שתף קטע נבחר

 

סין שוקלת לבטל מדיניות "ילד אחד במשפחה"

מאז 1979 בוצעו בסין 336 מיליון הפלות משום שהורים רבים רצו שילדם היחיד יהיה בן. כעת שוקל המשטר להתיר להביא יותר מילד אחד לעולם. ברקע: התכווצות כוח העבודה, האוכלוסייה המזדקנת בקצב מהיר והמחסור בבנות

המהפכה הבאה נמצאת בפתח: סוכנות הידיעות הסינית "שינואה" דיווחה בסוף השבוע כי הוועדה לתכנון משפחה במדינה בוחנת הצעות לבטל את האיסור על משפחות להביא ילד שני לעולם אם רק אחד מההורים הוא ילד יחיד. על פי הדיווחים בכלי התקשורת בסין, ביטול המדיניות של "ילד אחד במשפחה" ייכנס לתוקף בתחילת השנה הבא ויהיה תקף לכל המשפחות במדינה עד שנת 2015.

 

מכת מדינה בסין ב-2030 - מחסור במיליוני כלות

 

עוד חדשות בעולם :

מרילין מונרו לאשתו של קנדי: שוכבת עם בעלך

צבא מצרים ל'אחים': שחרור אסירים עבור שקט

מבצע חילוץ: שמה רעלה וחילצה הבת ממצרים

פריצת דרך: בורגר המעבדה הראשון נאכל

 

על פי המדיניות הנוכחית, שני הורים חייבים להיות ילדים בודדים כדי שיהיה רשאים להביא לעולם ילד שני. "מדיניות 'ילד אחד במשפחה' של סין תרוכך בסביבות סוף 2013. אנחנו מאמינים שהנשיא שי (ג'ינפינג), שחושב על רפורמות, וראש הממשלה לי (קקיאנג) ינצלו את ההזדמנות כדי לבטל את מדיניות ילד אחד כדי לחזק את סמכותם, להראות את נחישותם ביצירת שינויים וכדי לשכנע את העם הסיני שיש להם מפת דרכים לרפורמות", כתבו בסוף השבוע טינג לו ושיאאוג'יה ג'י, שני כלכלנים סינים מבנק מריל לינץ' ששייך לבנק אוף אמריקה.

 

מחזה נדיר בסין. הורים ובתם בבייג'ינג (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחזה נדיר בסין. הורים ובתם בבייג'ינג(צילום: AFP)

 

מדיניות "ילד אחד במשפחה" בסין, שהחלה ב-1979, הובילה לביצוע של 336 מיליון הפלות ו-222 מיליון עיקורים של נשים במדינה הקומוניסטית משום שהורים רבים העדיפו שילדם היחיד יהיה בן. ברוב המקרים בוצעו ההפלות והעיקורים באזורים העניים של המדינה. הגבלת הילודה בסין גבתה מחיר פוליטי וחברתי גבוה מאוד ויצרה מצב של חוסר איזון מגדרי ולעלייה חדה במספר "הבנות החסרות" במדינה.

 

אילצו אישה לעבור הפלה רגע לפני הלידה

מקרים רבים שבהם נפטרים הורים מהתינוקות שלהם תועדו, הועלו לרשת ועוררו זעם רב בקרב הציבור הסיני. באחד המקרים פורסמה תמונה של אישה צעירה ששוכבת לצד תינוק לאחר שנתפסה על ידי המשטרה משום שלא שילמה "פיצוי חברתי" על הילד הלא חוקי שנשאה ברחמה. האישה אולצה לבצע הפלה זמן קצר לפני לידתה ובתמונה שהתפרסמה היא צולמה לצד תינוקה המת.

 

ראש הממשלה לי כבר אמר בעבר שמדיניות "ילד אחד במשפחה" היא אנכרוניסטית בתקופה שבה סין משוועת לידיים עובדות ומתמודדת עם פצצת זמן דמוגרפית. כיום, בסין יש חמישה עובדים לכל גמלאי ויחס זה יצנח לשניים עד שנת 2035. עם ההתכווצות בשוק העבודה (ירידה של 3 מיליון איש בשנה שעברה) והאוכלוסייה שמזדקנת בקצב מהיר, עלול הדור הצעיר לעמוד תחת לחצים גוברים בעוד הוא עובד ונושא בנטל הוריו המזדקנים.


פצצת זמן דמוגרפית. תושבת בייג'ינג עם נכדה התינוק (צילום: AP) (צילום: AP)
פצצת זמן דמוגרפית. תושבת בייג'ינג עם נכדה התינוק(צילום: AP)

 

נתונים רשמיים של המדינה מ-2005 מראים כי מדי שנה נולדים כמיליון בנים יותר מבנות. בקרב ילידי 1985 עד 2005, יש כ-25 מיליון גברים יותר מנשים. המצב הדמוגרפי הלא מאוזן הזה יביא לכך שבעתיד הקרוב שיעור גדול של גברים לא יצליחו להינשא ויגיעו לגיל זקנה ללא התמיכה הכלכלית והמשפחתית שבדרך כלל מספקים האישה והילדים.

 

למרות הגישה הנוקשה של השלטונות בבייג'ינג, למדיניות "ילד אחד במשפחה" יש כמה יוצאים מן הכלל. הממשלה מגבילה למשל זוגות עירוניים לילד אחד בלבד ומתירה לזוגות כפריים להביא לעולם שני ילדים בתנאי שילדם הראשון הוא בת. וגם: השלטונות מקלים עם משפחות של מיעוטים ומתירים שני ילדים במשפחה להורים שהם עצמם ילדים בודדים.

פורסם לראשונה 05/08/2013 22:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
(ארכיון)
צילום: AFP
רפורמיסט? הנשיא שי
צילום: Gettyimages
מדיניות אנכרוניסטית. ראש הממשלה לי
צילום: AP
מומלצים