שתף קטע נבחר

עסקת המטוסים: ארצות הברית מרוויחה יותר

מטוסי התדלוק יסייעו בתקיפת איראן, אך יגיעו כנראה רק ב-2016. המטוס-מסוק יעזור בהגנה על אסדות הגז, אבל עלותו עצומה. הסעודים והאמירויות, שבהן גדל האיסלאם הקיצוני, ייהנו מחימוש חכם למטוסי הקרב. מה משיג בכך אובמה?

עסקת הנשק המזרח-תיכונית שעליה בישר הבוקר (יום ו') "ניו יורק טיימס" אינה העסקה הגדולה ביותר שעשתה ארצות הברית עם מדינות האזור מבחינת היקפה הכספי, כמות וסוגי כלי הנשק. אבל עסקה זו - שבמסגרתה צפויה ישראל לקבל מטוסי תדלוק חדישים, כמה V-22 אוספריי (מטוס-מסוק), מכ"מים למטוסי קרב וטילים נגד מכ"מים - היא ללא ספק עסקה מאוד קשה לביצוע מבחינה פוליטית עבור ממשל אמריקני כלשהו, ובפרט עבור ממשל אובמה.

 

דיווחים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

העסקה הזו נותנת לסעודים ולנסיכויות המפרץ יכולת לתקוף מטרות על הקרקע בטווחים ארוכים מאוד ובדיוק רב מאוד. את היכולת הזו נשבעו האמריקנים בעבר שלא יתנו למדינות ערביות עתירות נפט המטפחות את האיסלאם הקיצוני. בעסקה זו הם עושים זאת, ובגדול. לפני שנתיים חתמה ארצות הברית עם ערב הסעודית על אספקת מטוסי F-15 בשווי של יותר מ-80 מיליארד דולר. עכשיו תהיה למטוסי הקרב הללו גם את היכולת לתקוף מטרות על הקרקע מטווחים של עשרות קילומטרים, אולי אף יותר מ-100. מטרות כאלה נמצאות באיראן - אבל גם בישראל.

 

עסקה כזאת לא הייתה עוברת בבתי הקונגרס האמריקני בגלל שסעודיה - שם נולד וגדל אוסמה בן לאדן - היא ארץ הולדתו של האיסלאם הקיצוני, ומפני שהנשק הזה עשוי להגיע לידיהם של ג'יהאדיסטים וסלפיסטים במקרה של הפיכה. הסכנה לישראל, וגם לאינטרסים אמריקנים באזור, כתוצאה מנפילת נשק מתקדם שכזה לידי גורמים איסלמיים קיצוניים, אינה טעונה הסבר נוסף.

 

אין סיכוי שהחיבור בין מטוסי F-15 חדישים ל"נשק מנגד" ארוך טווח ומדויק - כפי שיימכר לסעודים ולאמירויות - היה עובר בקונגרס אילולא הומתקה הגלולה הזאת עבור המחוקקים האמריקנים באמצעות תופינים לישראל ובעזרת מתק שפתיו של הנשיא ברק אובמה בעת ביקורו בארץ. לישראל ימכרו האמריקנים טילים המתבייתים על קרינה שיכולים גם להתמודד עם סוללות SA-17 וסוגי טילי קרקע אוויר ניידים וחמקנים נוספים, וכן כאמור מטוס-מסוק, מטוסי תדלוק ומכ"מים למטוסי קרב.

 

מטוס F-15 של חיל האוויר. הסעודים יקבלו, בתוספת חימוש מדויק  (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
מטוס F-15 של חיל האוויר. הסעודים יקבלו, בתוספת חימוש מדויק (צילום: דובר צה"ל)

 

עיתוי העסקה ועיתוי הביקור של הנשיא האמריקני בישראל אינם מקריים. העסקה אומנם נתפרה במקורה בחודשים ארוכים של עבודה מאומצת של שר הביטחון לשעבר אהוד ברק ומזכיר ההגנה האמריקני הקודם לאון פאנטה. היא נועדה לתת לישראל יכולות שלא היו לה, ולשפר את יחסי ישראל-ארה"ב, שהגיעו אחרי מערכת הבחירות האחרונה לנשיאות ארצות הברית לשפל חסר תקדים.

 

ביקור אובמה בארץ נועד להסיר התנגדויות אחרונות שעלולות היו להיות לישראל ולידידיה על גבעת הקפיטול. נראה שאובמה הצליח לחלץ לא רק התנצלות ישראלית לטורקיה מפיו של ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, אלא גם את ההסכמה הסופית לעסקה, שייתכן כי יש לה היבטים נוספים שעדיין לא נחשפו.

  

מטוסי התדלוק נמכרו פעמיים

המרוויחה העיקרית מהעסקה היא ארצות הברית ובעיקר ממשל אובמה. עסקת הנשק עם איחוד האמירויות ובעיקר עם הסעודים, שתיחתם כנראה בשבוע הבא, מעניקה תעסוקה בהיקף נרחב למפעלי תעופה וחימוש בארצות הברית, שאמורים היו להיפגע מהקיצוצים האחרונים הניכרים בתקציב הפנטגון. לכן מגיע שר ההגנה האמריקני צ'אק הייגל לביקור באזור בשבוע הבא. ההישג השני שרושם לעצמו ממשל אובמה באמצעות העסקה הוא חיזוק ביטחונם העצמי של מדינות המפרץ הערביות ושל ישראל אל מול האיום האיראני.

 

ארצות הברית גם מעניקה לידידותיה במזרח התיכון יכולת לטפל באיומים קונבנציונליים תוך תיאום עימה. למשל - באיום שגורמי איסלאם קיצוני ישימו את ידם על נשק כימי בסוריה או שקבוצות סלפיות בסיני ישתלטו על סוגי נשק שלא היו עד כה באזור. חבילת הסיוע תעזור לישראל להגיב במקרה שבו חיזבאללה יצליח להעביר לרשותו סוללות טילי נ"מ חדישות, שלא היו ברשות הארגון עד כה.

  

בנוסף, אם תחליט ארצות הברית להפעיל כוח צבאי נגד איראן היא תוכל לעשות זאת בתיאום ובשיתוף עם בעלות בריתה באזור. במילים אחרות: האמריקנים בונים קואליציה אזורית שתוכל לסייע להם אם יצטרכו לפעול באזור, בין אם נגד איראן, בסוריה או במקומות אחרים.

 

המרוויחה השנייה היא ישראל. התוספת המשמעותית לזרוע הארוכה הם מטוסי התדלוק באוויר מהדגם החדיש והמתקדם של KC-135. לישראל יש, לפי מקורות זרים, תשעה מטוסי תדלוק באוויר שלמעשה אינם אלא מטוסי נוסעים ישנים מדגם בואינג 707, שהותאמו לשמש כמכליות מעופפות. אבל אם תקבל ישראל מספר נוסף של מטוסי תדלוק אמריקניים צבאיים חדישים, הדבר יכפיל את כושר התדלוק באוויר של חיל האוויר וישפר בצורה דרמטית את יכולתו להפעיל כוח אווירי גדול במשך זמן רב ולמספר גיחות גדול, למשל באיראן או בצפון סוריה.

 

מטוס תדלוק KC-135. יחליף את הבואינג 707 הישן ()
מטוס תדלוק KC-135. יחליף את הבואינג 707 הישן

 

הקוץ שבאליה זו הוא שמטוסי התדלוק האלה יועברו לחיל האוויר רק בעוד כמה שנים, וייתכן מאוד שאז ההתמודדות עם איום הגרעין האיראני תהיה כבר מאחורינו. אבל אין ספק שמטוסי התדלוק KC-135 מהווים קפיצת מדרגה ביכולת של חיל האוויר להפעיל את מלוא עוצמתו האווירית בטווחים ארוכים. אותם מטוסי תדלוק - ליבת העסקה - כבר הובטחו בעבר לישראל, בעיצומה של המחלוקת בעניין התקיפה באיראן, אבל המימוש מגיע כעת, עם רווח נוסף בצדו מבחינתם: מניעת התנגדות ידידי ישראל בקונגרס לעסקה עם הערבים.

 

טס כמטוס, ממריא כמסוק

פרט לכך, ישראל כנראה תקבל בעסקה גם את ה-V-22 אוספריי, שיהיה המטוס-מסוק הראשון בחיל האוויר. ל-V-22 יש יכולות טיסה של מטוס טורבו-פרופ (טורבו מדחף) ויכולות המראה ונחיתה של מסוק. המטוס-מסוק הזה מאפשר פעולה בטווחים ארוכים ובאזורים שבהם נשקפת למטוס סכנה מאש קרקע. למעשה זהו מסוק עם יכולות מהירות וטיסה לטווח ארוך משופרות. אבל יכולתו לשאת אנשים ומטען קטנה בשליש מהיכולת של מסוק "יסעור", שנמצא בשירות חיל האוויר כבר עשרות שנים.

 

פיתוחו של האוספריי נמשך מ-1981 והוא ידע הרבה תאונות וקשיים עד שהוצב לפני פחות מעשר שנים לשירות מבצעי במארינס ובחיל האוויר האמריקני בעירק, באפגניסטן ובאפריקה. ההצלחה הגדולה שנרשמה לזכותו הייתה הצלת שני טייסים אמריקנים שנטשו וצנחו על אדמת לוב ב-2011. עלותו של המטוס-מסוק כ-110 מיליון דולר, ובגלל אותה עלות גבוהה ביחס ליכולותיו הודיע חיל האוויר בעבר שאינו מתכוון לקנותו למרות שהתעניין בו מספר פעמים. 

 

הרמטכ"ל בני גנץ, שטס ב-V-22 בעת ביקורו האחרון בארצות הברית, השתכנע לבסוף כאשר נרמז לו שישראל תקבל אותו בתוספת מימון נדיב לרכישתו על ידי ישראל בתנאים חריגים ומחוץ לתקציב הסיוע הרגיל שמקבלת ישראל בסך 3 מיליארד דולר לשנה. במילים אחרות - ישראל תקבל בתנאי מימון נוחים מאוד מטוס-מסוק שיאפשר לה לחלץ טייסים בטווחים ארוכים ביותר, שמסוק רגיל לא יכול להגיע אליהם כלל, או שיכול להגיע אליהם באיטיות רבה שתסכן את המחולצים.

 

המטוס-מסוק V-22. מחוץ לכספי הסיוע (צילום: AP) (צילום: AP)
המטוס-מסוק V-22. מחוץ לכספי הסיוע(צילום: AP)

 

האוספריי הוכיח את עצמו בפעולות נקודתיות שביצעו האמריקנים באפריקה, אך אלו לא הצריכו יותר מ-30 עד 60 לוחמים בנקודה אחת. הוא עשוי לסייע בפעילות בעומק השטח וצפוי לשמש תוספת חשובה להגנת אסדות הגז הישראליות בים התיכון.  

 

המטוס-מסוק מסוגל לשאת 30 לוחמים בישיבה על הרצפה ולטוס לטווחים שעולים על 700 קילומטר הלוך וחזור, ולכן טוב שיהיו כמה מטוסים כאלה ברשות חיל האוויר - אבל הוא אינו מהווה מכפיל כוח רציני. לעומת זאת, המכ"ם החדיש שהאמריקאים פיתחו עבור מטוסי קרב יהווה מכפיל כוח חשוב ביותר, בעיקר בפעולות בטווחים ארוכים - אם אכן יימכר בכמויות גדולות לישראל, כפי שדווח. כך גם הטיל המשוגר מהאוויר ומתביית על קרינה של סוללות טילי נ"מ שתקבל ישראל במסגרת העסקה.

 

הכול תלוי בתנאי המימון

בסיכומו של דבר, ישראל יוצאת נשכרת ולמעשה מקבלת תקציב סיוע נוסף מארצות הברית באמצעות העסקה. הכול תלוי בתנאי המימון שיסוכמו על ידי שר ההגנה האמריקני הייגל בביקורו אצלנו שמתחיל ביום ראשון הקרוב, ובשיחות שינהל עם מארחו יעלון. הפרטים העקרוניים נסגרו כבר בין ברק לפאנטה, ושרי הביטחון הנוכחיים יצטרכו להסכים על האותיות הקטנות.

 

עם זאת, לסיכום, האפקט של העסקה לגבי ישראל יגיע למיצוי רק בעוד שנים אחדות - ולכן כנראה לא יבוא לידי ביטוי אם יהיה צורך עד שנת 2016 לתקוף את איראן. כך האמריקאים מצליחים גם להראות לישראלים שהם שומרים על היתרון האיכותי של צה"ל ובה בשעה אינם מעודדים אותנו לתקוף עצמאית באיראן.

 

ערב הסעודית והאמירויות יוצאות גם הן נשכרות מהעסקה. האמריקנים אמנם הוסיפו סעיף שמתנה את השימוש בפצצות החכמות שיקבלו מדינות ערב בפיקוח אמריקני הדוק ובהתייעצות עם ארצות הברית לפני שייעשה בהם שימוש, ולסעיף זה יש גם גיבוי טכנולוגי - נראה שהאמריקאים ישאירו בידיהם רכיבים שבלעדיהם אי אפשר יהיה להשתמש בפצצות האלה.

 

אבל מבחינת ישראל, אסור להתעלם בסכנה שבחיבור בין חימוש חכם מנגד לבין מטוסי ה-F-15 וה-F-16 שיהיו בידי מדינות הנוטות לאיסלאם הקיצוני. עם זאת, כנראה שעסקת ענק זו היא הכרח לא יגונה וחשובה ליחסים עם ארצות הברית. וזהו בעצם המרכיב החשוב ביותר מנקודת ראותה של ישראל בעסקה הנוכחית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
V-22. יכול לשאת פחות לוחמים מהיסעור
צילום: AP
KC-135. לב העסקה
צילום: gettyimages
מומלצים