שתף קטע נבחר

פריצת דרך: בורגר המעבדה הראשון נאכל

הקציצה שפותחה במעבדה מתא של פרה בושלה לעיני עיתונאים. שני מבקרי מזון טעמו אותה. "זה קרוב לבשר אבל זה לא עסיסי באותה מידה. המרקם מושלם, חסר לי מלח ופלפל", אמרה אחת מהם

עבור קציצת בשר שהכנתה עלתה יותר מ-300 אלף דולר, אפשר היה לצפות גם לצ'יפס ולמשקה קר, אבל כאן לא מדובר בקציצה רגילה: הבורגר הסינתטי הראשון בושל ונאכל. קציצת הבשר ששווה מאות אלפי דולרים ועשויה להיות פריצת דרך לגבי עתיד תעשיית המזון בעולם בושלה היום (יום ב') בידי טבח מקצועי במהלך מסיבת עיתונאים בלונדון ונאכלה על ידי מבקרי מזון.

 

עוד חדשות בעולם :

איראן: "ענף הזית" של רוחאני למערב

180 ק"מ על חסקה. בלוגוס

טורקיה: הרמטכ"ל לשעבר נידון למאסר עולם

"לחלק תינוקות בשידור חי? שירות לאנושות"

 

המדענים שפיתחו את הבשר, ובראשם פרופסור מרק פוסט מאוניברסיטת מאסטריכט, לקחו תאים משתי פרות אורגניות ויצרו מהם רצועות שריר שאותן שילבו ליצירת הקציצה. תערובת הקציצה תובלה במלח, אבקת ביצים, פירורי לחם ומיץ סלק אדום. למדענים נדרשו 20 אלף רצועות כדי להכין בורגר במשקל 140 גרם.

 

 (באדיבות הדיילי מייל)
(באדיבות הדיילי מייל)

 

המדענים סבורים כי זו עשויה להיות דרך בת קיימא לספק את הדרישה העולמית הגוברת לבשר. זו עשויה להיות גם דרך ליהנות מאכילת בשר ללא פגיעה בבעלי חיים.  "אני צמחוני, אבל אהיה הראשון בתור לנסות את זה", אמר ג'ונתן גרליק, חוקר של תאי גזע בבית הספר לרפואת שיניים באוניברסיטת טאפט בבוסטון. בעבר הוא השתתף בניסויים ליצור עור אנושי, אולם לא היה מעורב בהכנת ההמבורגר הסינתטי.

 

"מבחינתי זה בשר, זה לא מתפרק"

"ציפיתי שהמרקם יהיה רך יותר", אמרה חוקרת המזון האוסטרי האני רצלר, שהייתה בין השניים שזכו לטעום את הקציצה. "יש לזה טעם חזק, זה קרוב לבשר אבל זה לא עסיסי באותה מידה. המרקם מושלם, חסר לי מלח ופלפל", צוטטה הטועמת ב-BBC. "מבחינתי זה בשר. זה לא מתפרק", סיכמה את החוויה.

 

מבקר המזון ג'וש שונוולד, השני לטעום, תיאר זאת כך: "ההרגשה בפה היא כמו של בשר. חסר לי השומן, זה די רזה, אבל התחושה של הביס באופן כללי היא של בשר. הטעם היה שונה".

 

 
מייסד גוגל סרגיי ברין תרם את הכסף למחקר המהפכני והסביר מדוע

 

פרופסור פוסט, המדען העומד בראש הפרויקט, הביע שביעות רצון מהביקורת. "זו התחלה טובה מאוד", אמר, והסביר כי הבשר מורכב ממיליארדי תאים שפותחו במעבדה. כשנשאל לגבי מכירת המבורגרים מהמעבדה בשוק, השיב: "אני חושב שיידרש לכך זמן מה, זה רק נועד להראות שאנחנו יכולים לעשות את זה".

 

"כדי שיצליח, הוא צריך להיות כמו הדבר האמיתי"

פיתוח הבשר ארך חמש שנים ועלותו עומדת על 332 אלף דולרים. "כדי שההמבורגר יצליח הוא צריך להיראות, להרגיש ולהיות בטעם כמו הדבר האמיתי", אמר פוסט. את רוב הכסף למחקר המהפכני תרם אחד ממייסדי גוגל סרגיי ברין היהודי-אמריקני.

 

מומחים אומרים שיש למצוא דרכים חדשות כדי להשביע את תאבונם של אוכלי הבשר בלי להשתמש ביותר מדי משאבים. ארגון המזון והחקלאות העולמי צופה שצריכת הבשר הגלובלית תוכפל עד 2050 כשיותר אנשים במדינות המתפתחות יוכלו להרשות לעצמם.

 

פיסת בשר שיוצרה במעבדה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פיסת בשר שיוצרה במעבדה(צילום: AFP)

 



 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)


פוסט, המדען הראשי. "הראינו שאנחנו יכולים" (צילום: AP) (צילום: AP)
פוסט, המדען הראשי. "הראינו שאנחנו יכולים"(צילום: AP)

  

מי שהעניק תמיכה מלאה למחקר המהפכני היה הארגון הבינלאומי לזכויות בעלי חיים PETA.

"כל זמן שאין מישהו שמוכן להרוג תרנגולת, פרה או חזיר כדי להכין ארוחה, כולנו תומכים בזה", אמרה אינגריד ניוקירק, נשיאת ארגון PETA. "במקום מיליונים ומיליארדים (של בעלי חיים) שנטבחים ברגע זה, נוכל פשוט לשכפל כמה תאים ולהפוך אותם להמבורגר או צלעות".

 

גם אם כרגע ההמבורגר הסינתטי איננו בטעם של המבורגר רגיל, המדענים טוענים כי ניתן בקלות לסדר את זה. "הטעם הוא הבעיה הכי פחות גדולה משום שניתן לשלוט בו אם נותנים לכמה תאי גזע להתפתח לכדי תאי שומן", אמר סטיג אומהולט, מנהל המחלקה לביוטכנולוגיה באוניברסיטה הנורבגית למדעי החיים. לדבריו, הוספת שומן להמבורגר בדרך זו תהיה כנראה בריאה יותר מאשר לקחת אותו מפרות עבות שומן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים