שתף קטע נבחר

קורסים ברשת לסטודנטים: בדקנו אם זה משתלם

הטרנד האחרון בקרב הסטודנטים הוא קורסים ברשת, אך השאלה הגדולה היא האם הם באמת יעילים ושווים את ההשקעה הכספית. שלחנו את אביב ברטלה, בוגר תואר שני במדעי הרוח, לעבור קורסים מקוונים בהסתברות ובאלגברה ליניארית, והתוצאות הפתיעו אפילו אותו

קורסים אקדמיים ברשת הפכו לחברם הטוב ביותר של הסטודנטים למדעים מדויקים, ביולוגיה, הנדסה, כלכלה ורפואה. מדובר באתרים שמציעים קורסים מקוונים בעלות של כמה מאות שקלים ובתמורה מקבלים סטודנטים מתקשים או כאלה שהחמיצו מספר רב של שיעורים חזרה על מושגים שנלמדו בקורס, אפשרות לצפייה בפתרון תרגילים וחוברות תרגילים לעבודה עצמית.

 

כתבות נוספות בנושא סטודנטים :

היתרון המשמעותי באתרים הללו, הוא שחומר הלימודים של הקורסים המקוונים מותאם למוסד האקדמי ולחוג המסוים בו לומד הסטודנט. פעמים רבות ההתלבטות נוגעת לעלות הכספית של הקורסים המקוונים, ולמרות שלרוב מבטיחים כי הכסף יוחזר במידה שלא תעברו את הקורס, שאלת היעילות של למידה מקוונת עדיין נותרת בעינה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

על מנת ולנסות לסייע בסוגיה הנ"ל, בדקתי קורס מקוון בשניים מאתרי הקורסים ברשת: אתר GOOL הוותיק ואתר ספץ החדש יותר. הרזומה האקדמי שלי כולל לימודים לתואר BA ו-MA בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל-אביב ולכן נבחרו עבורי הקורסים: סטטיסטיקה לתלמידי רפואה באתר GOOL ואלגברה ליניארית לתלמידי הנדסה באתר ספץ. שני הקורסים מיועדים לסטודנטים מאוניברסיטת תל-אביב.

 

והנה גילוי נאות: עוד בתחילת דרכי האקדמית לתואר ראשון למדתי במשך סמסטר אחד בחוג למתמטיקה ונכשלתי כישלון חרוץ בשני הקורסים הנ"ל (וגם במספר אחרים). לכן, מדובר היה באתגר אמיתי.

 

אתר GOOL: תוכן עשיר והסברים בהירים

אתר GOOL נחשב כזקן השבט בכל הקשור לקורסים מקוונים ברשת. הקורסים המוצעים כוללים את האוניברסיטאות, הטכניון, מספר רב של מכללות וגם קורסים מקיפים למוסדות אקדמיים שלא מופיעים באתר וגם למקצועות לימוד לבחינות הבגרות ולבחינה הפסיכומטרית.

 

בנוסף לכך, אתר GOOL זוכה לעדנה בקרב ציבור הסטודנטים. לפי הנתונים שנמסרו ממנהלי האתר, כ-12,500 סטודנטים רכשו מנוי באופן פרטי בשנה האחרונה ומעבר לשיתופי הפעולה עם המוסדות האקדמיים המובילים בארץ, ישנו שיתוף פעולה עם אגודות הסטודנטים ברחבי הארץ. כך למשל, בקבוצת הפייסבוק של הקורס מבוא למיקרו כלכלה באוניברסיטת בר-אילן, נכתב כי "הגענו להסכם עם מנהלי אתר GOOL שמי שירכוש קורס דרך האתר ולא יעבור אותו יקבל את כספו בחזרה".

 

מחיר: 249-149 שקל לקורס בן 30 שעות.

 

ניווט: אחרי שנבחר המוסד המבוקש, הפקולטה וכמובן הקורס עצמו ניתן בקלות לדלג בין השיעורים השונים בהתאם לנושא. בכל שיעור מוצגים הנושאים החדשים ולאחר מכן שאלות ופתרונן. מדובר בסרטוני וידאו קצרים אותם מעביר איש אקדמיה מאותו התחום שכוללים הסבר קולי וויזואלי.

 

מתוך קורס מקוון ב-GOOL. סרטונים קצרים, קצב מאפשר ()
מתוך קורס מקוון ב-GOOL. סרטונים קצרים, קצב מאפשר

 

קצב: גם בתור מי שבא כמעט ללא רקע בהסתברות, מהר מאוד מצאתי את עצמי מבין ומצליח לעקוב. קצב ההסבר מאפשר כתיבת הערות באותו הזמן ומרקר צהוב מסמן את ההסברים שנאמרים בכל רגע ורגע. ניתן כמובן לעצור, לדלג ולחזור אחורה בכל שלב.

 

תוכן: כבכל שיעור באוניברסיטה, השיעורים וסדר המושגים והשאלות מופיעים מן הקל והפשוט יותר, לנושאים המורכבים והמאתגרים. איש המקצוע שמעביר את השיעור, פותר איתך את השאלות און-ליין בכתב ידו, מה שנותן הרגשה נעימה ובעיקר אמינה.

 

תרגול: עם ההרשמה לקורס קיבלתי חוברת תרגילים שמותאמים לקורס ולמוסד האקדמי. התרגילים מסודרים בהתאם למספרי השיעורים ברשת ולכל שאלה אפשר למצוא פתרון מפורט באתר הקורס. בשיעורים הראשונים עקבתי אחרי הפתרונות שהוצגו במסגרת השיעור המקוון ובשיעורים מתקדמים יותר ניסיתי קודם לפתור את התרגיל באמצעות חוברת התרגילים ולאחר מכן השוויתי עם הפתרון. מתוך 42 שאלות שפתרתי, 36 התגלו כנכונות.

 

נקודות לשיפור: כרגע עוד אין אפשרות להיבחן עם תום הקורס ברשת ומעבר לפתרון השאלות אין מדד להצלחה או אי הצלחה בבחינת סוף הקורס בחוג הלימודים עצמו. אפשר לפתור זאת על ידי מספר בחינות אמריקאיות בסוף כל קורס.

 

השורה התחתונה: מומלץ, אך בעיקר ככלי עזר ולא מהווה תחליף לקורס אקדמי רגיל.

 

אתר ספץ: קצב לימוד סביר ותוכן עמוס

אל זירת הקורסים המקוונים נכנס בחודשים האחרונים אתר ספץ, שמבטיח לתת "פתרון מושלם לכל סטודנט שמתקשה להגיע ללימודים, או מחפש להצטיין בהם, בלי לצאת מהבית". גם במקרה הזה, ניתן למצוא קורסים מקוונים שמפולחים לפי מוסדות הלימוד השונים ומותאמים להם.

 

לאחר רכישת הקורס, השיעורים זמינים עבור הסטודנט בכל רגע נתון, דרך המחשב, הטאבלט ואפילו הטלפון הנייד. גם במקרה של ספץ, מתחייבים כי במידה והסטודנט לא עבר את הקורס הוא לא ישלם עליו. כמו כן, כל סטודנט יכול לצבור נקודות זיכוי (שנקראים "ספצים") על ידי הצטיינות בקורסים או צירוף של חברים נוספים כמנויים לאתר, ובאמצעותם הוא יכול לרכוש קורסים נוספים.

 

מחיר: 199 שקל לכל קורס.

 

ניווט: גם במקרה של ספץ, הניווט הוא די פשוט. לאחר בחירת המוסד האקדמי והקורס ניתן לבחור בין השיעורים השונים של אותו הקורס. כל שיעור מוצג בחלון נפרד וניתן לדלג קדימה או אחורה ולעצור בכל שלב.

 

אתר ספץ. ניווט די פשוט, קצב איטי יחסית ()
אתר ספץ. ניווט די פשוט, קצב איטי יחסית

 

קצב: המרצה או איש האקדמיה שמעביר את השיעור מדובר בקצב איטי יחסית (אך לא מדי) ומאפשר זמן לכתיבת הערות במחברת. במקרה של הקורס הנלמד (אלגברה לינארית לתלמידי הנדסה), הרגשתי שהיה לי צורך בחיפוש באינטרנט אחרי מושגים מסוימים שלא היו לי ברורים, וההסבר אליהם היה קצר מדי.

 

תוכן: גם פה סדר השיעורים מופיע מן הנושאים הפשוטים יותר למורכבים. הרגשתי שאפשר היה לחלק כל שיעור למספר רב יותר של שיעורים קטנים. כלומר, כשבוחרים לדוגמה את פרק 1 ("מערכות משוואות"), נפתח חלון עם הסרטון הראשון ולצידו רשימה ארוכה מדי של נושאים שיילמדו במהלך הפרק. במקום זה אפשר לחלק כל קורס למספר רב יותר של שיעורים וכך להימנע מהעומס של התכנים בכל פרק.

 

תרגול: כל רוכש מקבל ערכה של 10 שעות ובהם תרגול מוכוון הצלחה לאותו מבחן. אני חייב לומר שבמקרה הזה נעזרתי גם בתרגילים חיצוניים של סטודנטים בקורס מהאוניברסיטה. לסיום הקורס נבחנתי בבחינת סוף קורס באלגברה ליניארית לתלמידי הנדסה של אוניברסיטת תל-אביב וקיבלתי את הציון המספק (בעיניי לפחות) של 78.

 

נקודות לשיפור: כדאי לרווח את השיעורים בפרקים, כלומר חלוקה של כל קורס למספר רב של שיעורים לפי הנושאים במקום לפרקים ואז לשיעורים. באופן כללי הגרפיקה מתקדמת אולם כתב היד שמוצג בסרטונים לא תמיד קריא וברור.

 

השורה התחתונה: בהחלט מרשים ולאור הציון - גם יעיל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אביב ברטלה, הולך לאיבוד במרחבי ההסתברות
מומלצים