שתף קטע נבחר
 

מוזיקה ללא גבולות

פסטיבל מוזיקה קאמרית בשיקאגו מנסה לשנות את החוקים ולהפוך את המוזיקה לנגישה ומובנת. גם לדוברי עברית

שיקאגו מתפארת במוזיקאים קלאסיים רבים ובמרכז קונצרטים מפורסם, ה-Chicago Symphony center שהוא ביתה של הסימפוניה. אבל מי שאינו חובב מוזיקה קלאסית, עלול למצוא את עצמנו מוותר על סגנון זה, על הקונצרטים, והדרמה שהם אוצרים בחובם. מוזיקה קלאסית נתפשת לא אחת כבלתי נגישה, לא מובנת ולעתים גם כיקרה ובלתי מושגת.

 

לא עוד! פסטיבל מוזיקה קאמרית צעיר בשיקאגו מנסה לשנות את כל החוקים, זו השנה השלישית. המייסדים של North Shore Chamber Music Festival המתקיים בנורת'ברוק (פרבר צפוני לשיקאגו), הם הכנר המפורסם ואדים גלוזמן ואשתו, הפסנתרנית אנג'לה יופה, שניהם ילידי ברית המועצות לשעבר, אשר עלו לישראל בגילאי העשרה ומצאו את עצמם חיים בשנים האחרונות באזור שיקאגו.

 

הוא בכינור, היא בפסנתר. ואדים גלוזמן ואנג'לה יופה. צילום: ג'ון קרינגס ()
הוא בכינור, היא בפסנתר. ואדים גלוזמן ואנג'לה יופה. צילום: ג'ון קרינגס

 

 

יהודים נודדים

"ישראל תמיד תהיה הבית", מצהירה יופה בשיחה מביתה בנורת'ברוק, "אבל אנחנו מוזיקאים. אנחנו מסתובבים בעולם, מוצאים את עצמנו בכל מיני מקומות. והיום יש לנו שני בסיסים, שיקאגו וישראל. אנחנו חיים כחצי שנה בכל אחד מהמקומות ואוהבים את שניהם".

 

לאחר שעזבו את ישראל כדי ללמוד, לנגן ולקבל פרסים ברחבי העולם, הגיעה המשפחה, שמורכבת כיום גם מאורלי בת ה-9 ואביבה הכלבה, לשיקאגו, בעקבות הצעה מיוחדת שקיבל גלוזמן מ-Stradivari Society. 'סטרדיברי סוסייטי' הוא גוף שיקאגואי המתווך בין כלי נגינה עתיקים וייחודיים לבין נגנים. גלוזמן, אחד מעשרות בודדות של אנשים שזכו לנגן בכינור עתיק (משנת 1689) התבקש לשם כך לגור באזור. על השאלה האם אינם חוששים לנגן בכינור החד-פעמי, עונה יופה, "אי אפשר להיות פרנואידים. זו בחירה בין להשאיר אותו בתיבה שלו או לנגן בו ולהפיח בו חיים. ואדים נזהר בו מאד אבל מאמין שצריך לנגן בו ולאפשר לאנשים להנות מהצליל המיוחד שלו. אחרת הוא רק כלי נגינה בקופסה וזה עצוב."

 

צילום: ג'ון קרינגס ()
צילום: ג'ון קרינגס

 

וכך מתייחסים בני הזוג גם לפסטיבל שייסדו. מוזיקה קאמרית, 'אליבא ד-יופה', היא מוזיקה שכולם יכולים להנות ממנה אם יהפכו אותה לנגישה ומובנת יותר. "זה פסטיבל אחר", היא אומרת. "יותר אינטימי, יותר קרוב. הקהל מרגיש כמו משפחה. הנגנים האחרים בפסטיבל הם חברים שלנו, כולם ברמה בינלאומית, ומנגנים במאות פסטיבלים ברחבי העולם, אבל הם מגיעים לפסטיבל בשיקאגו כדי לנגן עם חברים, וזה מורגש על הבמה ומורגש בקהל".

 

מוזיקה בינלאומית, שאלות בעברית

בין המשתתפים ניתן למצוא נגנים בינלאומיים מפורסמים, וחלקם הגדול קשור בדרך זו או אחרת לישראל, אם בהווה או אם בעברם. אולם, כפי שמסבירה יופה, מוזיקאים הם נודדים, ולמרות שיש להם בית, הם תמיד מסתובבים בעולם. בין הנגנים הנוודים יגיעו לפסטיבל הפסנתרן והמנצח אנדרו ליטון, ראש התזמורת הפילהרמונית בנורבגיה ומנצח בשלל תזמורות אירופאיות ואמריקאיות חשובות, הצ'לנית אני אזנבורייאן, הכנר דוד לקירוביץ, הכנר עטור הפרסים איליה קאלר, נגן הקלרינט איליה שטרנברג, נגנית הכינור ליסה שיהוטן, הצ'לן מארק קוסוור, נגנית הוויולה רוז ארמברוסט, נגן הבאס טימות'י קוב, הפסנתרן ויליאם וולפרם וכן הנגן הוויולה והמלחין הישראלי עטר ארד, החי כיום באינדיאנה. בנוסף להם ינגנו גם יופה וגלוזמן.

 

צפו בקטעים מהפסטיבל הקודם:

 

למרות כל השמות הגדולים, יופה מבקשת לא להבהל. "הרעיון שמאחורי הפסטיבל", היא אומרת, "הוא להנגיש את המוזיקה הקאמרית למאזינים. לכן אנו מקיימים את הפסטיבל בכנסייה יפהפיה ואינטימית, שמאפשרת לנו לפגוש את הקהל, לדבר איתם, לקיים הרצאות, ולנהל דיאלוג. למעשה, "היא מוסיפה בחיוך, "אפשר יהיה לשאול שאלות גם בעברית, כי יהיה מי שיוכל לתרגם על הבמה".

 

דבר נוסף שהופך את הפסטיבל לנגיש הוא מחיר הכרטיסים, שעומד על 10-40 דולר בלבד להופעה בודדת, עם אפשרות לרכישת כרטיסים לשני קונצרטים או יותר, במחיר מוזל. במחיר הכרטיס כלול גם כיבוד בהפסקות (פיצה וקפה). כמו כן, כרטיס להופעה ביום שישי כולל גם הרצאה של הנרי פוגל, לשעבר נשיא הסימפוניה של שיקאגו, שבאמתחתו הקלטות ייחודיות, וביום שבת מחיר הכרטיס כולל גם הופעה של נגנים צעירים לפני המופע המרכזי. בלובי המרכזי, מספרת יופה, תוצג תערוכה של אמנות ישראלית וימכרו תכשיטים של מעצבת ישראלית. "בסך הכל", היא אומרת, "אנחנו מייצרים מוזיקה נגישה שכל אחד יכול להבין ולהתחבר אליה, בכל שפה, בכל מדינה, בכל כלי נגינה. מוזיקה ללא גבולות".

 

‏North Shore Chamber Music Festival מתקיים בתאריכים 5,7,8 ביוני

לפרטים נוספים בקרו באתרwww.nscmf.org 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ואדים גלוזמן. צילום: ג'ון קרינגס
מומלצים