שתף קטע נבחר

גרעין קשה לפיצוח. היסטוריה של סנקציות על איראן

ההחלטה האירופית להטיל אמברגו נפט על איראן היא רק אחת בשורה ארוכה של עיצומים שספגה טהרן בגלל תוכניתה הגרעינית וסירובה ליישר קו עם הקהילה הבינלאומיות בסוגיות רבות. מקרטר ועד אובמה, מאשטון ועד באן - עולם ומלואו נגד טהרן

מיום ליום מתהדקת טבעת החנק סביב צווארו של המשטר האיסלאמי ולא מותירה לו יותר מדי אוויר לנשימה. אך האם מדובר באשליה בלבד או שאיראן תיכנע ללחץ הבינלאומי? האיחוד האירופי החריף אתמול (יום ב') את הסנקציות על איראן והטיל עליה אמברגו נפט, שבמסגרתו לא ייחתמו חוזים חדשים עם הרפובליקה האיסלאמית לייבוא נפט ל-27 מדינות האיחוד האירופי, וחוזים קיימים יכובדו רק עד יולי הקרוב. ואם בזה לא די, הטילה ארצות הברית סנקציות חדשות משלה, הפעם על הבנק השלישי בגודלו באיראן משום שהוא מעניק שירותים פיננסיים לגופים שקשורים לתוכנית הגרעין האיראנית. 

 

העולם נגד איראן  כותרות אחרונות:

 


 

לסנקציות שהטילה ארה"ב באחרונה על איראן יש היסטוריה ארוכה. תחילתן בצו של הנשיא ג'ימי קרטר בשנת 1979, בעיצומו של משבר בני הערובה האמריקנים, בעקבות עלייתו של אייתוללה חומייני לשלטון בטהרן. עם זאת, רק בחודשים האחרונים ניכרת השפעת הסנקציות על הכלכלה האיראנית.

 

מדינות האיחוד האירופי זקוקות למקורות נפט חלופיים. אשטון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מדינות האיחוד האירופי זקוקות למקורות נפט חלופיים. אשטון(צילום: EPA)

 

בלקסיקון של מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, מדובר ב"סנקציות נושכות". האמריקנים והאירופים מכינים את מהלומת המחץ שלהם על מגזר האנרגיה האיראני לחודש יולי, אז ייכנסו לתוקף הסנקציות נגד כל גורם שיבצע עסקי נפט עם איראן.

 

ישראל זועקת, שאר העולם בהערכה מחדש

בישראל זועקים כי יש להטיל על טהרן חרם נפט מיידי ומשתק.

אולם האמריקנים, האירופים ובעלות ברית אחרות כמו יפן ודרום קוריאה ואפילו סין, וגם מדינות אירופיות כמו יוון, זקוקים לכמה חודשים כדי להשיג מקורות נפט חלופיים - ככל הנראה מסעודיה, לוב, ועיראק - ולמנוע מצב שבו איראן תיהנה מעליית מחירי הנפט וכלכלת העולם תיפגע.

 

הסנקציות של הקונגרס האמריקני, שקדמו לאלה שהוטלו היום, ייכנסו לתוקף בשני שלבים: עיצומים על הבנק המרכזי האיראני, בגין כל פעילות שאינה קשורה לנפט, ייכנסו לתוקף עד סוף החודש הבא. סנקציות על ביצוע עסקי נפט עם הבנק המרכזי האיראני ייכנסו לתוקף עד סוף יוני. לנשיא האמריקני אובמה יש סמכות להקלות במקרים מיוחדים, על פי הצורך.

 

מעיון בהיסטוריית הסנקציות שהטילה ארה"ב על איראן עד היום, מתברר כי המעצמה הגדולה בעולם החרימה בעצמה את מגזר האנרגיה של איראן בשנת 1996. בחודשים הקרובים תצטרף גם אירופה לסנקציות על מגזר זה.

 

הורה ב-1979 להקפיא את כל הנכסים של ממשלת איראן בארה"ב. קרטר  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הורה ב-1979 להקפיא את כל הנכסים של ממשלת איראן בארה"ב. קרטר (צילום: AFP)

 

סנקציות לא חסרות נגד הרפובליקה האיסלאמית, אך הבעיה ברוב המקרים היא היישום שלהן. החלטות מועצת הביטחון של האו"ם בנושא האיראני אינן מיושמות, אך הן אפשרו לארה"ב להפעיל לחץ על האיחוד האירופי ומדינות מערביות אחרות להטיל על טהרן סנקציות - מעבר לנוסחים הרכים שכפו רוסיה וסין על מועצת הביטחון.

 

מקרטר ועד אובמה: רשימת הסנקציות האמריקניות:

14 בנובמבר 1979 - ג'ימי קרטר מפרסם צו נשיאותי להקפאת כל הנכסים של ממשלת איראן והבנק המרכזי שלה בארה"ב.

7 באפריל 1980 - צו נשיאותי אוסר סחר אמריקני עם איראן, למעט מזון, ציוד רפואי ותרומות של בגדים. 

17 באפריל 1980 - צו נשיאותי אוסר ייבוא סחורות מאיראן לארה"ב ופעולות פיננסיות שתומכות בנסיעה לאיראן.

23 באוקטובר 1992 - חוק שמגביל את הייצוא לאיראן ולעיראק וגם אוסר על מכירת ציוד צבאי. החוק מעניק לנשיא סמכות להטיל סנקציות על כל אדם או מדינה שמעורבים בהעברת "חומרים רגישים" לאיראן.

17 במרס 1995 - צו של הנשיא ביל קלינטון אוסר העברות כספיות שמסייעות לאיראן לפתח את מקורות הנפט שלה.

6 במאי 1995 - צו נשיאותי אוסר על ייצוא מחדש של סחורות או טכנולוגיות לאיראן, או כל השקעה בכל מה ששייך או נשלט על ידי הממשלה בטהרן.

30 בספטמבר 1996 - חוק סנקציות על איראן ולוב (שהוסרה ממנו בינתיים), קושר את מגזר האנרגיה של איראן לתמיכה בטרור ופיתוח נשק גרעיני, ומעניק לנשיא ארה"ב סמכות להטיל סנקציות על כל אדם שמשקיע במקורות הנפט באיראן.

19 באוגוסט 1997 - צו של הנשיא קלינטון קובע כי אסור לאמריקנים לקיים מסחר באיראן או להשקיע בה (למרות הצו, אזרחים אמריקנים המשיכו לעשות עסקים עם טהרן באמצעות מתווכים). 

1 ביולי 2010 - צו של הנשיא אובמה אוסר למכור טכנולוגיות, סחורות ושירותים לתעשיית הנפט והגז הטבעי של איראן. הצו גם אוסר על הממשל האמריקני לחתום על חוזים עם חברות שעושות עסקים עם איראן, ושם יד על השקעות ושיתופי פעולה בתחום האנרגיה עם גופים איראניים.

28 בספטמבר 2010 - צו של אובמה הטיל עיצומים על איראנים המעורבים בהפרת זכויות אדם בארצם.  

31 בדצמבר 2011 - אובמה חתם על חוק שקבע סנקציות על גופים שיסחרו ביודעין עם הבנק המרכזי באיראן. 

 

חרם על סחורות וטכנולוגיות. המתקן להעשרת אורניום באיספהאן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חרם על סחורות וטכנולוגיות. המתקן להעשרת אורניום באיספהאן(צילום: רויטרס)

 

גם האיחוד האירופי לא טמן ידו בצלחת הסנקציות, ו-27 המדינות החברות בו הלכו בעקבות ארה"ב ומועצת הביטחון של האו"ם.

 

בעקבות ארה"ב: רשימת הסנקציות של האיחוד האירופי

פברואר 2007 - מועצת האיחוד האירופי אסרה מכירת סחורות וטכנולוגיות שיוכלו לתרום להעשרת האורניום האיראנית, ואסרה על חברות לספק סיוע טכנולוגי או שירותים אחרים שיכולים לסייע לתוכנית הגרעין של טהרן. בנוסף, החקיקה כוללת אמצעים להגבלת נסיעות של אישים איראנים באירופה, והקפאת קרנות ומשאבים כלכליים אחרים שעומדים לרשות אזרחים בודדים ויישויות איראניות. 

אוגוסט 2008 - אמברגו נוסף הוטל על סחורות וטכנולוגיות מסוימות שנדרשות לצורך העשרת אורניום. האיחוד גם קרא למדינות החברות בו לפקוח עין על מוסדות פיננסיים באירופה שמקיימים קשרים עם איראן.

נובמבר 2008 - האיחוד האירופי הוסיף לרשימת הסנקציות שלו בנקים איראניים שממוקמים ברפובליקה האיסלאמית ובמדינות אחרות.

נובמבר 2009 - עודכנה רשימת האישים והגופים שמוחרמים על ידי האיחוד האירופי. 

יולי 2010 - האיחוד האירופי ביצע עליית מדרגה ופרסם מגבלות חדשות שנוגעות למגזרי האנרגיה, המסחר, התחבורה, הבנקאות והביטוח באיראן. המגבלות החדשות כללו איסור על השקעות חדשות, מכירות, אספקה, או העברה של ציוד וטכנולוגיות למגזר האנרגיה של איראן ולחברות איראניות שמעורבות בזיקוק, בהמסת גז טבעי ובחיפושי גז והפקתו מחוץ לאיראן. החוק החדש חייב את כל החברות באיחוד האירופי לפקח על מטענים חשודים בדרך לאיראן וממנה.

25 באוקטובר 2010 - האיחוד האירופי העביר חקיקה לסנקציות חדשות נגד איראן שנוגעות למגזרי האנרגיה, הביטוח, התעבורה והכלכלה.  

1 בדצמבר 2011 - מועצת האיחוד האירופי הכניסה אישים ויישויות נוספים לרשימת הסנקציות שלה בגלל הקשרים שלהם לתוכניות הגרעין והטילים הבליסטיים של איראן.

 


יצוא נפט מאיראן

יצוא נפט מאיראן
יבואנית הנפט אחוז מהנפט שאיראן מייצאת כמות חביות מיובאות מאיראן (באלפים) כמה מהנפט שהמדינה מייבאת מגיע מאיראן (באחוזים)
האיחוד האירופי 18 450  
איטליה 7 183 13
ספרד 6 137 13
צרפת 2 49 4
גרמניה 1 17 1
בריטניה פחות מ-1 11 1
הולנד 1 33 2
מדינות אירופיות אחרות 1 22 1
יפן 14 341 10
הודו 13 328 11
דרום קוריאה 10 244 10
טורקיה 7 182 51
דרום אפריקה 4 98 25
סרי לנקה 2 39 100
טייוואן 1 33 4
סין 22 543 11

מאז שנת 2006 העבירה מועצת הביטחון של האו"ם שישה סבבים של סנקציות נגד איראן. חשיבותן העיקרית של הסנקציות הייתה בעצם ההצבעה של סין ורוסיה לצד ארה"ב, בריטניה וצרפת - נגד איראן. הסנקציות של האו"ם גם אפשרו למדינות כמו קנדה, אוסטרליה, יפן, דרום קוריאה ונורבגיה להחליט בעצמן על הטלת סנקציות על משטר האייתוללות בטהרן.

 

שש מי יודע? רשימת הסנקציות של מועצת הביטחון: 

יולי 2006 - מועצת הביטחון קראה לאיראן לציית לדרישות הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) ולהשעות את פעילויות ההעשרה והמיחזור של אורניום.

דצמבר 2006 - מועצת הביטחון שמה דגש על חומרים גרעיניים רגישים ונתנה לאיראן אולטימטום של 60 יום להפסיק את העשרת האורניום בשטחה. במסגרת ההחלטה, הוקפאו נכסים של כמה חברות ואישים איראנים שמעורבים בתוכנית הגרעין של ארצם.

מרס 2007 - מועצת הביטחון הגדילה את רשימת האישים והחברות האיראניות תחת סנקציות בגלל מעורבותם בסחר לא חוקי בכלי נשק, ובכלל זה את משמרות המהפכה.

להחלטה נוספו סנקציות על מכירת נשק ופעילויות פיננסיות עם המשטר בטהרן.

מרס 2008 - מועצת הביטחון הגבילה את נסיעתם של אישים וחברות מאיראן ואת גישתם למערכת הפיננסית הבינלאומית.  

ספטמבר 2008 - מועצת הביטחון אישררה את החלטותיה הקודמות לגבי סנקציות על איראן וקראה לה לציית לדרישות הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א).

יוני 2010 - סנקציות חדשות של מועצת הביטחון הקפיאו נכסים של 40 חברות וארגונים איראניים נוספים, ואסרו על המשטר בטהרן לרכוש טילים בליסטיים שמסוגלים לשאת נשק גרעיני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבודדים. המתקן להעשרת אורניום ליד קום
צילום: EPA
המהלומה הגדולה תבוא בקיץ. ברק אובמה
צילום: AFP
אסר העברות כספים לאיראן. ביל קלינטון
צילום: רויטרס
"סנקציות נושכות". הילרי קלינטון
צילום: AFP
(כמעט) כל העולם נגדו. מחמוד אחמדינג'אד
צילום: AFP
השפעת הסנקציות ניכרת. הכור בבושהר
צילום: AFP
שישה סבבי סנקציות. באן קי מון
צילום: AP
מומלצים