שתף קטע נבחר

ייצוגית נגד פרופסיה: העלימה מידע על עקרות

בית המשפט אישר הגשת תביעה ייצוגית נגד MSD, יצרנית התרופה להקרחה "פרופסיה", בטענה שלא פירטה בעלון לצרכן כי היא עלולה לפגום בתאי הזרע ולהוביל לאי-פריון. מחקר חדש שמתפרסם כעת מוכיח כי אצל גברים שהפסיקו להשתמש בה הייתה עלייה של עד פי 12 בכמות הזרעונים

משתמשים בפרופסיה נגד הקרחה? הפוריות שלכם עלולה להיות בסכנה: בית משפט השלום בירושלים אישר הגשת תביעה ייצוגית נגד חברת MSD, בטענה שהחברה לא פרסמה את מכלול תופעות הלוואי של התרופה ובהן פגיעה בזרעונים ובפוריות הגבר.

 

התרופה פרופסיה (ובשמה הכימי פינסטריד) מיוצרת על ידי חברת "מרק" ומשווקת בישראל על ידי חברת MSD. מדובר בתרופה המובילה בעולם לטיפול בהתקרחות גברית. היא פועלת באמצעות עיכוב קולטנים לנגזרת של ההורמון הגברי טסטוסטרון. התוצאה: הצמחת שיער אצל כ-40% אחוז מהמשתמשים ועצירת נשירת השיער אצל עד 80% מהמטופלים.

 

  

עוד על פוריות הגבר:

 

מבקש התביעה הוא צעיר בתחילת שנות השלושים לחייו, שטען כי נטל את התכשיר במשך שנתיים. במהלך תקופה זו נישא וביקש להביא עם זוגתו ילד לעולם. כשמאמצי בני הזוג לא צלחו הוא פנה למרפאת פוריות, שם עבר בדיקות שונות שבמהלכן נתברר כי פינסטרייד, החומר הפעיל שבתכשיר הפרופסיה, פוגע בפריון הגבר. לפי הוראת הרופא הוא הפסיק ליטול את התכשיר, ותוך זמן קצר, כך נטען, הרתה זוגתו.

  

תופעת הלוואי לא מופיעה בעלון

התובע,שמיוצג ע-ידי עוה"ד עובדיה כהן, עובדיה גבאי ומיכאל דבורין, טען כי חרף קיומם של מחקרים רפואיים המצביעים על כך שהפרופסיה פוגעת בפוריות הגבר, בחרה החברה מטעמים מסחריים שלא לציין את הדבר בעלון לצרכן המצורף לתכשיר. לטענת המבקש, מדובר בפרט מהותי שהיה עליה לציין. לו היה יודע על הסיכון, לדבריו, לא היה רוכש את התכשיר ולא היה עושה בו שימוש.

 

העותר עוד ציין כי ביוני 2008 נדרשה "מרק" על ידי רשות התרופות בשוודיה לערוך שינויים בעלון לצרכן, ולהוסיף את הפסקה הבאה: "נצפתה אי פוריות בקרב גברים שנטלו פינסטריד למשך פרקי זמן ארוכים ושסבלו מגורמי סיכון אחרים שעלולים להשפיע על הפוריות. נורמליזציה או שיפור באיכות הזרע דווחו לאחר הפסקת השימוש בפינסטריד. לא בוצעו מחקרים קליניים ארוכי טווח הבוחנים את השפעת הפינסטריד על פוריות גברית".

  

זמן קצר מכן נוספה ההערה בעלון גם במדינות אחרות ובהן אוסטריה, דנמרק, פינלנד, צרפת, גרמניה ואיטליה. בארצות הברית, לעומת זאת, לא דרש ה-FDA לשנות את נוסח העלון.

 

בשנה שעברה החלו להגיע ל-FDA דיווחים נוספים על הפרעות בתפקוד המיני בקרב מטופלים. לגבי פרופסיה התקבלו 421 דיווחים על הפרעות בתפקוד המיני בין השנים 1998 ל-2011. מתוכם דווח ב-59 מקרים על הפרעות בתפקוד המיני שנמשכו לפחות שלושה חודשים לאחר הפסקת השימוש בתרופה וכללו בעיות זקפה, פגיעה בחשק המיני, הפרעות בשפיכה והפרעות באורגזמה.

 

חברת MSD טענה כי לא חלה עליה החובה לגלות את תופעת הלוואי הקשורה בפוריות בישראל, אך בית המשפט קבע כי פרסום העניין באירופה כבר לפני חמש שנים מוכיח כי מדובר במידע מהותי שחובה לגלות לצרכנים.

 

בפסיקתה החליטה השופטת גילה כנפי-שטייניץ לאשר את הגשת התביעה הייצוגית, וכי כל גבר שרכש את התכשיר "פרופסיה" בישראל או עשה בו שימוש מאמצע 2008 יוכל להצטרף לקבוצת התובעים. עילת התביעה נקבעה כ"איסור הטעיה לחוק הגנת הצרכן, הפרת חובת חקוקה ועוולת הרשלנות".

 

המחקר מוכיח: יש פגיעה בפוריות

בהתאם, מראה מחקר חדש כי הפסקת השימוש בפרופסיה מעלה משמעותית את כמות הזרעונים. המחקר פורסם בגיליון האחרון של כתב העת Fertiligy and Sterility ומתווסף למחקרים קודמים שכבר הראו כאמור כי הפרופסיה פוגעת בפוריות הגבר.  

 

במחקר, שנערך בבית החולים "הר סיני" בטורונטו, נבדקו 4,400 גברים שהגיעו למרפאת הפוריות, מתוכם 24 נטלו פרופסיה במינון של מיליגרם ליום. גילם הממוצע של הנבדקים היה 37.

 

החוקרים מצאו כי חצי שנה לאחר הפסקת נטילת התרופה עלתה ספירת הזרע אצל הנבדקים פי ארבעה עד פי 12. "הפסקת נטילת הפרופסיה אולי לא תביא לשיפור באיכות הזרע הנדרשת להריון", סיכמו החוקרים, "אך היא בהחלט תביא לעלייה משמעותית בספירת הזרע כבר תוך שלושה חודשים".

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פרופסיה. מצמיחה שיער - אך פוגעת בתפקוד המיני
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים