שתף קטע נבחר

מחקר ענק: למרות מה שעברו, ניצולי שואה חיים יותר

מחקר שנערך באוניברסיטת חיפה ובדק מעל 55 אלף יהודים שעלו לישראל מפולין, לפני ואחרי השואה, מצא כי גברים ששרדו את השואה הם בעלי תוחלת חיים ארוכה מזו שלא עברו את הטראומה. ראש צוות החוקרים: "התוצאות מלמדות על חוסן נפש האדם"

כנגד כל הסיכויים - ניצולי שואה חיים יותר: מחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה והתבסס לראשונה על נתוני המוסד לביטוח לאומי, מצא כי גברים שעברו את השואה בפולין חיים יותר מאלה שלא עברו את מוראות מלחמת העולם השנייה. המחקר התפרסם בימים אלה בכתב העת הבינלאומי pLos1.

 

 

עוד חדשות בריאות:

 

מחקרים קודמים הראו כי חוויית טראומה יכולה לפגוע בתוחלת החיים, כולל ממצאים גנטיים שהראו כי טראומה יכולה להביא להתקצרות קצוות הכרומוזומים בדנ"א של האדם, המשפיעים על אורך חיי התאים בגופו. עובדה זו היא שהובילה את החוקרים לבדוק אם לניצולי שואה תוחלת חיים קצרה יותר.

 

המחקר, שנעשה בשיתוף פרופ' שי לין מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה, פרופ' מריאן בקרמנס-קרננברג ופרופ' מארינוס ואן אייז'נדורן מאוניברסיטת ליידן בהולנד, הוא הראשון כאמור המתבסס על מסד נתונים רחב של המוסד לביטוח לאומי, שכלל את כלל אוכלוסיית העולים מפולין לישראל לפני המלחמה ואחריה.

 

החוקרים השוו בין אוכלוסיית ניצולי שואה שהיו בשנת 1939 בגילאי 20-4 ועלו ארצה בין 1950-1945, לבין אוכלוסיית עולים מפולין באותה קבוצת גיל, שעלו לישראל לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה, בשנת 1939. בסך הכל נבדקו נתונים של למעלה מ-55,220 גברים ונשים.

 

מהממצאים עולה כי תוחלת החיים של ניצולי השואה הייתה גבוהה בשישה חודשים וחצי בהשוואה לקבוצת העולים שלא חוותה את השואה. אולם, כשהחוקרים בחנו את ההבדלים בין נשים לגברים, התברר שבעוד שבקרב נשים לא נמצאו הבדלים מובהקים.

 

מנגד, ההבדלים בתוחלת החיים בקרב הגברים היו משמעותיים: גברים ניצולי שואה חיו 14 חודשים יותר מגברים שלא חוו את השואה. עוד נמצא כי ההבדלים בתוחלת החיים היו גבוהים יותר ככל שהניצולים היו מבוגרים יותר כשחוו את אימי השואה.

 

גברים שהיו בגילאי 15-10 בזמן השואה נמצאו כבעלי תוחלת חיים ארוכה יותר בעשרה חודשים לעומת גברים בקבוצת ההשוואה. גברים שחוו את השואה בגיל 20-16 האריכו אף ב-18 חודשים יותר מהגברים בקבוצת ההשוואה.

 

"ניצולי שואה לא רק סבלו מפגיעות נפשיות וגופניות קשות מנשוא אלא גם מרעב, תזונה רעועה והיעדר שירותים היגייניים - סניטריים ורפואיים. היינו מצפים כי דווקא כל אלה יקטינו את תוחלת החיים של הניצולים, אולם הממצאים לימדו אותנו על החוסן של נפש האדם", אומר פרופ' אבי שגיא-שוורץ מהחוג לפסיכולוגיה וראש המרכז להתפתחות הילד באוניברסיטת חיפה, שהוביל את המחקר.

 

לדברי החוקרים, הסבר אפשרי אחד לממצא המפתיע הוא תופעת הצמיחה הפוסט-טראומטית, שלפיה ההתמודדות של ניצולי השואה עם האירועים הטראומטיים שטלטלו את שגרת חייהם ועוררו סבל רב היוו גם מנוף לפיתוח מיומנויות אישיות ובין אישיות, תובנות חדשות וקבלת משמעות עמוקה יותר לחיים, מה שתרם בסופו של דבר לתוחלת החיים הארוכה יותר.

 

"תוצאות מחקר זה נותנות לנו תקווה ומלמדות אותנו לא מעט על החוסן של נפש האדם בהתמודדותה עם מצבים אכזריים וטראומטיים", מסכם פרופ' שגיא-שוורץ.

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ניצולי שואה. הבדלים בעיקר בקרב הגברים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים