שתף קטע נבחר

שקט מצלמים: דוקו בחדרי היולדות בבילינסון

האח הגדול מציץ מקיר חדר הלידה: בבית החולים בילינסון הותקנו אתמול 32 מצלמות שיתעדו במשך 24 שעות ביממה את הליך הלידה המרגש עבור סדרה דוקומנטארית שתוקרן בערוץ 10. היולדות המשתתפות נתנו הסכמתן לצילומים

דוקו או חדירה לפרטיות? חלק מחדרי הלידה של בית החולים בילינסון הפכו החל מאתמול גם לאתר צילומים. במסדרונות בית החולים החלו לצלם סדרת דוקו על לידות, יולדות והרופאים שלהם, בהשראת התוכנית הבריטית One born every minute.

 

 

עוד כתבות

 

הפורמט הבריטי נמכר למדינות רבות בעולם, וכעת הוא גם מגיע לישראל, כשהרעיון הוא לתעד את שלבי ההיריון האחרונים על רגעי המתח, ההתרגשות והשמחה שמלווים את הלידה. בשבועות האחרונים חיפשו המלהקים של חברת "גיל הפקות", המפיקה את הסדרה בישראל, אחר מועמדות פוטנציאליות לתוכנית שיסכימו להיחשף ולספר את סיפורן.

 

 

חדרי הלידה יהפכו לאולפן טלוויזיה (צילום: באדיבות בי"ח בילינסון) (צילום: באדיבות בי
חדרי הלידה יהפכו לאולפן טלוויזיה(צילום: באדיבות בי"ח בילינסון)

 

32 מצלמות בחדרי הלידה

חדרי הלידה בבילינסון עברו באחרונה מתיחת פנים, כולל התקנת 32 מצלמות שיופעלו מרחוק על מנת שאנשי ההפקה לא יסתובבו פיזית במסדרונות. בבית החולים מרגיעים את המטופלות והאורחים ומסבירים שרק מי שהסכימה מראש יוצג בתוכנית, וכך גם לגבי הרופאים.

 

בבילינסון מקווים להראות את פניו היפים של בית החולים, אפילו אם במהלך הצילומים עלולה להתרחש טעות כלשהי של הצוות הרפואי שתוצאותיה יכולות להיות טרגיות. בבית החולים מבהירים כי ממילא אנו חיים בעידן דיגיטלי בו לכל אחד יש אמצעי צילום בכיס, ולכן הם לא חוששים מהדבר.

 

"הסדרה מלווה את ההרה בשלב האחרון של ההיריון 24 שעות ביממה כדי ללכוד את אותם רגעים דרמטיים, רגישים ומחממים את הלב. אם זו אם לארבעה ילדים אשר חולקת את החוויה עם משפחתה או אמא שיולדת בפעם הראשונה בחייה. המצלמות מתעדות את העליות והמורדות של הלידה, עם השמחה, הלחץ, העצבים וההתרגשות.

 

"הסדרה מתעדת את מערכת היחסים בין אמהות ושותפי הלידה שלהם, מדלפק הקבלה לחדר הלידה ולתינוקייה", כתבו אנשי ההפקה בדף הפייסבוק של התוכנית. הצילומים צפויים להימשך 24 שעות ביממה עד ספטמבר והסדרה אמורה לעלות לשידור בערוץ 10 בחודשים הקרובים.

 

בעוד שהצעד היה יכול להיתפס כשנוי במחלוקת, הקולגות דווקא מפרגנים. "מכיוון שאף אחד לא נכנס לפרטיות של אחר בלי אישור, ומכיוון שאנחנו חיים בעידן של ריאליטי, אז אני לא רואה בזה בעיה. אני לא הייתי רוצה שיצלמו את אשתי אבל אני בטוח שיש הרבה נשים אחרות שרוצות", אומר מנהל חדרי הלידה באחד מבתי החולים הגדולים בארץ.

 

"אני לא חסיד של 'האח הגדול', אבל מבחינה מקצועית אני לא רואה בעיה שהעבודה שלנו תיחשף לקהל הרחב, כמובן כל עוד זה בהסכמת היולדת", הוסיף מנהל חדרי לידה אחר.

 

"אם קיימת הסכמה - אין מניעה לצלם את הלידה"

ומה לגבי הסוגיה האתית? לפי פרופ' אבינועם רכס, יו"ר לשכת האתיקה של ההסתדרות הרפואית, התשובה לא כל כך פשוטה. "כל עוד היולדות נותנות את הסכמתן החופשי מבלי שהופעל עליהן לחץ כלשהו, ישיר או במשתמע, וכל עוד נשמרת פרטיותן וצניעותן מתוך כבוד, ניתן לקיים את ההסרטה בחדר הלידה".

 

מצד שני, פרופ' רכס מסביר שהתוכנית עלולה לגרום לשיקולי הצילומים להאפיל על השיקולים הרפואיים. "סדרות שכאלו המתקיימות בעולם מספקות את צרכי הציבור למציצנות לנעשה בבתי החולים וקיים חשש כי שיקולי הסרטה ודרמטיזציה יאפילו על שיקולים רפואיים טהורים, ולפיכך, גם על הרופאים לזכור כל הזמן כי טובת היולדת, בריאותה וביטחונה קודמים לכל שיקול אחר, ולא לסטות מהשיקולים הטהורים לצרכי דרמה, רייטינג או מסיבה אחרת.

 

"הסדרה אמורה לענות על סקרנות הציבור והיא משרתת כלכלית ותדמיתית את המפיקים, את הרופאים ואת בית החולים תוך שימוש ביולדות לצורך כך. היולדות מצידן זוכות אף הן לרגע של תהילה על המסך בתמורה".

 

 

"התוכנית לא משנה את ההתנהלות הרפואית"

גם בבילינסון וגם בהפקה מבהירים שהמצלמות יהיו מכוסות בזמן שיהיו משתתפות שלא הביעו את הסכמתן. "הסודיות הרפואית והפרטיות הן נר לרגלינו. לא היינו נותנים לתוכנית להצטלם אם היינו חוששים לרגע שתהיה פגיעה בנשים", מבהיר פרופ' ארנון ויז'ניצר, מנהל בית החולים לנשים.

 

"התוכנית הזו לא משנה את ההתנהלות הרפואית שלנו, אני חושב שאולי בשעה הראשונה או השנייה תהיה התרגשות אבל אחרי זה מתרגלים. אנחנו גאים להיות חלק מתוכנית שמתעדת זוגות ברגעים הכי מאושרים בחייהם. ניצלנו את ההזדמנות לשפץ ולצבוע את חדרי הלידה".

  

אסף גיל, מנכ"ל גיל הפקות, אמר בתגובה: "הפורמט הוא אחד מהמצליחים ביותר ברחבי העולם. חשוב להדגיש שזהו פורמט דוקומנטרי, אנחנו בכלל לא מתערבים בהתרחשויות אלא מתעדים את מה שקורה. הסדרה שודרה במדינות רבות: אנגליה, צרפת, ארה"ב, שבדיה, גרמניה ועוד, ובאנגליה תעלה בקרוב העונה החמישית.

 

"הכוונה שלנו היא לא להראות לידה במובן הרפואי אלא להציג תיעוד של סיפור מרגש של זוג, כשכל סיפור שונה מאד ממשנהו בגלל היחסים בין בני הזוג ובין בני המשפחה שלהם. בחרנו בבית החולים בילינסון לאחר שבדקנו מספר בתי חולים, וכאן מאד התרשמנו מהצוות הרפואי ומהאוכלוסייה המגוונת שמגיעה".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בילינסון. האח הגדול מתוך חדרי הלידה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים