שתף קטע נבחר

ההבדל בין ילד רזה לשמן: 200 קלוריות בלבד

ילד בגיל חמש צריך לצרוך בממוצע 1,000 קלוריות ביממה. אבל כוס אחת של שתייה ממותקת "מקפיצה" את צריכת הקלוריות ב-200 קלוריות, ואם מדובר בהרגל קבוע - זו הדרך הבטוחה להשמנה. פרופ' דן נמט על הנזקים בכך

בשנים האחרונות המשקאות הממותקים הפכו לחלק משגרת היום שלנו ושל ילדינו. הם בכל מקום: בבית, בעבודה, בבילויים. נדמה שהמשקאות הממותקים החליפו את המים הבריאים. הם הפכו לחלק כה טבעי בחיינו עד שאין אנו שמים את הדעת לנזק שהם עושים.

 

המשקה הממותק מכיל קלוריות רבות אך בו בזמן אינו מספק דבר לגוף. בבקבוק אישי של 500 מ"ל יש בממוצע 210 קלוריות שאנחנו מכניסים לגוף, בלי בכלל להיות מודעים לכך. אולי העובדה כי לא מדובר באוכל מוצק אלא במשקה נוזלי גורמת לנו לחשוב שהדבר אינו משפיע כל כך על משקלנו, שכן אנו משייכים תחושת שובע ורעב להשמנה, אך לא כך הדבר. כיום אנחנו יכולים להכניס הרבה קלוריות לגוף מבלי ליצור תחושת שובע או כבדות בגוף.

 

כוס מיץ קטנה - 200 קלוריות

אותן 200 קלוריות שאנו שותים מבלי לשים לב, מדי יום, עלולות להיות ההבדל בין ילד במשקל תקין, לבין ילד שמן. ילד בגיל חמש צריך לצרוך בממוצע 1,000 קלוריות ביממה, כך שתוספת של שתייה ממותקת מהווה 20% מהצורך הקלורי שלו. לכן, לא צריך לזלול כדי להשמין. חישבו על אותם חטיפים עתירי קלוריות שילדינו אוכלים, ותבינו עד כמה זה קל.

 

במקביל, נתונים מראים כי כמות הפעילות הגופנית שילדים מבצעים ירדה משמעותית בשנים האחרונות. כמו כן נתגלה כי ככל שהילדים גדלים יותר הם מבצעים פחות ופחות פעילות גופנית. אם בעבר, כשהיינו ילדים, היינו חוזרים הביתה מהגן או מבית הספר ויורדים למטה לשחק, אז כיום הילדים באים הביתה וצופים בטלוויזיה או משחקים במשחקי במחשב.

 

השילוב של אוכל פחות בריא, שמכיל יותר קלוריות, בתוספת ירידה משמעותית בפעילות הגופנית הוא הגורם העיקרי להשמנת יתר. ההשמנה מתרחשת בהדרגתיות אך בעקביות, וכך קורה שילד מעט מלא עלול להפוך תוך מספר חודשים לילד שמן, שבהמשך יפתח סיבוכים כמו יתר לחץ דם, הפרעה בשומני הדם, עמידות לאינסולין ואף סוכרת מסוג 2. המחלות הללו, שבעבר לא היו מזוהות עם ילדים, הולכות והופכות שכיחות יותר בקרבם, דבר שצריך להדאיג את כולנו.

 

מחלת הסוכרת מסוג 2 היא דוגמה טובה לכך. זוהי מחלה שהייתה בעבר נחלת הגיל המבוגר. כיום ניתן לראות כי יותר ויותר ילדים מפתחים אותה. הידווחים מדדברים על כך שכ-40%-45% ממקרי הסוכרת החדשה בילדים היא סוכרת מסוג 2. יתרה מכך, מחקר שנערך לאחרונה באיגוד רופאי הילדים האמריקני מצא שאחד מתוך שלושה מאובחנים חדשים בסוכרת מסוג 2 הינו מתחת לגיל 18.

 

13% מהילדים בישראל - שמנים מאוד

אבל לא רק בחו"ל הנתונים מדאיגים. רק לאחרונה פרסם משרד הבריאות נתונים שמראים תמונה עגומה על מצב הילדים בישראל: שליש מהילדים בארץ סובלים מעודף משקל והשמנה. כ-13% מהילדים שמנים מאוד, כלומר נמצאים מעל האחוזון ה-97, זאת למרות שהאחוזון הזה אמור לכלול רק 3% מהילדים באוכלוסייה. רשמנו עוד שיא שלילי.

 

הנתונים מול העיניים שלנו, הילדים הולכים ומשמינים, הופכים פחות ופחות פעילים גופנית, ומפתחים מחלות שעלולות להוביל לסיבוכים ואפילו למוות.

 

פעם שתינו מים, נהגנו לשחק בחוץ ולאכול בבית. ההבדל בין הילדים משנות ה-70 לילדים כיום עומד רק על כ-200 קלוריות ביום. אך אותן קלוריות מצטברות ואיתן נפתח פתח למחלות שמקשות על חייהם של הילדים. לצערנו, מחלת הסוכרת הפכה לסיבת המוות השלישית בישראל. כל שנדרש מאיתנו הוא לחיות בריא יותר, לאכול נכון ולעסוק בפעילות גופנית. יש שיגידו שזה אפילו יגרום לנו להיות מאושרים יותר.

 

הכותב הוא מנהל מרכז ספורט ובריאות לילדים ונוער, סגן מנהל מחלקת הילדים, המרכז הרפואי מאיר. הרצה בנושא "מניעת השמנה בילדים: המאמץ משתלם?" בכנס המדעי של האגודה הישראלית לסוכרת שנערך השבוע.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
מכניסים לגוף קלוריות בלי להיות מודעים לכך
shutterstock
מומלצים