שתף קטע נבחר

בג"ץ: איתנית תשלם על פינוי האסבסט בגליל

בתום למעלה מעשור למאבק התושבים, בג"ץ דחה את עתירתה של החברה שהטמינה פסולת אסבסט בגליל המערבי, והיא תצטרך לשלם מחצית מפינויו, סכום שלא יעלה על 150 מיליון שקל. היא אף חויבה לשלם הוצאות משפט בגובה 335 אלף שקל

בג"ץ דחה היום (ג) את עתירת חברת איתנית מוצרי בנייה בבעלות משפחת פדרמן, וזאת תשתתף בעלויות פינוי האסבסט בגליל המערבי. בפסק הדין קבעו שופטי בג"ץ שהחברה הכירה את המחקר המדעי על הסכנות הכרוכות בשימוש בחומר וכתבו כי: "היעדר טיפול בסיכון האסבסט - כמוהו כחשיפת האזרחים לפצצה בריאותית מתקתקת".

 

  

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אגודת "אדם טבע ודין" אמר כי "מדובר בפסק דין תקדימי ופורץ דרך בכל הנוגע לאחריות יצרן". עו"ד קרן הלפרן-מוסרי, מנהלת המחלקה המשפטית באגודה הדגישה כי פסק הדין מהווה סגירת מעגל של תהליך שהחל לפני למעלה מ-10 שנים ביחד עם תושבי הגליל המערבי: "התושבים והמבקרים בגליל המערבי יוכלו להינות בשעה טובה מסביבה בריאה וראויה שאינה מסכנת את בריאותם באופן יומיומי".

 

שברי אסבסט (צילום אילוסטרציה) ()
שברי אסבסט (צילום אילוסטרציה)

 

האסבסט שימש בעבר חומר בידוד ובנייה פופולרי. בתל-אביב למשל הוא נפוץ בעיקר במבנים שנבנו משנות ה-60 ועד סוף שנות ה-80. אולם בשנת 1976 הכירה הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) באסבסט כחומר מסרטן לאדם באופן ודאי. חברת איתנית שהוקמה ב-1952 הטמינה את פסולת האסבסט באזורי הגליל המערבי ולכן החל מאבק ממושך אדם טבע ודין והעמותה למען איכות חיים וסביבה בנהריה על טיפול בנושא.

 

לפני שנתיים חוקק החוק למניעת מפגעי אסבסט ובאפריל 2011 החל המשרד להגנת הסביבה בביצוע פרויקט איתור, פינוי וסילוק פסולת האסבסט מקרקעות הגליל המערבי. איתנית הגישה עתירה לבג"ץ למתן צו על תנאי לאחד מהסעיפים בחוק, הקובע את השתתפותה של איתנית בפינוי האסבסט.

 

לפי אותו סעיף, פרויקט הפינוי ימומן משלושה מקורות תקציביים: המדינה, הרשויות המקומיות שבתחומן מתבצע הפרויקט, ואיתנית, כאשר הסכום שתעביר איתנית יהיה שווה לסכום הכולל שיועבר מהמדינה ומהרשויות המקומיות יחד. כמו כן נקבע כי הסכום שתעביר איתנית לא יעלה על 150 מיליון שקל.

 

איתנית טענה כי הסעיף פוגע בחופש הקניין שלה, לנוכח זאת שמדובר באחריות רטרואקטיבית וחמורה ללא הוכחת אשם. כמו כן טענה איתנית כי החוק פוגע בחופש השוויון שלה משום שהיא הופלתה לרעה בהשוואה לגורמים אחרים - יבואני אסבסט, משתמשי הקצה ומזהמים עתידיים - אשר הופטרו באופן חלקי או מלא מאחריות לפסולת האסבסט.

 

בהרכב של שלושה שופטים - גרוניס, הנדל וזילברטל - קבע בג"ץ כי יש לדחות את העתירה.

 

כמו כן, בג"ץ קבע כי על איתנית לשלם הוצאות שכר וטרחת עו"ד למשיבים: 25 אלף שקל לכנסת, 70 אלף שקל לאדם טבע ודין, מועצה אזורית מטה אשר והעמותה למען איכות סביבה וחיים נהריה ו-100 אלף שקל לממשלת ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים