שתף קטע נבחר

פרוייקט תאומים: לעבור בשלום את החודשים הראשונים

החודשים הראשונים אחרי הלידה הם תמיד קשים, אבל עם תאומים הם בהחלט קשים כפליים. זה הזמן לשים את הכל על הולד - ולעסוק ב"פרוייקט תאומים" הפרטי שלכם. וגם: מה באמת חשוב לקנות בחודשים הראשונים ואיפה ניתן לחסוך. ככה זה כשיש שניים - כתבה שנייה בסדרה על גידול תאומים

שום דבר לא באמת יכול להכין אותנו לקראת הולדת התאומים והמהפך שיתרחש בחיינו עם הגעתם לעולם. אבל זה לא אומר שאנחנו לא צריכים לנסות להתכונן לשינוי כמיטב יכולתנו.

 

אחרי שאפקט ההפתעה אודות העובדה שבקרוב נהיה הורים לתאומים עבר וככל שהלידה התקרבה התחלנו ללמוד ולהבין את התוכנית החדשה והמרתקת שלפנינו. אני זוכרת שבמהלך ההריון חיפשתי ברחוב כמה שיותר הורים לתאומים וערכתי עליהם תצפיות. למזלי שתי חברות טובות ילדו תאומים כמה חודשים לפניי, כך שיכולתי לשאול אותן שאלות ולהתייעץ איתן.

 

כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים

  

כל הכתבות בסדרה על גידול תאומים :

הכתבה ה-1: מתנה קצת יותר מדי גדולה: הכל על הריון תאומים

הכתבה ה-2: פרוייקט תאומים: לעבור בשלום את החודשים הראשונים

הכתבה ה-3: לא כמו בחלום: כשהתאומים מאושפזים בפגייה

הכתבה ה-4: זה אפשרי: כך תצליחי בהנקת תאומים

הכתבה ה-5: קשה פי שניים: כמה עזרה צריכים הורים לתאומים?

הכתבה ה-6: המצעד: המשפטים הכי מעצבנים שאומרים על תאומים

 

למרות שקיבלתי מהן המון, בסופו של דבר כל אחד מאיתנו מכין את עצמו בדרך ובעיתוי המתאימים לו, לאמונות ולתפיסת העולם שלו,

וכל משפחה על פי ההרכב שלה. אבל עבור כל ההורים שבדרך חשובה ההבנה והקבלה שהצטרפות ‏התאומים תחולל שינוי גדול עבור כל בני המשפחה. אחת המטרות היא ‏להתאים ולהגמיש ציפיות ולהכיל את הקשיים הטבעיים לכל מצב של הסתגלות.

 

פרוייקט תאומים

אם יש טיפ אחד מרכזי שיכול להתאים לכל ההורים לתאומים שבדרך, הוא להתייחס לשנה הראשונה (לפחות) כאל "פרויקט תאומים". כולנו ביצענו פרוייקטים שונים ומגוונים לא פעם בחיים. ההגדרה הרשמית של פרוייקט היא משימה מוגדרת ומורכבת הניתנת לביצוע בצורה מתוכננת. לקיחת תשומות משאבים לביצוע המטרות הרצויות.

 

טוב, אז בואו לא נגזים. אנחנו מדברים על תינוקות, הורים, טיפול, אהבה... נכון, אבל יש לפחות קווים דומים בין גידול השניים בתקופה הראשונה לבין ביצוע פרוייקט.

למרות שהטיפול והגידול לשמחתנו הם לטווח ארוך, החודשים הראשונים מהווים פרוייקט מוגדר, שהרבה מאמצים מושקעים בו, ושבמהלכו כל המשאבים יהיו מופנים אליו.

 

במשך התקופה הזו, בדומה לכל הפרוייקטים מהעבר שלנו, לא ישנו הרבה, לא אכלנו כמו שצריך, כיבינו טלפונים וסיננו גם את הקרובים לנו ביותר. כדי להתמקד במטרה (להלן, "הפרוייקט") הזנחנו קצת את המשימות הרגילות של החיים, במקום עולם ומלואו התייחסנו רק למה שברומו של עולמנו, ודיברנו רק על השניים ועל כל מה שסובב אותם. הפרוייקט של החיים שלנו מילא אותנו אנרגיה שאפשרה לנו לצלוח את זה, ואז רוקן אותנו לחלוטין, עייף - ומילא אותנו שוב, ובגדול.

 

הידיעה מראש שמדובר בתקופה ראשונה ומורכבת הקלה עלינו ואפשרה לארגן את אורך הנשימה הדרוש ולהרגיע את החשש שבלגן גדול עומד להגיע (והוא אכן הגיע, אבל השתנה והתאזן, בעוד אנחנו מטמיעים את ההבנה איך לנהל אותו כדי שלא ישתלט על חיינו).

 

כשיש אחים גדולים בבית

‏כשיהונתן ועלמה נולדו החיים שלנו עברו מהפך. כשאלה ואיתמר נולדו, החיים שלנו עברו מהפך שוב, אבל המהפך שהבכורים שלנו עברו היה עוצמתי לא פחות.

 

לנו, ההורים, יש הרבה שאלות וחוסר ודאות לגבי תמונת העתיד הקרוב והיכולת שלנו להכיל את כל השפע הזה, וגם לילדים שכבר בבית, הבכורים ואלו שתיכף יהפכו ל"סנדוויצ'ים", הנסיכים והנסיכות, יש שאלות וחששות משלהם. עלמה ויהונתן היו מספיק גדולים כדי לשאול בקול רם את מה שכל האחים, בהתאם לגילם וליכולת ההבנה שלהם תוהים: האם אמא ואבא ימשיכו לאהוב אותנו כמו שהם יאהבו את הקטנים? מה יהיה על המקום שיש לי בלב שלהם ובמשפחה בכלל?

 

גם אם השאלות הללו עושות לכולנו, ובמיוחד להריוניות ההורמונאליות שביננו, קווץ' בלב, היה ברור שהדרך הנכונה היא דווקא לעודד אותם לדבר ולשאול את השאלות ‏המטרידות אותם. כדי להעביר לילדים מסר מחזק, שכל רגש הוא לגיטימי, גם אנחנו שיתפנו אותם ברגשותינו. לא התביישנו להגיד שאין לנו בהכרח את כל התשובות, שגם אנחנו מתרגשים וחוששים ושכולנו ביחד מתכוננים למצב החדש. ועם כל זאת, לא שכחנו הבטחה חשובה שאפילו טיפ טיפונת של אהבה שלנו אליהם לא תלך לאיבוד.

 

חברה סיפרה כי בחודשי ההריון האחרונים שלה בנה החל להתנהג ב"תינוקיות". היא הבינה כי עוד לפני הלידה ניסה לברר עד כמה מעמדו כילד הקטן של אמא ואבא שמור ובטוח. למרות שמדובר בהתמודדות לא פשוטה עבור ההורים, צריך לקחת נשימה עמוקה ולהכיל את ההתנהגות התינוקית מחד, ולהקפיד לומר לו שוב ושוב כמה אנחנו אוהבים מאידך. ‏ילדים אחרים מגבירים את בדיקת הגבולות. לנו, ההורים, אין מה לעשות אלא לקבל זאת כחלק מההכנות הרגשיות הנחוצות. ושוב, להבטיח שהלב והאהבה של אמא ואבא מתרחבים עם כל ילד שנולד להם, ואפילו עם שניים, ושיש אצלנו מקום לכוווולם.

 

אז צדקנו, ואהבה יש בשפע ומספיק לכולם, אבל ידענו שזמן פנוי, שהוא מצרך נדיר יותר, יתחלק פתאום באופן לא שוויוני מבחינת ילדינו הגדולים. לכן יש מקום להכין את הגדולים לבאות, וחשוב עוד יותר לחזק את המוכר והבטוח בחייהם מול חוסר הודאות מהעומד להתרחש.

 

הצעה נחמדה שניתן ליישם בקלות היא להשתמש בלוח שנה צבעוני ואופטימי כדי לציין אירועים ‏שהם זוכרים ומכירים (יום הולדת, חגים, אירועים בגן וכו'), ‏ובאופן מוחשי זה מתחזקת השגרה המעניקה להם תחושת שליטה ‏בחייהם ומשמשת מעין הבטחה כי למרות השינויים הצפויים, הייחודיות ‏שלהם חשובה וברורה לנו. כמובן לא לשכוח לקיים את ההבטחה גם לאחר הלידה, למרות קושי.

 

השינוי במצב הכלכלי

הכנה רגשית, אישית ומשפחתית היא יפה והכרחית, אבל צריך להתכונן להולדת התאומים גם ברמה הפרקטית. בכלל, כשאתם הורים לתאומים כדאי להתרגל להיות מאוד מעשיים ומתוכננים. במילים אחרות, אולי ספונטניות וחולמניות הן תכונות טובות לרומנטיקה, אבל כדאי לזנוח אותן בצד לפחות עד שהתאומים יגדלו מעט.

 

כשהייתי בהריון עם תאומיי הראשונים, יהונתן ועלמה, ההחלטה הראשונה שקיבלנו הייתה לעבור דירה. לפני כן גרנו בדירה נחמדה שרכשנו במיטב כספנו. הבעיה הייתה שהיא הייתה בקומה שלישית בלי מעלית. במהלך ההריון התגבשה ההבנה שאנחנו חייבים מעלית בבניין. אחותי האהובה אפילו מצאה עבורנו דירה נהדרת במרחק כמה צעדים ממנה. דירה נהדרת עם מעלית קטנטנה שאף אחת מעגלות התאומים שלנו לא הצליחה לעבור את סף דלתה... ובכל זאת עברנו לשם.

 

כשנודע לנו שאנחנו בהריון עם תאומים בפעם השנייה הדבר הראשון שהבנו היה שנצטרך להפרד מהרכב המשפחתי המצויין ולרכוש מיניוואן שיוכל להכיל משפחה של שש נפשות. ברור שהוצאה כזו ממש לא הייתה בתכנון שלנו כשחשבנו על ילד שלישי.

 

החלפת דירה ורכב הן הוצאות כלכליות משמעותיות ולא תמיד הכרחיות, אבל גם ברמה היומיומית ההוצאות הכספיות הולכות וגדלות. זה מתחיל עם הקנייה הראשונית לתינוקות, ממשיך עם חיתולים ותחליפי חלב - ובעצם לא נגמר לעולם. אין ספק שלגדל ילדים הולך בד בבד עם לגדל הוצאות, אבל דווקא מנהל חנות למוצרי ילדים אמר לי שאחד פלוס אחד הם לא בהכרח שניים. נכון, אי אפשר להמנע מההוצאות, אבל בהחלט אפשר לחסוך.

 

אז מה חייבים לקנות לפני הלידה ואיפה אפשר לחסוך?

 

סלקל

חייבים לקנות שני סלקלים, שבלעדיהם לא תוכלו לשחרר את הקטנים מהתינוקייה. כשבוחרים סלקל חשוב להתייחס לבטיחות ולוודא שיש לו תקן איכותי (עדיף לא רק תקן ישראלי אלא גם אירופאי. כדאי לדעת שהתקן הגרמני נחשב למחמיר ביותר). לחלק גדול מהסלקלים אפשר לרכוש תמורת סכום נאה גם בסיס המתחבר לאוטו באופן קבוע, כך ששליפת הסלקל וחיבורו לבסיס קלים יותר. עם זאת, הבסיס אינו תורם לבטיחות ואחרי שמתרגלים מספר פעמים את חגירת הסלקל ישירות על המושב, הפעולה אינה אורכת יותר מחצי דקה.

 

איך חוסכים? אפשר לקנות סלקלים ללא בסיס, ומדובר בחסכון של מאות שקלים. אפשר לדלג על הסלקלים ולקנות כיסא בטיחות המותאם החל מגיל לידה. רק כדאי לוודא שבהוא באמת מתאים גם לתינוקות קטנטנים (תאומים לרוב נולדים במשקלים נמוכים). אם בחרתם לקנות סלקל יד שנייה חשוב לוודא שהוא לא עבר תאונה ושהוא עדיין בתוקף לפי הוראות היצרן.

 

עריסה ו/או מיטה

בשלב מסויים תצטרכו שתי מיטות תינוק, ובהחלט אפשר מהיום הראשון להשכיב כל תינוק במיטתו בחדר התינוקות. אפשרות אחרת בחודשים הראשונים היא להלין את התאומים בעריסות בסמוך למיטתכם, על מנת להקל עליכם לקום אליהם במהלך הלילה. יש הורים המעדיפים להשכיב את התאומים שאך זה נולדו במיטה או עריסה משותפת מתוך מחשבה שתחושת הביחד מוכרת להם מהרחם. כמובן שהפתרון הזה מתאים רק עד לשלב שהם מתחילים לגדול והמקום נעשה צר מדי עבורם. בכל מקרה, גם בעריסה וגם במיטה יש להקפיד להניח מזרונים איכותיים המותאמים לתינוקות.

 

איך חוסכים? עדיף לא לקנות עריסות אלא להשאיל מיד שרה או לשכור בחנויות למוצרי תינוקות בתשלום חודשי. ניתן לקנות מיטות מיד שנייה, ומדובר בחסכון משמעותי של מאות שקלים.

 

שידה

שידה משמשת כמשטח החתלה וכמגירות לאחסון. למרות שנדמה שתאומים צריכים שידה גדולה במיוחד, זכרו שהמקום בחדר מוגבל אחרי שהכנסנו שתי מיטות וקחו את זה בחשבון כשאתם מגיעים לבחור.

 

איך חוסכים? אם בחדר יש ארון שיכול לשמש את התאומים, אפשר לוותר לחלוטין על שידה ולרכוש תמורת סכום זעום משטח החתלה ה"מתלבש" על אחת המיטות. אפשר בהחלט לקנות שידה מיד שנייה, רק חשוב לבדוק שהגודל מתאים לחדר וגם שניתן להעבירה לחדר בנוחות.

 

עגלת תאומים

עגלת תאומים היא תורה בפני עצמה, וכדאי לדעת מראש שאין עגלה מושלמת. כדי להתאים את העגלה לצרכים שלכם חשוב לדעת היכן אתם גרים (עיר, מושב, בניין עם מעלית, בית צמוד קרקע) וגם לבדוק אם המקום בתא המטען של הרכב מספיק לאחסון העגלה. עגלות התאומים נחלקות לשני סוגים עיקריים: עגלה רוחבית side by side או עגלת רכבת. תחום עגלות התאומים מתפתח כל הזמן וכדאי לעקוב אחר החידושים, מבלי להתפתות סתם לדברים שאינם באמת חשובים או משמעותיים עבורכם.

 

אלו המדדים החשבים בבחירת עגלה:

-משקל: מכיוון שהעגלה אמורה לשאת שני תינוקות שהולכים וגדלים עם הזמן, חשוב שהעגלה עצמה לא תהיה כבדה. בשלב מסויים סחיבת העגלה יכולה מאוד להכביד על ההורה.

 

-רוחב: למרבה הצער, בארץ יש הרבה מאוד מעליות צרות ופתחים של חנויות ובתים שהרוחב שלהן אינו מתאים למעבר של עגלה רחבה. מצד שני, גם עגלות רכבת ארוכות עלולות להתקל בבעיה דומה של מעליות שאינן ארוכות מספיק. גם המדרכות בארץ אינן ידידותיות לעגלות רחבות. אם בכל זאת אתם מעדיפים, כמוני, עגלת side by side, חשוב שתשמרו על ראש פתוח ויצירתי.

 

-ניידות: עגלת תאומים היא מסורבלת יותר מעגלת יחיד מעצם העובדה שנושאים בה שני תינוקות. ככל שהניידות שלה טובה יותר, יהיה לכם נוח יותר לטייל עימה.

 

-קיפול: קיפול קטן ונוח מקל על הכנסת העגלה למכונית, ואף ניתן לקפל אותה בבית כדי לחסוך מקום.

 

-אמבטיה לעגלה: עד לפני שנים ספורות לא היו עגלות תאומים עם אמבטיה המותאמת לחודשים הראשונים. היום ניתן לרכוש בחלק מהדגמים אמבטיות תמורת סכום נוסף. מצד שני, חלק גדול מהעגלות נשכבות עד קרוב ל-180 מעלות, כך שההחלטה אם לקנות את האמבטיות או לא היא מאוד אישית ובעלת היבט כלכלי.

 

-עגלול: פתרון נוח להורים הגרים בסביבה כפרית או בבית צמוד קרקע.

 

-Snap n’ go: שלדה עליה ניתן להניח את הסלקלים. היא לא יכולה להוות תחליף לעגלה, אבל נוחה מאוד אם יוצאים מהרכב לסידורים קצרים. אני השתמשתי בסנאפ אנד גו כדי לעלות ולרדת במעלית.

 

איך חוסכים? עגלת תאומים היא מוצר יקר, אבל שווה להשקיע בעגלה שמתאימה לכם. ניתן לחסוך דרך קניית עגלה יד שנייה.

 

ביגוד ראשוני

למרות הנטייה הראשונית לחשב את כל הבגדים לתאומים כפול שניים, אין צורך לקנות מראש כמות גדולה מדי. אם מדובר בתאומים בן ובת, עדיף לקנות את הבגדים הבסיסיים (רגליות, בגדי גוף) בצבעים ניטראליים ולחלוק את המלתחה בין שני התינוקות. מספיק לקנות מעט בגדים יפים לכל אחד מהם. קרוב לוודאי שתקבלו גם הרבה בגדים במתנה. ישנם הורים לתאומים שאוהבים להלביש אותם באופן זהה, אבל אם תמנעו מכך, תגלו שמדובר בחסכון כלכלי מכיוון שאין שום סיבה לקנות את אותו בגד פעמיים.

 

איך חוסכים? אפשר לקבל בשמחה בגדי תינוק מחברים וקרובי משפחה שלהם תינוקות שגדלו. זכרו שבגדי תינוקות מיועדים לפרק זמן קצר של מקסימום שלושה חודשים, ולמרות הדחף העצום לקנות את פריטי האופנה הקטנטנים והמתוקים, כדאי להתאפק.

 

טרמפולינה

כאשר יש לכם שני תינוקות בבית, הטרמפולינה היא כלי עזר מצויין שבו אפשר להניח תינוק אחד ולהרגיעו, בזמן שמטפלים בתאום השני. בהמשך ניתן להאכיל את התאומים במקביל בבקבוק בעודם שוכבים בטרמפולינה.

 

איך חוסכים? אפשר בשלב הראשון להשתמש בטרמפולינה אחת. אם צריך שתי טרפולינות, אין הכרח שתהינה זהות. אפשר לקבל בכיף טרמפולינה משומשת מחברים או קרובים או לרכוש יד שנייה.

 

מנשא

כמו הטרמפולינה, גם המנשא הוא כלי עזר נהדר כאשר מדובר בתאומים. אמנם ניתן לרכוש בחו"ל מנשא לתאומים, אך מהר מאוד המשקל של שניהם יחד יכריע אתכם. אפשר להחזיק תינוק אחד במנשא ולהרגיע אותו, והידיים נותרות פנויות לטיפול בתאום השני. המנשא גם תורם מאוד לפשטות היציאה מהבית, בעיקר אם אתם גרים בבניין ללא מעלית או כאשר המעלית קטנה מדי: ניתן לקחת תאום אחד במנשא ואת השני בסלקל או על הידיים.

 

איך חוסכים? עורכים סקר שוק ובוחרים מנשא איכותי שיכול להתאים לשני ההורים ושקל להכניס אליו תינוק אחד ולהחליפו בשני. אפשר כמובן גם לקבל מחברים או לרכוש מיד שנייה.

 

חיתולים ותחליפי חלב 

ההוצאות המשמעותיות ביותר להורים בכלל, ולהורים לתאומים בעיקר, הן על חיתולים ותחליף חלב. למזלנו, רשתות השיווק יוצאות חדשות לבקרים במבצעים על מוצרים אלו. בנוסף, רוב היצרנים מפעילים מועדון תאומים המציע באופן קבוע הנחות על רכישה גדולה. ניתן לברר דרך שירות הלקוחות של היצרנים.

 

איך חוסכים? שווה לעקוב אחר המבצעים ולקנות כמויות גדולות. במידה ואין במלאי חיתולים במידה הדרושה, קחו מידה אחרת וכעבור כמה ימים תוכלו להחליף למידה הרצויה. לא שווה להפסיד מבצע בגלל זה.

 

עינת שגיא אלפסה, היא עיתונאית ואמא לשני זוגות תאומים (בן ובת שבע וחצי ובן ובת שנה וחצי). ורד בן פורת היא בעלת מרכז "תאומים ומשפחה" להדרכת הורים ואנשי מקצוע

 



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תאומים. גם הקושי הכלכלי הוא כפול
צילום: shutterstock
מומלצים