שתף קטע נבחר

צילום: אלכס קולומויסקי, AP, AFP, MCT

גרעין ופלסטין. שולחן העבודה של אובמה

נשיא ארה"ב בחר בנאומו באו"ם להתייחס למו"מ בין ישראל לפלסטינים מיד לאחר שהבהיר את עמדתו בעניין הגרעין האיראני. זו לא מקריות. בוושינגטון מבקשים לצייר קו בין ירושלים, רמאללה וטהרן. האינטרסים של ארה"ב על הכף

מיד לאחר שסיים לדבר על הדיאלוג עם איראן, בנאומו השנתי בעצרת האו"ם, עבר נשיא ארצות הברית ברק אובמה לדבר על המשא ומתן המדיני בין ישראל לפלסטינים והבהיר בצורה חד משמעית - כשהוא חוזר ומדגיש את הצורך של ישראל בביטחון - את הצורך בהסכם שלום שיבטיח הקמת מדינה פלסטינית.

 

הכתבות האחרונות על עצרת האו"ם:

נציגי ישראל יחרימו את נאום רוחאני באו"ם

ארה"ב ואיראן. סיפור על מלחמה ושלום

גרעין קשה לפיצוח. היסטוריה של סנקציות על איראן

 

מבחינת ישראל מדובר בחדשות טובות, אבל גם רעות: מצד אחד בירושלים צריכים להיות מרוצים מכך שאובמה הבהיר שוב עד כמה נחושה ארה"ב למנוע מאיראן נשק גרעיני. מצד שני, ההקשר הלוגי המיידי שנוצר תוך כדי נאומו של הנשיא, הוא הקשר בין איראן לרמאללה וירושלים.

 

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

קשה לטעות בקריאת הרמזים של אובמה: הוא מבקש להבהיר לעולם הערבי כי ארה"ב נחושה לדחוף להסדר ישראלי-פלסטיני. בעוד בישראל וברשות מסרבים בתוקף להתייחס למו"מ, חשף הנשיא האמריקני את תוכן השיחות ובכך העביר מסר ברור לקואליציה של בנימין נתניהו, ובעיקר למפלגות הימין. המסר הוא שבשיחות שמנהלת ציפי לבני עם הצד הפלסטיני, נדונים נושאי הליבה עצמם: ירושלים, פליטים, גבולות, ביטחון והתנחלויות. השיחות, רמז אובמה, אינן שיחות סרק, והן מתמקדות בנושאים המרכזיים והנפיצים ביותר לשני הצדדים, הן מבחינה מדינית והן מבחינה פוליטית.

 

מי שקיווה לחסל את תהליך השלום ולעצור את שחרור האסירים הפלסטינים באמצעות עצומות שרים, סגני שרים וחברי כנסת, יכול רק להתאכזב מהדברים ששמע מפיו של אובמה. התהליך, כך מתברר, בעיצומו, ולמרות הפיגועים והקשיים - הוא עוסק בנושאים הקרדינליים להגעה להסכם.

 

מספר הפעמים הרב שאובמה הזכיר את המילים "ישראל" ו"איראן" (15 ו-26 בהתאמה) מבהיר כי בכל מה שקשור במזרח התיכון, אלה שני הנושאים המרכזיים שיעסיקו את וושינגטון בתקופה הקרובה. אובמה אמר כי "לפריצת דרך אמיתית בשני הנושאים - איראן והשלום בישראל - תהיה בעלת השפעה משמעותית על המזרח התיכון כולו".

 

ארה"ב תמצה את המהלך הדיפלומטי

הנשיא האמריקני הושיט הערב (יום ג') יד לדיאלוג דיפלומטי עם איראן. בישראל אמנם מודאגים מהאפשרות כי הממשל האמריקני והמערב יעברו למדיניות של שאננות בכל הנוגע למסרים המגיעים לאיראן, אך גם בירושלים ברור כי נוכח החלפת המשטר בטהרן ונוכח המסרים המשוגרים על ידי הנשיא החדש, חסן רוחאני, לא נותר אלא למצות את המהלך הדיפלומטי.

 

בישראל לא מתנגדים לדיאלוג עם האיראנים, שיביא אולי לפריצת דרך בסוגיית הגרעין. בישראל חוששים בעיקר מהאפשרות כי ארה"ב "תתרכך" ותפעל להסרת סנקציות מעל איראן, סנקציות שלדעת גורמים מדיניים וביטחוניים מרסקות את הכלכלה האיראנית ומשפיעות בצורה דרמטית על עמדת משטר האייתולות בכל הנוגע לתוכנית הגרעין.

 

גורמים ישראלים הבהירו בימים האחרונים ולקראת נאום אובמה כי "הסנקציות מועילות וצריך להמשיך ולהפעיל אותן נגד המשטר. הסנקציות, לצד איום צבאי אמין, יכולים להשפיע על עמדת המשטר האירני שמטרתו לשרוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשיא ארה"ב אובמה
צילום: רויטרס
מומלצים