שתף קטע נבחר

לא חראם. ארגון הטרור שרוצח תלמידי בית ספר

בוקו חראם האיסלאמי מתנגד לחינוך מערבי ומבקש להחיל את השריעה בניגריה. בדרך להשגת מטרתו הוא יעשה הכול - תוקף בתי ספר, יורה בתלמידים ושורף את גופותיהם. "הסיכון לא שווה את זה. לא מוכן ללמד רק בשביל שיהרגו אותי", סיפר מורה

הם התגנבו לבית הספר בחסות החשיכה כשהם חמושים בדלק וברובים אוטומטיים. רוב המורים והתלמידים ברחו, אולם כמה תלמידים, מורה אחד ומנהל בית הספר אדאנו הארונה, עדיין היו במתחם בית הספר, אחד מני רבים שמוקפים ביערות ושטחים חקלאיים.

 

עוד חדשות בעולם :

חידוש קוסמטי ביפן: ריר חלזונות על הלחיים

מטוסים ירו, מכונית התפוצצה: 42 נהרגו בסוריה

רוחאני: אחמדינג'אד ניהל את איראן באופן כושל

איטליה: מחוקק השווה שרה שחורה לאורנג אוטנג

 

"הם הכריחו את התלמידים לעמוד בשורה ולהתפשט ואז השכיבו על הקרקע את אלה שהיה להם שיער ערווה", תיאר הארונה בעיניים פעורות את האימה שעברה עליו ועל תלמידיו בבית הספר שנבנה על ידי קולוניאליסטים בריטים בשנות החמישים של המאה הקודמת. "הם ירו בהם מטווח אפס ואז העלו באש את הגופות שלהם".

 

יעד עיקרי למתקפה. תלמידות בית ספר בעיר מיידוגורי (צילום: AP) (צילום: AP)
יעד עיקרי למתקפה. תלמידות בית ספר בעיר מיידוגורי(צילום: AP)

 

בית הספר הממשלתי מאמודו, שממוקם בסמוך לעיר פוטיסקום שבצפון-מזרח ניגריה, הוא מוסד הלימודים הרביעי במספר במדינה שהותקף על ידי הארגון האיסלאמיסטי הקיצוני בוקו חראם תוך פחות מחודש. בית הספר הותקף ב-6 ביולי והחמושים הקיצוניים הותירו אחריהם 22 תלמידים ומורה הרוגים וריח חריף של גופות חרוכות.

 

יותר מ-1,600 הרוגים מאז 2010

מקרה דומה אירע באוקטובר האחרון כשאלמונים שפרצו למעונות הסטודנטים באוניברסיטה מקומית בצפון-מזרח ניגריה ורצחו ביריות ובדקירות 27 סטודנטים לאחר שזיהו חלק מהם בשמם.

 

ההתקפות הקטלניות על בתי הספר הן חלק ממלחמתו של ארגון בוקו חראם בחינוך המערבי שמקבלים תלמידים במדינה האפריקנית. הארגון מבקש להחיל את השריעה בניגריה, הנחלקת באופן כללי לדרום נוצרי ברובו ולצפון מוסלמי, והוא אחראי למותם של יותר מ-1,600 בני אדם מאז 2010.

 

בסרטון וידאו שפורסם באינטרנט בשבת האחרונה, הכחיש מנהיג בוקו חראם אבו בכר שקאו כי הורה על סדרת התקיפות האחרונות בבתי ספר בניגריה. הוא הוסיף כי ארגונו לא הורג ילדים קטנים, אך שיבח את ההתקפות על בתי ספר מערביים במדינה.


בית ספר שהוצת בעיר באגה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בית ספר שהוצת בעיר באגה(צילום: AFP)

 

"אנו תומכים באופן מלא בהתקפה על בית הספר במאמודו, כמו גם בהתקפות על בתי ספר אחרים", אמר שקאו. "בתי הספר עם החינוך המערבי הם נגד האיסלאם. אנחנו נהרוג את המורים שלהם".

