שתף קטע נבחר

קצבאות הילדים: הליכוד והחרדים נגד האוצר

חברי הקואליציה בוועדת הכספים חברו לנציגי האופוזיציה מהסיעות החרדיות, מרצ והעבודה, ויצאו נגד הקיצוץ בקצבאות הילדים בחוק ההסדרים: "רוצים להיכנס בחרדים ודופקים את כולם". ההצבעות על קיצוץ הקצבאות, כמו על הגזירות האחרות, יתקיימו בסוף החודש הבא

התקוממות גורפת וקולנית היתה היום (א') בוועדת הכספים נגד הקיצוץ בקצבאות הילדים בחוק ההסדרים. דוברי הקואליציה התחרו בדוברי האופוזיציה בהטחת הביקורת החריפה, בעיקר נגד תכלית הקיצוץ המוצהרת לאלץ את מקבלי הקצבאות החרדים לצאת לעבודה.

 

 

הם גם הפריכו את הצהרות האוצר, שהפיצוי על הפחתת הקצבאות יינתן בתגבור שירותי רווחה לילדים. בראש מבקרי הקואליציה ניצבו ח"כי הליכוד-ביתנו. נציגי סיעת יש עתיד בוועדה נעדרו מרוב הדיון וקולם לא נשמע. לביקורת הצטרפו נציגי הביטוח הלאומי.

 

רכזת הקואליציה בוועדה, ח"כ גילה גמליאל (הליכוד - ישראל ביתנו): "אמירות האוצר זה בלוף, זריית חול בעיניים, ונטיעת מחשבות שגויות. האוצר דורש לקצץ את קצבאות הילדים ובנשימה אחת מקצץ את סבסוד מעונות היום לילדים, כפי שמצאנו באחד הסעיפים החבויים בתקציב. הקיצוץ מקיף גם את כל הכנסות ההורים, כולם אנשים עובדים, ומעלה את הוצאותיהם. זהו פסק דין השופט עשרות אלפי ילדים נוספים למעגל העוני. כל התקציב ללא חזון וללא אסטרטגיה".

 

ח"כ אורלי לוי-אבקסיס (הליכוד - ישראל ביתנו) הוסיפה: "זהו משחק כפול של האוצר שמגיש לנו מצג שווא. בית המשפט היה זורק אותם מכל המדרגות. זהו סוג של הטעייה כשהם אומרים שהכסף מהקצבאות הולך לשירותים שגם מהם מקצצים כמו הקיצוץ של מיליארד שקל מהצהרונים. זהו פתח לגזילת קצבאות אחרות. אין פה תמימות יש יד מכוונת. זה לא יעבור בשקט אם אתם רק חושבים שאנחנו לא עושים שיעורי בית".

 

אפילו חברן לסיעה, ח"כ ראובן ריבלין, אמר: "הקיצוץ הוא אחת הגזירות הקשות והדרמטיות ביותר בתקציב הנוכחי. עבור משפחות רבות זהו קיצוץ של רבע מהכנסתן החודשית שמשמש לרכישת לחם ומוצרי יסודי. אבל אם נגזר עלינו לקצץ אסור להטיל אותו באופן דרסטי אלא לפרוס אותו, ובנוסף למסות את הקצבאות כך שבעלי ההכנסות הגבוהות יחזירו חלק למדינה ובעלי ההכנסות הנמוכות יקבלו את הקצבה במלואה".

 

ביטוח לאומי: הקיצוץ יגדיל את מעגל העוני ב-4%

נציגי הביטוח הלאומי נתנאלה ברקלי ורועי קרת אמרו: "הקיצוץ מנוגד לקו המנחה של המוסד האחראי לביטחון הסוציאלי. הוא יגדיל את מעגל העוני ב-4% לכ-900 אלף איש, כשהוא יוריד 35 אלף איש מתחת למעגל העוני. הקיצוץ גם יגדיל ב-11% את עומק וחומרת העוני, ויעלה את מדד אי השוויון בקנה מידה בינלאומי, שכבר עכשיו מעמיד את ישראל המקום ה-4 שהוא אחד מהגבוהים".

