שתף קטע נבחר

הצעצועים יוזלו ב-2013? פחות בדיקות בטיחות

באיגוד לשכות המסחר ובמכון התקנים הכינו נוהל חדש המפשט את הליכי יבוא הצעצועים לישראל וכולל ירידה במספר הבדיקות והסתמכות רבה יותר על הצהרות יצרן. היבואנים: "מחירי חלק מהצעצועים ירדו", אך האם תהיה פגיעה בבטיחות?

האם ירדו מחיריהם של רוב הצעצועים המיובאים לארץ ומגוון הצעצועים המיובאים ייגדל? כך לפחות מצהירים באיגוד לשכות המסחר, בעקבות נוהל חדש לבדיקת הצעצועים המיובאים לארץ, שנוסח בשיתוף עם מכון התקנים. לפי איגוד לשכות המסחר, הייבוא יהיה מעתה קל יותר. השינויים במשטר בדיקות הצעצועים הנכנסים לארץ ייכנסו לתוקף בין 1 ל-10 בינואר 2013.

 

  • בישראל: הלגו יקר והמובייל זול יותר בחו"ל

 

בין היתר, תפחת תדירות בדיקות הדגם, שנערכו פעם בשנה ועלו ליבואן כ-1,500 שקל לדגם. במקביל, תהיה הקלה נוספת בבדיקות תקינות ובטיחות צעצועים המיועדים לילדים מעל גיל 6.

 

לדברי מאיר קלוגהפט, יו"ר ענף יבואני הצעצועים באיגוד לשכות המסחר ומנכ"ל חברת שחק- נא: "המשמעות הינה הקלה בתהליכי היבוא ומניעת הסרבול המאפיין את הכנסת הצעצועים לשוק הישראלי. צעדים אלו יורידו ריאלית חלק ממחירי הצעצועים ואף יגדילו את מגוון הצעצועים בארץ".

  

"לא נוותר על בדיקת תכונה קריטית שמשפיעה על הבטיחות"

דליה ירון, מנהלת המעבדה לכימיה וטקסטיל במכון התקנים מסבירה: "עד כה היינו עורכים בדיקת דגם פעם בשנה ובודקים משלוחים רק לפי סימון. מינואר, נרחיב את תוקף בדיקת הדגם לצעצועים המיועדים לפעוטות עד גיל 3 - נערוך אותה אחת לשנתיים במקום אחת לשנה. בצעצועים המיועדים לבני למעלה מ-3  נערוך בדיקת דגם במקום פעם בשנה - אחת לחיי דגם".

 

זה לא עלול לפגוע בבטיחות - דגמים לא תקינים עלולים להגיע לארץ כך?

 

"לא, מפני שבכל משלוח, נבדוק בצעצועים רק את התכונה הקריטית שמשפיעה על בטיחות המשתמש. בדיקת התכונה הקריטית היא חלק מבדיקות הדגם ועליה לא נוותר. לכן יבואנים שמביאים ארצה את אותו מוצר במשך תקופה ארוכה, יוכלו להוזיל את הצעצועים. דוגמא לבדיקה קריטית היא בדיקת חלקים קטנים שיכולים לגרום לחנק, דליקות בתחפושות ורעילות במוצרים לפעוטות".

 

משלוחי צעצועים לבני למעלה מ-6 לא ייבדקו

לפי ירון, המוצרים המיובאים לארץ מחולקים ל-4 קבוצות. בכל קבוצה, יש משטר בדיקות שונה, בהתאם להשפעה של המוצרים על בריאות ובטיחות הציבור. הנושא נמצא באחריות משרד התמ"ת, כשהממונה על התקינה, הוא זה שמחליט לאיזו קבוצת מוצרים כל מוצר שייך.

 

עד כה, בקבוצה 1 - גם הדגם וגם המשלוחים נבדקים על ידי מכון התקנים. בקבוצה 2 - בדיקת הדגם נעשית במכון והמשלוחים לא נבדקים, אלא היבואן מציג תצהיר על בטיחותם, שחתום על-ידי עו"ד. בקבוצה 3, גם הדגם וגם המשלוח נסמכים על תצהיר היבואן ואילו בקבוצה 4 - כלולים מוצרים שמיועדים לתעשייה ולא נבדקים כלל על-ידי מכון התקנים.

 

"הממונה על התקינה במשרד התמ"ת, החליט להעביר את הצעצועים המיועדים לילדים מעל גיל 6 מקבוצה 1 לקבוצה 2, החל מ-10 בינואר", מסבירה ירון", "זה אומר שהדגמים שעד כה נערכו בהם גם בדיקת דגם וגם בדיקת משלוח, ייבדקו רק במשלוחים".

 

וכאן לא תהיה פגיעה בבטיחות? ובנוסף - גם פגיעה בכנסות המכון?

 

"ברמת הבטיחות - אין פגיעה, כי אנחנו בודקים את סעיפי הבטיחות הקריטיים. מצד שני, השינויים הללו מאפשרים מסחר יותר קל בצעצועים. בהחלט, למכון התקנים תהיה פחות הכנסה מהבדיקות הספציפיות האלה".

  

חיים עוז, סמנכ"ל חטיבות ענפיות באיגוד לשכות המסחר, מסר כי הנוהל החדש מסייע לשמור "הן על האינטרס הציבורי לבטיחות הצעצועים והן על הצורך לאפשר לייבואנים לתפקד בתנאי תחרות הולמת וללא הכבדות נוספות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
סמכו על היבואנים
צילום: shutterstock
מומלצים