שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    צילום: אורן דאי

    מלכת הלבבות והג'וקר: ארז מכין ארטישוק

    ארז התאהב בשתילי הארטישוק ששתל בבוסתן שלו והכין עמם 3 מתכונים מושקעים: ארטישוקים ממולאים עם טוויסט חריף, סלט ארטישוק חמצמץ וגם מרק עוף וארטישוקים עם קממבר

    לפני שבעה חורפים שתלתי עשרות שתילי ארטישוקים בבוסתן. השתילים הגיעו מאחי שגר במושב בו החקלאות מבוססת על שדות ארטישוקים רחבים. בתחילה, השתילים נראו קטנטנים וקצת מסכנים, אבל כבר באביב הראשון לחייהם הניבו כמויות מרשימות של פירות. 

     

    עוד בערוץ האוכל:

    קופי בר באיטלקית שוטפת: מתכוני ארץ המגף

    עולה מעלה מעלה: עוגת פנטונה

    קורצת בארגנטינאית: רביבה מכינה אלפחורס

     

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     

    החקלאי המדופלם שנתן לי את השתילים אמר שבמשך 7 עונות אוכל לקצור מהם ארטישוקים, ובלבד שבגמר העונה אדאג לקפח להם את כל העלים. מאז הארטישוקים אכן מילאו את תפקידם והניבו יבולים יפים - בכל שנה, ממש כפי שהבטיח לי החקלאי, הרימו ראשם, פיתחו זר עלים אימתני ומקסים והזרימו עוד ועוד ארטישוקים.

     

    אבל בשנתיים האחרונות, אם לומר את האמת, הם קצת התעייפו וכמויות הפירות שגדלו מהם הלכו ופחתו, עד שבתחילת החורף הנוכחי עשיתי מעשה. עקרתי את כל שיחי הארטישוקים שכבר היו עייפים וזקנים, ונתתי לאדמה לנוח כמו שצריך.

     

    בפעם הראשונה מאז שעברתי למתת אין לי בייבי ארטישוקים מתחת לאף, אבל אל תחשבו שזה מפריע לי להמשיך ולבשל איתם ומהם עוד ועוד תבשילים.

     

    ארטישוקים ממולאים

    חשוב לציין: בשום פנים ואופן לא להשתמש בלבבות ארטישוקים קפואים!

     

    המרכיבים:

    10-12 ארטישוקים בינוניים סגורים

     

    למילוי:

    500 גרם בשר טלה קצוץ דק (ניתן להשתמש בכתף ומכסה צלעות)

    1 לימון

    1 כוס אורז עגול

    3 כפות צנוברים קלויים

    2 בצלים קצוצים דק ומטוגנים עד הזהבה בשמן זית

    1/2 כוס עלי נענע קצוצים דק

     

    לתערובת התבלינים:

    4 תרמילי הל

    קורט קינמון

    גרגירי פלפל שחור

    מלח

     

    לרוטב:

    1 ליטר ציר עוף ביתי מסונן

    1 שומר קצוץ לקוביות גסות

    1 פלפל ירוק חריף קצוץ גס

    2 בצלים קצוצים לקוביות גסות

    1 גבעול סלרי חתוך לחתיכות בעובי של כסנטימטר

    1/2 כוס שמן זית

     

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     

    אופן ההכנה:

    1. קולפים את הארטישוקים ומנקים את התחתיות היטב. משרים במים עם מיץ לימון כדי שלא ישחירו.
    2. בינתיים מכינים את המילוי על ידי השריית האורז במים רותחים במשך כ-10 דקות. מסננים היטב את האורז ומערבבים עם בשר הטלה הקצוץ, הבצלים המטוגנים, הצנוברים, הנענע והתבלינים שכתשתם במכתש ועלי. מוסיפים מלח לפי הטעם.
    3. בסיר שטוח שיוכל להכיל את כל הארטישוקים בשכבה אחת, מחממים מעט שמן זית ומקפיצים את כל הירקות שהכנתם במשך מספר דקות.
    4. ממלאים את הארטישוקים במילוי שהכנתם ומניחים על הירקות שבסיר. מציפים בציר העוף ומבשלים על אש נמוכה במשך 45 דקות, או עד שהארטישוקים רכים.
    5. מגישים עם חצאי לימון.

     

    סלט ארטישוק לא מבושל

    המרכיבים:

    8 ארטישוקים מנוקים היטב חתוכים לפרוסות דקות

    1 אגודת עלי תרד רעננים וצעירים

    מיץ מ-2 לימונים

    2 כפות לימון כבוש קצוץ היטב

    1/3 כוס שמן זית עדין

    פלפל ירוק חריף מגולען, קצוץ דק

     

    לקרוטונים:

    1/2 חלה יבשה

    4 שיני שום כתושות

    מלח ים

    4 כפות שמן זית

    100 גרם גבינת קשקבל איכותית

     

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     

    אופן ההכנה:

    1. קורעים את החלה לקרעים בגודל של 1 סנטימטר בערך. מטפטפים שמן זית ובוזקים את השום הכתוש והמלח. מערבבים הכל ואופים בתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות, במשך כ- 15 דקות. בודקים תוך כדי שזה לא נשרף.
    2. שוטפים את עלי התרד היטב מסננים ומנערים. מערבבים את הארטישוקים עם מיץ הלימון, הלימונים הכבושים, הפלפל החריף ושמן הזית. מוסיפים לארטישוקים את עלי התרד הנקיים והקרוטונים ומערבבים קלות.
    3. מגרדים מלמעלה גבינת קשקבל ומגישים מיד.

     

    מרק עוף וארטישוקים עם קממבר

    המרכיבים:

    2 ליטר ציר עוף ביתי מסונן

    10-12 ארטישוקים קלופים חתוכים לקוביות קטנות (1/2 ס"מ עובי)

    5-6 שיני שום חצויות

    1 שורש כורכום טרי (ניתן להשיג עכשיו בשווקי האיכרים)

    מלח גס

    פלפל לבן גרוס

    2-3 בצלים בינוניים קצוצים דק

    1 כוס עלי שמיר קצוצים

    1 כיכר קטנה של קממבר איכותית בשלה

    1/2 כוס שמן זית עדין

     

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     

    אופן ההכנה:

    1. מחממים במחבת מעט שמן זית ומקפיצים את הבצלים והארטישוקים עד שיתרככו קלות. מוסיפים את ציר העוף וממשיכים בבישול עוד כ-10 דקות.
    2. מוסיפים את שורש הכורכום ושיני השום החצויות. מוסיפים את המלח והפלפל. חותכים את הקממבר למשולשים ומניחים משולש בכל קערית מרק אישית.
    3. יוצקים את המרק החם מלמעלה ומפזרים עלי שמיר בנדיבות.

     

    לכל הכתבות והמתכונים של ארז קומרובסקי

    שף ארז קומרובסקי מנהל את בית הספר לבישול גלילי

      


     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: ירון ברנר
    ארטישוקים ממולאים
    צילום: ירון ברנר
    צילום: דודו אזולאי
    ארז קומרובסקי
    צילום: דודו אזולאי
    מומלצים