 

"החינוך המערבי הוא חטא"

בוקו חראם, שכינויו בשפת האוסה הוא "החינוך המערבי הוא חטא", נוסד לפני כעשור כתנועה דתית שהתנגדה להשפעה המערבית, שלטענת מייסד הארגון מוחמד יוסוף הרעילה את נפשות הצעירים נגד האיסלאם.

 

למרות ההתקפות נגד בתי הספר, המטרה העיקרית של ארגון הטרור האיסלאמיסטי הם כוחות הביטחון והפוליטיקאים הניגריים. בוקו חראם נוקט מאז 2009 בפעולות אלימות לאחר הריגתו של יוסוף על ידי הצבא במבצע שבו נהרגו 800 בני אדם.


נשים וילדים שנחטפו על ידי בוקו חראם (צילום :AFP) (צילום :AFP)
נשים וילדים שנחטפו על ידי בוקו חראם(צילום :AFP)

 

מאז 2009 הספיק בוקו חראם להתפצל לכמה ארגונים, חלקם עם קשרים לזרוע של אל-קאעידה בסהרה שפועלת על פי מומחים באופן עצמאי למרות טענתו של שקאו כי הוא שולט בארגון.

 

המבצע הצבאי רושם הישגים?

נשיא ניגריה גודלאק ג'ונתן, נוצרי מדרום המדינה, הכריז בחודש מאי על מצב חירום במדינות הצפון המרוחקות בשל מתקפות של ארגונים קיצוניים באזור ושלח אליו כוחות צבא גדולים.

 

במהלך המבצע הצבאי השתמשו הכוחות הניגריים במטוסי קרב, במסוקים ובארטילריה והפגיזו בסיסים של המורדים בצפון-מזרח המדינה - ההתקפה הגדולה ביותר של הצבא נגד בוקו חראם מאז החלו לוחמי הארגון לפעול לפני ארבע שנים במטרה להקים מדינה איסלאמית בדלנית בתוך שטח ניגריה.


אם כבר ללמוד אז רק בבית ספר איסלאמי. מנהיג בוקו חראם שקאו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אם כבר ללמוד אז רק בבית ספר איסלאמי. מנהיג בוקו חראם שקאו(צילום: AFP)

 

בינתיים, ברחבי צפון-מזרח ניגריה, בתי הספר מתרוקנים מתלמידים והאזור כולו נמצא בסכנה של הקצנה איסלאמית נוספת והידרדרות כלכלית, דבר שרק יגביר את הפיגור שלו מאחורי הצפון הנוצרי העשיר בנפט.

 

נאסיר סלוואדין הוא מורה שבנו נהרג בהתקפה על בית הספר הממשלתי דאמאטורו ב-16 ביוני, בית הספר הראשון שסומן כמטרה בגל של התקפות אלימות בשבועות האחרונים. לדבריו, הוא השקיע את כל כולו בחינוך של בנו בתקווה שישיג עבודה טובה בעתיד. "הם הרגו אותו בדם קר רק משום שהוא היה תלמיד ואביו היה מורה", סיפר סלוואדין בבכי.

 

מטרות רכות 

עבור כמה אנשים, תקיפות בתי הספר הן סימן לכך שהמבצע הצבאי בצפון-מזרח ניגריה החליש את הארגון האיסלאמיסטי שעדיין נתפש כאיום הביטחוני העיקרי ליצאנית הנפט והגז המובילה באפריקה. "לבוקו חראם קשה יותר להגיע לרבים מהמקומות כמו תחנות משטרה ובסיסים צבאיים בגלל פעולות הצבא", אמר קולה שטימה, יו"ר "המרכז לדמוקרטיה ופיתוח". "בתי הספר הם מטרות רכות".

 

אולם, ההתקפות על בתי הספר גם משקפות אידיאולוגיה קיצונית שסולדת ממודרניות ומשתוקקת להשיב את השעון לאחור לעידן שבו אדמות מערב אפריקניות לא נשלטו על ידי אירופאים.

"המבצע הצבאי החליט את בוקו חראם". חיילי צבא ניגריה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"המבצע הצבאי החליט את בוקו חראם". חיילי צבא ניגריה(צילום: AFP)

 

לפני כמה מאות שנים, צפון ניגריה - כמו רוב מערב אפריקה - נשלטה על ידי אימפריות איסלאמיות שניזונו מנתיבי הסחר הטרנס-סהריים שחיברו בין פנים אפריקה לחוף הים התיכון שלה.

 

פערים גדולים בין הצפון לדרום

ארגון בוקו חראם מפרסם לעתים נדירות הודעות לתקשורת, אולם במעט שהוא אמר באופן פומבי הוא דיבר על רצונו להשיב לניגריה את ימי הזוהר שלה. בשנה שעברה מסר הארגון הקיצוני שהוא רוצה להחיות מחדש את החליפות מהמאה ה-19 של השייח האיסלאמי עוסמאן דאן פודיו ושהוא רוצה להחיל בניגריה את חוקי השריעה.

 

כשבריטניה העניקה עצמאות למערב ולמזרח ניגריה ב-1957, היא הסכימה לחסוך מהמנהיגים המוסלמים בצפון את הפעילויות המיסיונריות שהביאו עמם הנוצרים, אך גם את החינוך והוראת הקרוא וכתוב - עובדה שהעניקה לדרום יתרון משמעותי על הצפון.

 

אזור צפון בניגריה הצליח לשמור על התרבות האיסלאמית, אך במחיר של פגיעה כלכלית קשה בתושביו ובמחיר של העברת מרכז הכובד הפוליטי והכלכלי במדינה לאזור הדרום. המחסור בחינוך ושיעור האבטלה הגבוה בקרב צעירים הם בין הגורמים העיקריים שסייעו לאידיאולוגיה האיסלאמיסטית של בוקו חראם לשגשג.

 

"בוקו חראם חושב שמערכת החינוך החילונית שטפה את המוחות של הניגרים לקבל את הסדר המערבי הפוסט-קולוניאלי ולשכוח את הדרכים האיסלאמיות שהיו קיימות בעבר", אמר ג'ייקוב זן, מומחה לבוקו חראם מארגון "קרן ג'יימסטאון" שמושבה בוושינגטון.


אוניברסיטה שהותקפה על ידי בוקו חראם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אוניברסיטה שהותקפה על ידי בוקו חראם(צילום: רויטרס)

     

ההתקפות שאירעו בחודש האחרון על בתי הספר בניגריה, שעל פי קרן החירום הבינלאומית של האו"ם (יוניסף) נהרגו בהן 48 תלמידים ושבעה מורדים, נועדו להפחיד הורים וילדים ולהרחיק אותם מבתי הספר.

 

"הוא (בוקו חראם) אומר: 'או שתוציאו את הילדים שלכם מבית הספר או שתשלחו אותם לבית ספר איסלאמי שמאושר על ידינו'", אמר זן, שמלמד רק ערבית בבית ספר ונמנע מהוראת קורסים בנושא כמו מדעים". הוא הוסיף שבתי הספר האיסלאמיים לא צריכים לזכות בהכרח במימון של בוקו חראם כל זמן שילמדו בהם אימאמים ושתוכנית הלימודים תהיה כולה בשפה הערבית ותתמקד בקוראן.

 

האיומים של בוקו חראם עושים את שלהם ותלמידים ומורים רבים הפסיקו לפקוד את בתי הספר בצפון-מזרח ניגריה. "הסיכון לא שווה את זה. החבר'ה האלה הם פשוט חסרי דעת", אמר מייק אוג'ו, מכונאי מהעיר מייד וגורי שהוציא את שלושת ילדיו מבית הספר.

 

אך גם אם הילדים היו נשארים בבית הספר, רוב המורים ברחו ממנו, סיפר המורה עלי עומאר מבית הספר היסודי במיידוגורי. לדבריו, מיעוט המורים בבתי הספר לא מותיר לתלמידים ברירה אלא לעזוב גם כן. "אני לא מוכן ללמד בשביל למות. הגיע הזמן לחפש אחר עבודה חדשה", אמר עומאר. "רוב בתי הספר שלנו ננטשו בכל מקרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"לא הורגים ילדים". מנהיג בוקו חראם שקאו
צילום: AFP
הורה על מצב חירום ושלח כוחות צבא לצפון. הנשיא גודלאק ג'ונתן
צילום: רויטרס
מומלצים