 

נציגי המוסד גם הגיבו על טענת האוצר שהקיצוץ בקצבאות נועד לעודד את מקבליהן לצאת לעבודה. לפי נתוני המחקרים של הביטוח הלאומי, "תחולת העוני הכפילה את עצמה במשפחות עובדות בשנים האחרונות. מעל 50% מהמשפחות שמתחת לקו העוני הן משפחות עובדות. 45% מהמשפחות מוגדרות כעניות למרות שהן כבר נהנות מהטבת מס הכנסה שלילי. אם הקיצוץ המוצע יעבור הוא יפגע במיוחד ב-10% מאוכלוסיית העניים שמקבלים גם קצבאות אחרות כמו הנכים".

 

לפני הדברים האלה הפריכה הדוברת היחידה מסיעת יש עתיד, ח"כ עליזה לביא, את דברי ח"כ לוי-אבקסיס שהסתמכה על נתוני הביטוח הלאומי לפיהם חלק הארי של המשפחות העניות כבר נמצאות במעגל העבודה. "לי יש נתונים אחרים", אמרה לביא, "מטרת המדיניות היא שלא יהיו פה ילדים עניים. יש גם קרן לטובתם. לא נכון שיש כאן שנאת חינם של החרדים".

 

"הקיצוץ הוא מהלך אכזרי לכיוון של רעב"

ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה) נכנס לדבריה, "בטח לא חינם, זה קיצוץ שיכניס לאוצר 3 מיליארד שקל, שהם בסך-הכל מחיר של 4 נסיעות לחו'ל של ראש הממשלה".

 

ח"כ משה גפני (יהדות התורה) שאל, "את מי מרמים במעבר לעבודה? ילדים בגיל שנה ילכו לעבוד? זה רק מלים פופוליסטיות. הרבה הורים חרדים מחפשים עבודה אבל לא מקבלים אותם. הקיצוץ הזה הוא מהלך אכזרי לכיוון של רעב, שיפגע בשכבות הביניים. אבל לא אצלנו. הקהילה תומכת שלנו תדאג שלא יהיו רעבים. מי שירעב זה הילדים במעלות ובשכונת הארגזים בתל-אביב, כי לציבור החילוני אין קהילה תומכת. הבעיה היא שזה לא יגמר כאן. היום זה ילדים. מחר יפגעו בזקנים".

 

ח"כ זהבה גלאון (מרצ) אמרה: "זה לא מהלך כלכלי. זה כלי לניגוח פוליטי. רוצים להיכנס בחרדים ודופקים את כולם. דרושה כאן בחינה מקצועית לעומק גם של חלופות ולהקפיא את הקיצוץ, אחרת זו התאכזרות לשמה בילדים".

 

ח"כ יצחק כהן (ש"ס) לשעבר סגן שר האוצר, הוסיף: "האוצר הולך לכבות שריפה עם נפט. ה-3 מיליארד שלוקחים מהקצבאות הם מנוף צמיחה. כולם הולכים לצריכה. מי שלוקח אותם מהמשק גורם לכשל כלכלי".

 

ח"כ מרב מיכאלי (עבודה) אמרה: "אין כאן שום יעד לצמצום העוני, אלא פגיעה ישירה במדיניות הממשלה לעידוד הילודה. המדינה משקיעה מיליארדים בטיפולי הפרייה שיביאו כמה שיותר ילדים אבל אחרי שנולדו ההורים צריכים לחפש את החברים שלהם".

 

חברה לסיעה, ח"כ אראל מרגלית הוסיף: "למשפחה מקטמון של הורים עובדים עם 4 ילדים, הקיצוץ זה הסנדוויץ' שלהם לבית הספר. הוא יוריד את הקצבאות מ-1,042 ל-580 שקל".

