עץ ברכות ומג'נונה אחת: טיול בג'ת הגלילית
מעיין פועם שהמקומיים קוראים לו "מג'נונה", עץ אלון עתיק שנותן ברכות, אמן שמכין נייר מעץ תות וצמחי מרפא שהופכים לחליטת תה בריאה וטעימה - טיול בכפר הדרוזי ג'ת שבגליל המערבי
על גבעה ברום 395 מ' מוקפת הרים וחבוקה בואדיות גדולים, בבורות מים עתיקים ובאדמות טובות, שוכן הכפר הדרוזי הקטן והציורי, ג'ת הגלילית.
בצידו הצפוני נחל ינוח ומדרומו נחל גיתה, שניהם זורמים מערבה וחוברים לוואדי הרחב של נחל בית העמק. על כל רוחבו של מוצא נחל בית העמק בואכה ג'ת, כרמי זיתים מכסיפים עם הרוח, חלקם צעירים וחלקם עצי זית באים בימים, מפותלים, חלולים ויפים להפליא.
עוד טיולים באזור בערוץ התיירות:
- תיירות חברתית: לטייל, ועל הדרך לתרום לחברה
- אידיליה במעיליא: מחכים לחג המולד ולתיירים
- הגליל המערבי: טיול בסוף המדינה שמאלה
על המפה נקרא הנחל "בית העמק" אך המקומיים קוראים לו "המג'נונה". כי בעומק ערוץ הנחל ישנו מעיין פועם,
סוג של מעיין שעיתים נובע ועיתים נפסקת נביעתו לזמן מה.
המתיישבים הדרוזים במאות הקודמות לא ידעו להסביר את התופעה, ובאין להם הסברים נטוותה אגדה מקומית-כפרית סביב המעיין, המספרת על רוללה (מכשפה) שגרה בנקבת המעיין ולפעמים נתנה מים ולפעמים עצרה אותם כי הייתה משוגעת ורצתה לשגע את כולם. לכן קראו למעיין ולכל הוואדי "המג'נונה" (המשוגעת). בימים עברו היה המעיין מציף לפעמים בעוצמה את הנחל וגם את זה שייכו לאותה רוללה-מג'נונה.
גת הייתה לג'ת
הכפר ג'ת הגלילית הוא כפר דרוזי קטן המונה היום כ-2,000 תושבים ושייך למועצה מקומית ג'ת-ינוח. תחילתו במאה ה-17, עת הגיעו הדרוזים לאזור מכיוון לבנון וסוריה ומצאו את הגבעה המרוחקת מקום מתאים להקים בו כפר, בזכות תנאי השטח ואולי גם בזכות ציון מקום קדוש של האדון אבו-ערוס, הנמצא בפתחו של הכפר העתיק.
- זה כלנית או נורית? קבלו מדריך לפריחה חורפית
25 משפחות התמקמו אז על ראש הגבעה ובנו כפר עם חומה ושערים כנגד תקיפות הבדואים, גגות בתיהם היו מחוברים וסמטאות הכפר הזעיר היו מפותלות וסייעו לחמוק בקלות מכל מבקשי רעתם. הם חצבו בורות מים לכל בית ועיבדו את אדמות הוואדיות סביב.
ממצאים ארכיאולוגים מעידים על התיישבות במקום בתקופות קדומות בהרבה, באתר הארכיאולוגי ראס כלבן שמדרום לכפר, נמצאו שרידי יישוב שהתקיים שם מתקופת הברזל ועד לתקופה הרומית. בראס כלבן נמצאו חרסים, שרידי מבצר ומערות קבורה. מדרום לכפר, על אזור סלעי מעל הנחל, נמצאו שרידים רבים של גתות לייצור יין. ייתכן ששם הכפר הוא גלגול של המילה גת.
אלון הברכה של אבו ערוס
המסורת הדרוזית מספרת על מפיץ הדת הדרוזית, אבו ערוס, שחי על הגבעה עוד במאה ה-11, מאות שנים לפני שהוקם עליה הכפר ג'ת הגלילית. הוא חי במערה והיה פוגש את חמשת חבריו מהאזור, מפיצי הדת אף הם, תחת אלון ליד למערתו או ליד זיתים שצמחו בסמוך.
בצל האלון או הזיתים, היו נאספים מפיצי הדת חדורי האמונה בכדי לשמוע את דברי התבונה של אבו ערוס ובכדי לדון בעניינים של קדושה ורוח. כיום נמצא קברו של אבו ערוס במקום שבו הייתה מערתו, מעליו כיפה וצמוד אליו נמצאת החילווה (בית התפילה הדרוזי) של ג'ת.
האלון הסמוך הפך לעץ מקודש וגדול מידות, המביא ברכה ומכונה "אלמוברכה" - עץ או מקום המביא ברכה. מאמינים נוהגים לשבת תחתיו כדי להתברך בו, לנשק את גזעו העבות ולהוביל את החתן ביום החתונה סביב העץ. לא רחוק מהאלון נמצאים שלושה עצי זית, שניים צעירים ואחד זקן ומרשים וגם הם מקודשים ומביאים ברכה.
גיבור מקומי: יגאל, נער הפלא
בימי מלחמת השחרור, כאשר ראשוני יחיעם היו נתונים במצור ורוב הניסיונות להצניח מים ומזון לתוך שטח המבצר נכשלו, היו חברי יחיעם במצוקה. לילה אחד הגיעו שני פרשים יהודים לביתו של אבו מזיאד בכפר ג'ת, הם הסבירו שכל הדרכים ליחיעם חסומות וביקשו שיעזור להם למצוא רעיון איך להעביר אוכל לנצורי יחיעם.
וכך ב-30.3.48, בשעת לילה, יצאו אבו-מזיאד עם בנו מזיאד בן העשר ועם פרתם היחידה, ועקפו את הרכס המפריד בין ג'ת ליחיעם. לפנות בוקר הגיעו למרגלות המבצר ואבו מזיאד הורה לבנו לעלות עם הפרה עד למבצר, והנחה אותו שבמקרה וייתפס עליו לספר שהוא ילד מג'ת שפרתו ברחה לו והוא בעקבותיה.
מג'יאד הצעיר הצליח להגיע אל הנצורים והשאיר להם את הפרה היחידה של משפחתו, בכדי שיהיה להם מה לאכול. אחר כך הגיע עוד מספר פעמים אל המבצר הנצור והבריח אליו מזון ונשק. לימים היה יקיר חברי יחיעם, התגייס לצבא, שם היה מוכר בשם "יגאל", השתחרר בדרגת אל"מ וזכה בשני עיטורי גבורה.
בסיפור שנכתב עליו הוא נקרא "נער הפלא". ביתו של מזיאד-יגאל, נמצא קצת מעל לכביש הראשי של הכפר, בכניסה לחצר הגדולה והמטופחת בנויה קשת גדולה שניתן לראותה מהכביש.
גינת המרפא של רשא
בשכונה החדשה מדרום לכביש הראשי של ג'ת, נמצא ביתה של רשא. רשא מגדלת באדמה שמאחורי ביתה צמחי מרפא ותבלין אורגניים ומכינה מהם חליטות תה טעימות ובריאותיות. היא לומדת אצל מומחה לצמחי מרפא של ארץ ישראל, מגדלת את הצמחים, מייבשת ומכינה חליטות בהנחייתו. מומלץ לבקר, בתיאום מראש.04-9804322 רשא.
איש הנייר
על הכביש הראשי של ג'ת הגלילית, מצפון לכיכר הצבעונית, נמצאת סדנת הנייר של יזהר. יזהר נוימן
- מבשר את החורף: לטייל בעקבות אירוס הסרגל
- "הטיול בטבע הפך לבריחה": המלצות לפינות חמד בצל המלחמה
- עששיות וציפורים: טיולים ופעילויות חינם בחנוכה של החברה להגנת הטבע
- "סוף-סוף כתבה שלא קשורה למלחמה": יצאנו לבדוק את השיפוץ בעין ג'ונס
- "לקח לי הרבה זמן לצאת מהבית": בלוגרית הטיולים חוזרת לשטח, ויש לה גם המלצה לימים אלה
שהקים את סדנת הנייר "תות נייר " במדרחוב של זיכרון יעקב, הקים בג'ת סדנה נוספת בה הוא מכין נייר מעץ תות נייר ומגדל את העץ המיוחד באדמות האזור.
מומלץ לבקר במקום ולהכיר מעט את עולם הנייר העשיר. בתאום מראש ובתשלום, ניתן להתנסות בסדנת נייר חווייתית בה מכינים נייר בדרך היפנית המסורתית, לקבל הסברים מאלפים ולחזות בסרט והדגמה. יזהר - 04-6795992.
שלושה טיולים בכפר וסביבתו
בתוך הכפר: בסמטאות ג'ת הגלילית
מומלץ להגיע לאלון ולקבר אבו ערוס דרך הכביש העוקף את ג'ת מדרום, ולפנות צפונה אל האלון הקדוש בפניה הרחבה והמשולטת, לחנות ליד האלון המרשים ולטייל בסמטאות הגרעין העתיק של הכפר. מהכפר העתיק ניתן לגלוש אל חלקו החדש של הכפר, לבקר בגינתה של רשא ובסדנת הנייר של יזהר ומשם לעלות במעלה הכפר חזרה אל הרכב.
בסביבה: אל עין מג'נונה
רדו בכביש המפותל מדרום-מזרח לכפר אל המג'נונה (נחל בית העמק), השאירו את הרכב משמאל לכביש (ממזרח) ולכו עד עין מג'נונה וחזרה. בחורף מי הנחל עולים ולפעמים צריך לחצות את הנחל בקפיצות בין האבנים או לעבור במים, הצטיידו בהתאם.
שרידי תחנת קמח בדרך למעיין מעידים על שפיעת מים בעוצמה רבה בימים עברו, מדרונות הוואדי תלולים ומעליהם מצוקי גיתה היפים, לאורך הדרך זיתים ופרחי עונה, בעין מג'נונה פינת חמד עם ספסל ובריכה האוספת את מי המעיין, קירותיה מחופים אבן ולקראת סוף החורף היא מלאה ונראית כעין כחולה ומכשפת.
במבואות הכפר: בור מים עתיק
חנו ליד בית הבד שבצד המזרחי של הכפר, לכו קצת דרומה ופנו שמאלה לשביל בין זיתים. המשיכו על השביל כמאה מטר עד למשטח סלע הנמצא בצידו הדרומי, שעליו חצוב פתח מרובע דרכו ניתן להיכנס לבור מים אדיר מימדים שמנקז אליו את מי המדרונות סביב. הבור כנראה מהתקופה הביזנטית. הצטיידו בפנס. זהירות, הבור מלא במים בחורף.
משהו קטן וטוב
אם תרצו לסעוד את ליבכם, סעו לצידו המזרחי של הכפר שם תמצאו את המסעדה המקומית של אמלאק עביד. אפשר לאכול אצלה בגטים עם שניצל או שוארמה או להזמין ארוחה דרוזית אותנטית מלאה מראש. טלפון: 04-9565623 - אמלאק.