית שלהן, ובעבודתי עם חולים גוננתי על מוצרי החלב והביצים בחריפות. ולא - לא שילמו לי משכורת! הפכתי, בחינם, לאחת מתוך המפחידים הרבים כנגד טבעונות.

 

"אנחנו לא אוכלים את החברים שלנו". ינאי חייקין (צילום: באדיבות מירית, פרחי מים) (צילום: באדיבות מירית, פרחי מים)
"אנחנו לא אוכלים את החברים שלנו". ינאי חייקין(צילום: באדיבות מירית, פרחי מים)

 

אז מהם הפחדים העיקריים שהושרשו בי, ומה האמת לגביהם?

 

1. מחסור בחלבון

מחסור בחלבון הוא תופעה נדירה בקרב ילדים טבעונים, אולם תינוקות טבעונים שאינם יונקים עלולים להגיע למחסור כזה, לכן הם זקוקים לתוספת פורמולה לתינוקות. תינוקות יונקים מקבלים את מלוא כמויות החלבון הנדרשות.

 

אכילת מגוון מזונות מהצומח - פירות, ירקות, דגנים, שורשים, קטניות, אגוזים וזרעונים - תספק את כל חומצות האמינו החיוניות.

 

2. סויה והתפתחות מינית מוקדמת

התפתחות מינית מוקדמת שכיחה מאוד במדינות המערב, אך גם המחקר המדעי המתקדם ביותר כיום אינו מצליח להוכיח כי יש לכך קשר לצריכת מוצרי סויה.

 

מאידך גיסא, הגורמים העיקריים שנמצאו להתפתחות מינית מוקדמת הם השמנת יתר וצריכת חלבון מן החי. ניתן להבין זאת מאחר שפרות לחלב נמצאות בהריון רוב הזמן, לכן החלב שלהן מכיל כמויות גבוהות של אסטרוגן ופרוגסטרון, כמו אצל אישה הרה.

 

סויה, לעומת זאת, מכילה פיטואסטרוגן, מולקולה המזכירה במבנה את הורמון האסטרוגן בבעלי חיים, אך הפעילות האסטרוגנית שלה זניחה.

 

3. B12 בתזונה טבעונית

אף חיה בטבע אינה מייצרת B12, עושה זאת רק חיידק מסוג ארכיאבקטריה הנמצא בעיקר במים ובאדמה. חיות המשק צורכות אותו כשהן מלחכות עשב עם אדמה, והקופים הדומים לנו צורכים אותו על ידי אכילת שורשים טריים עם שאריות אדמה המכילה את החיידק, ושתיית מים שלא הוסיפו להם כלור.

 

בעולם המערבי כיום הירקות והשורשים מגיעים שטופים ונקיים מאדמה. הם אינם טריים דיים, ולרוב יקולפו מקליפתם ויבושלו. בנוסף, אנו שותים מים הנקיים ממזהמים אבל גם מהחיידק הטוב.

 

משום כך, אין לנו ברירה אלא לקחת תוסף ולתסף את התינוקות והילדים, אחרת אנו מעמידים אותם בפני נזקים קשים ובלתי הפיכים הנובעים מחוסר ב-B12.

 

4. סידן

למרות הסברה הרווחת והפרסומת "שלושה מוצרי חלב ביום", החלב איננו המקור האידיאלי לסידן בילדים ומבוגרים. באופן פרדוקסלי חלבוני החלב גורמים לדלדול מסת העצם. 

 

חלבונים מן החי מכילים חומצה אורגנית המזיקה לגוף, ובכדי לסתור את החומציות הזאת הגוף מפרק את מינרלי העצם. בית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת הרווארד דאג לפרסם זאת באתר שלו.

 

ישנם מקורות רבים לסידן מהצומח שאינם מלווים בפירוק עצם. ספיגת סידן מכרוב וברוקלי, לדוגמה, כפולה מספיגת סידן בחלב פרה.

 

5. ברזל

צמחונים נמצאים בסיכון מוגבר לאנמיה לעומת הטבעונים, כיוון שמוצרי החלב והביצים הם מעכבי ספיגת ברזל. ברזל מן החי נמצא בדם החיה והוא נספג באופן מושלם, אבל כאן הבעיה - גוף האדם יודע לווסת ספיגת ברזל רק כשהוא מגיע ממקור צמחי.

 

ברזל המגיע מבעלי חיים נספג ללא בקרה. הגוף אינו יודע להיפטר מעודפי ברזל, והברזל העודף הופך למחמצן פעיל וקשור ברמת דלקת גבוהה, מחלות אוטואימיוניות, סוכרת ועוד. טבעונים כקבוצה לא נוטים לסבול ממחסור בברזל.

 

6. הפרעות אכילה

בני נוער הנוטים לפתח הפרעות אכילה מאמצים לעתים קרובות את הצמחונות או הטבעונות כחלק מאסטרטגיית הימנעות ממזונות עתירי קלוריות וצמצום מזונות באופן כללי. אולם, לא נמצא קשר בין קיום אורח חיים טבעוני או צמחוני להתפתחות של הפרעות אכילה.

 

7. צמיחה לגובה

אמנם נמצא שילדים טבעונים נוטים להיות מעט רזים יותר מילדים אוכלי כל, אך אין הם נמוכים יותר.

 

חששותיי מהעתיד חלפו בעזרת המחקר המדעי ובעזרת מפגש מקרי עם שני אחים בני 8 ו-10 שגדלו כטבעונים מינקות. הם גבוהים וחסונים, ללא חוסרים תזונתיים וללא בעיות חברתיות. הם תיארו בצורה מתוקה את היעדר הקונפליקט הפנימי של אכילת החיות שהם אוהבים, ואולי היעדר זה גרם לילדים הללו להיות נינוחים להפליא.

 

עם זאת, יש להיזהר מתזונה טבעונית חד-גונית ובלתי מאוזנת העלולה להוביל לחוסרים תזונתיים, ולהתייעץ עם מומחים בנושא.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית, מומחית לסוכרת ולמחלות פנימיות. חייקין תרצה ותשיב על שאלות בנושא בפאנל יועצים במיוחד בנושא טבעונות במשפחה, שייערך מחר (ד'), 19 בדצמבר, בשעה 19:00 בבית תמי בתל אביב. לפרטים והרשמה לחצו כאן




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועה לזר
"הרווחנו את הבריאות כבונוס". טל חייקין
צילום: נועה לזר
מומלצים