 

האוצר: לכל מדינה יש משאבים מוגבלים 

סגן ראש אגף התקציבים באוצר, משה בר סימנטוב, התקשה להגן על מדיניות הממשלה מרוב צעקות מתנגדי הקיצוצים שנכנסו לדבריו. הוא הסביר בפתח הדיון כי הקיצוץ יוצר קצבה אחידה של 140 שקל במקום הקצבה המדורגת המחושבת לפי מספר הילדים. הוא הודה כי עד כה לא היתה לקצבאות השפעה על מעגל העוני והפתרון הוא שילוב ההורים במעגל העבודה. הוא גם חזר וציין את התמורה במתן נקודות זיכוי לאב, בחינוך חינם מגיל 3, בצהרונים, בטיפולי שיניים חינם לילדים.

 

על הביקורת שהוטחה בו הוא הגיב: "לכל מדינה יש משאבים מוגבלים וסדרי עדיפויות, אבל אין קסמים לאף מדינה. הצעדים האלה יוציאו אנשים מהעוני. יש גם מגבלות על מדידת העוני. אצלנו לא לוקחים בחשבון את תמורת השירותים, שהשפעתם גבוהה מההפחתה בקצבאות. הרי הקצבאות לא מגיעות לילדים, ולמשקי הבית חשובה לא פחות היציבות הכלכלית של המדינה".

 

הח"כים ליצמן וגפני שיסעו אותו, "אתה צריך לזכור כי ב-2009 היה גירעון יותר גדול של 52 מיליארד שקל והיא ירד בלי קיצוץ בקצבאות".

 

רק דובר אחד, מנכ"ל המועצה לשלום הילד ד"ר יצחק קדמן, הביא את המסר שלו ללא הפרעה, כמי שעבר את הסאגה הזאת בכל משלות ישראל בשנים האחרונות. הוא הזכיר כי את הקצבאות לא המציאו החרדים אלא הוועדה בראשות הכלכלן הבכיר חיים בן-שחר, ב-1975, כתחליף נכון וצודק להטבות המס שניתנו עד אז על הילדים. "אין זו תמיכת סעד אלא ביטוי מזערי להתחשבות בהוצאות המשפחה על גידול ילדים", אמר קדמן.

 

הוא ציין שאין זה פטנט ישראלי או של מגזר פוליטי מסוים אלא הטבה מקובלת בעולם המערבי, כשערכה היחסי ברוב המדינות עולה על ערך הקצבאות בישראל לפני הקיצוצים. "הקיצוץ הוא מס לכל דבר שמוטל רק על משפחות עם ילדים ובשיעור גבוה", אמר. הוא הציע שהקצבה האחידה תעלה ל-300 שקל, אבל התוספת מעל הקצבה הנוכחית לא תעבור למשפחות מיד, אלא תופקד בקרן חסכון מיוחדת על שם הילדים ותשולם להם בגיל 21.

 

גם הוא קרא להטיל מס הכנסה על הקצבה לפי דרגת המס של ההורים כך שההכנסה נטו שלהם תהיה גדולה יותר לאוכלוסייה החלשה ונמוך יותר לחזקים. "כל מה שטוען האוצר כאן זה דיסאינפורמציה או תירוצי סרק, יש פה כסף גדול שקל ונוח לקחת אותו, אלא אם יש כוונת סתרים לחסל את המוסד לביטוח הלאומי או את העצמאות שלו".

 

המלה האחרונה טרם נאמרה כי ההצבעות על קיצוץ הקצבאות כמו על הגזירות האחרות בחוק ההסדרים יתקיימו במרוכז לקראת סוף החודש הבא.

 

בהמשך הישיבה החלה הוועדה לדון בנושא גביית דמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות מעקרות בית, כפי שמוצע בחוק ההסדרים. סמנכ"ל הביטוח הלאומי אמר לוועדה כי ההצעה אינה משתלמת מבחינה כלכלית. "זה לגבות כסף קטן במאמצים שיבואו על חשבון גביית הכסף הגדול", אמר. יש סיכוי שההצעה לא תעבור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ועדת הכספים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים