שתף קטע נבחר

צילום: AP, MCT, AFP , רויטרס, סי די בנק

אובמה: משטר אסד חייב לתת את הדין, הנשק הכימי מאיים על ישראל והאזור כולו

הנשיא ברק אובמה מצהיר כי לא יאפשר לנשיא הסורי לחמוק מעונש על השימוש בנשק כימי נגד עמו, אולם עדיין לא החליט איך יעשה זאת. "המתקפה הכימית מאתגרת את העולם ומאיימת על בנות בריתנו, בהן ישראל וירדן", קבע

הנשיא האמריקני ברק אובמה קובע כי יש להעניש את נשיא סוריה בשאר אסד על השימוש שעשה בנשק כימי. "חלק מהמחויבות שלי כמנהיג הוא להבטיח שכאשר ישנו משטר שמוכן להשתמש בנשק כימי נגד עמו, כולל נגד ילדים, הוא ייתן על כך את הדין", הוא הצהיר אמש (יום ו') בפתח פגישתו עם מנהיגי המדינות הבלטיות בוושינגטון. יחד עם זאת, הוא הבהיר שעדיין לא החליט על אופן התגובה.

 

הבוקר עזב את סוריה צוות הפקחים של האו"ם החוקר את התקיפה הכימית והגיע ללבנון. בכך נפתח חלון ההזדמנויות האמריקני לתקיפה, שכן ארה"ב רצתה לצאת לפעולה רק אחרי שהפקחים יעזבו את סוריה, כדי לא לסכן את שלומם. עוד נודע הבוקר כי ספינת מלחמה נוספת של צבא ארה"ב נמצאת כעת במזרח הים התיכון, והצטרפה לחמש המשחתות המוצבות באזור על רקע התקיפה המסתמנת בסוריה. בכיר ביטחוני אמריקני אמר כי הגעת הספינה לאזור הייתה מתוכננת לפני זמן רב.

 

הבית הלבן פרסם סרטון של דבריו:

אובמה הדגיש בדבריו הלילה כי הוא רואה בהתנהלות המשטר הסורי סכנה לאזור כולו, לרבות לבעלות ברית כמו ישראל. "מתקפה מסוג זה מאתגרת את העולם. אנחנו לא יכולים לקבל עולם שבו נשים וילדים ואזרחים תמימים נפגעים מגז בקנה מידה נוראי", אמר. לצד זאת, הוא הודה: "עדיין לא קיבלתי החלטה סופית בנוגע לדרך שנפעל נגד סוריה בעקבות המתקפה הכימית שביצע המשטר".

 

בדרך לתקיפה בסוריה - עוד כותרות:

דובר האו"ם: הפקחים יעזבו את סוריה בשבת

גנץ בצפון: "מקווה שהעסק יישאר שקט"

הקרב על הלגיטימציה לתקיפה / רון בן ישי

 

לדברי אובמה, "אם תהיה פעולה, היא תהיה מצומצמת ולא התחייבות ארוכת טווח. אנו עדיין נמצאים בשלב התכנון של האפשרות שנגיב נגד סוריה". הנשיא הדגיש כי כל תרחיש של תקיפה יתמקד במאגרי הנשק הכימי ולא ישאף למוטט את משטר אסד, למשל: "אנחנו נשקול אפשרויות שנוגעות לדאגה סביב הנשק הכימי, מתוך הבנה שלא יהיה פתרון צבאי לקונפליקט ולטרגדיה שמתחוללת בסוריה".

 (צילום: גטי אימג'בנק, MCT) (צילום: גטי אימג'בנק, MCT)
(צילום: גטי אימג'בנק, MCT)

 

את הסיבה לפעולה אפשרית, אובמה נימק בדברים דומים לאלו של מזכיר המדינה קרי בנאומו הנחרץ: "ההתקפה הזו מסכנת את האינטרסים של הביטחון הלאומי שלנו על ידי פגיעה בנורמה של אי שימוש בנשק כימי, ומאיימת על ידידותינו ובעלות בריתנו באזור כמו ישראל, טורקיה וירדן. היא מגבירה את הסיכון שייעשה בעתיד שימוש בנשק כימי ושזה יפול לידי טרוריסטים העלולים להשתמש בו נגדנו".

 

"מועצת הביטחון הפגינה חוסר יכולת"

אובמה תקף בחריפות את מועצת הביטחון של האו"ם, על שלא הצליחה לגבש תגובה הולמת לנעשה בסוריה. "הייתי מעדיף שהקהילה הבינלאומית כבר הייתה מגיבה בתקיפות", ציין הנשיא, "אבל מה שראינו עד כה לפחות, היה חוסר יכולת מצד מועצת הביטחון של האו"ם לנקוט פעולה נוכח הפרות ברורות של נורמות בינלאומיות". לדבריו, אנשים רבים בעולם סבורים כי יש לעשות דבר מה בנוגע למצב בסוריה, אבל "אף אחד לא רוצה לעשות את זה".

 

אובמה הדגיש כי הוא מבין את החשש של מדינות בעולם מהתערבות צבאית, אך הבהיר כי "זה חשוב שאנחנו נכיר בכך שיותר מאלף איש נהרגו, לרבות מאות ילדים חפים מפשע, כתוצאה משימוש בכלי נשק ש-98 או 99 אחוז מהאנושות סבורים שאין להשתמש בהם אפילו בשעת מלחמה". הנשיא האמריקני הודה כי אין אדם שהוא יותר "יגע ממלחמות" ממנו,

אך הבהיר שאם השימוש בנשק כימי יעבור ללא תגובה, הדבר יוכיח כי הנורמות האלו חסרות כל משמעות. 

 

לטענת אובמה, ההתעלמות מהפרות מסוג זה של נורמות בינלאומיות אינה משרתת את האינטרסים האמריקניים. "ישנו מכלול שלם של נורמות שחשוב לנו מאוד. יש לנו חוקים שמונעים הפצת נשק להשמדה המונית. יש נורמות בינלאומיות שהופרו על-ידי מדינות מסוימות והאו"ם הטיל עליהן סנקציות. אולם אם תיווצר התחושה שאיש לא מוכן בפועל לאכוף את החוקים האלו, איש לא ייקח אותן ברצינות".

 

"אם וכאשר נקבל את ההחלטה להגיב", המשיך אובמה, "ישנו מכלול שלם של שיקולים שיהיה עליי לקחת בחשבון, בכל הנוגע לעד כמה זה אפקטיבי. ובהינתן האופציות שעתה פתוחות בפנינו, התגובה תהיה מוגבלת מאוד ולא תערב התחייבות ארוכת טווח. אנחנו נספק לקונגרס את כל המידע שהוא צריך ואנחנו ניקח לתשומת לבנו את ההערות שלו. אנחנו גם יכולים לנהל שיחות רציניות בנושא הזה עם בנות בריתנו ועם הידידות שלנו ברחבי העולם".

פקחי האו"ם בדמשק. קרי: הממצאים לא ישנו דבר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פקחי האו"ם בדמשק. קרי: הממצאים לא ישנו דבר(צילום: רויטרס)

לפי ארה"ב: 1,429 הרוגים, מהם 426 ילדים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לפי ארה"ב: 1,429 הרוגים, מהם 426 ילדים(צילום: רויטרס)

 

למרות דבריו החריפים, הנשיא אובמה עושה מאמץ לקדם תמיכה בינלאומית לפני שיורה על תקיפה בסוריה. אובמה שוחח בטלפון עם נשיא צרפת הולנד כחלק מהתייעצויותיו עם מנהיגים אחרים על התגובה בסוריה. בהודעת הבית הלבן נאמר ש"שני המנהיגים הסכימו שהקהילה הבינלאומית לא יכולה לעבור לסדר היום ושהמשטר חייב שלם על השימוש בנשק כימי ולשלוח מסר חזק ששימוש בנשק כימי אינו קביל. ארצות הברית וצרפת הן בנות ברית קרובות וידידות ונמשיך להתייעץ עם צרפת על סוריה".

 

אובמה שוחח גם עם ראש ממשלת בריטניה קמרון, בעקבות תבוסתו בפרלמנט, שמנע את השתתפות בריטניה בקואליציה נגד סוריה. "הנשיא וראש הממשלה הסכימו להמשיך להתייעץ בנושא הסורי", נאמר בהודעת הבית הלבן.

 

הבית הלבן פרסם קודם לכן את הדו"ח הפומבי המאשים את אסד באחריות לשימוש נרחב בנשק כימי במתקפה ב-21 בחודש בפרברי דמשק. "אנחנו יודעים לפחות על 1,429 סורים, בהם 426 ילדים, שנהרגו מהשימוש של נשק כימי, מרקטות שנורו מהשטח בשליטת אסד ונחתו בשטח בשליטת האופוזיציה", הצהיר מזכיר המדינה קרי. זהו מספר גבוה יותר מההערכות שפורסמו עד היום לגבי מניין ההרוגים בתקיפה.

 

לעיון בדו"ח המודיעיני האמריקני לגבי הטבח הכימי - בפורמט PDF

 

קרי הציג את הטיעונים התומכים בתקיפה אפשרית בסוריה והבהיר: "העולם עוקב אחרינו ורוצה לראות אם בארה"ב מתכוונים למה שאנחנו אומרים... ההיסטוריה תשפוט את כולנו

בחריפות אם נעלים את עינינו ממה שקורה בסוריה ומהשימוש של אסד בנשק כימי נגד עמו". הוא הדגיש כי ארצות הברית לא מתכוונת להמתין לתוצאות הבדיקה של פקחי האו"ם.

 

בעקבות נאומו של קרי, אמר גורם בכיר בממשל האמריקני כי ארה"ב שוקלת פעולה צבאית מצומצמת ונקודתית בתגובה למתקפה הכימית בדמשק. עם זאת, ציין הגורם כי המתקפה לא נועדה להביא להפלת משטרו של אסד. עוד ציין הגורם כי הממשל האמריקני ימשיך בדיונים עם הקונגרס לפני שיקבל החלטה בנוגע לתגובה.

 

הקהילה הבינלאומית נחלקה לקראת סוף השבוע בסוגיית התקיפה בסוריה בעקבות הטבח הכימי שביצע אסד באזרחים. בעוד ארה"ב חותרת לפעולה צבאית, בעקבות הצבת "הקו האדום" של אובמה, הפרלמנט בבריטניה התנגד לאפשרות שכזו שהעלה ראש הממשלה דייויד קמרון. גם גרמניה הודיעה שאינה מתכוונת להצטרף באופן פעיל, ומצרפת נשמעו קולות סותרים.

 

רוסיה וסין בעלות זכות הווטו מונעות באופן קבוע החלטות תקיפות במועצת הביטחון נגד משטר אסד, וגם הפעם הביעו עמדה נחרצת שמזהירה מהשלכות התערבות צבאית. הרוסים אף שלחו ספינות טילים למזרח הים התיכון, שם כבר נמצאות ארבע משחתות אמריקניות שעשויות להשתתף בתקיפה.

 

מזכ"ל האו"ם באן קי מון אמר הלילה לנציגי חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון כי יעברו כשבועיים בטרם יפורסמו התוצאות הסופיות של הבדיקה שערכו פקחי האו"ם לגבי השימוש בנשק כימי בסוריה. גורמים דיפלומטיים באו"ם מסרו בעילום שם כי באן אמר את הדברים לנציגי בריטניה, סין, צרפת, רוסיה וארצות הברית בפגישה במטה הארגון בניו יורק.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 30/08/2013 21:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הנשיא ברק אובמה, הערב
צילום: AP
צילום: EPA
קרי נושא את נאומו, הערב
צילום: EPA
מומלצים